مقامات ترکیه در حال بررسی این موضوع هستند که آیا میتوانند یک روزنامه نگار سوری را برای انتشار یک ویدئوی طنز درباره این ادعا که مردم ترکیه به دلیل شرایط اقتصادی قادر به خرید موز نیستند، اما سوریهای ساکن این کشور می توانند این میوه را بخرند، از ترکیه اخراج کنند یا خیر.
این مطلب را وکیل این روزنامه نگار سوری روز پنجشنبه در گفتگو با خبرگزاری رویترز اعلام کرد.
شهروندان سوری ساکن ترکیه، ماه گذشته میلادی پس از انتشار ویدئویی در شبکههای اجتماعی که نشان میداد یک شهروند ترک میگوید توان خرید موز ندارد اما سوریها موز را «کیلویی» میخرند، تصاویری از خود در حال خوردن موز به اشتراک گذاشتند.
این ویدئوها خشم بسیاری از شهروندان ترک را برانگیخت و در پی آن، مقامات ترکیه اتباع خارجی را تحت عنوان انتشار «پست های تحریک آمیز» در مورد خوردن موز بازداشت کردند. اداره مهاجرت ترکیه گفته است افراد بازداشت شده اخراج خواهند شد.
حدود ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار پناهجوی سوری در حال حاضر در ترکیه زندگی می کنند، اما اخیرا احساسات ضد این افراد در ترکیه افزایش یافته است.
پیشتر نیز در مرداد ماه و در پی کشته شدن یک جوان ترک توسط مهاجرین سوری با ضرب چاقو، گروهی از شهروندان ترک به خانهها و مغازه های شهروندان سوری در پایتخت ترکیه حمله و آنها را تخریب کردند.
قیمت مواد غذایی ترکیه در ماههای اخیر افزایش یافته است و برخی از شهروندان این کشور می گویند دولت حمایت اقتصادی بیشتری از پناهجویان میکند.
گزارشهای دیگر نیز سیاستهای بانک مرکزی ترکیه و فشارهای رجب طیب اردوغان بر این بانک را عامل افزایش نرخ تورم در ترکیه میدانند.
در یک ویدئو، ماجد شمعه روزنامه نگار سوری که برای «اورینت نیوز» کار می کند، موز را پنهانی می خرد و سعی میکند بدون این که دیده شود، آن را مخفیانه بخورد.
مهمت علی هارتاوی، وکیل این روزنامه نگار، گفت شمعه پس از آن که توسط دادستان استانبول بازجویی و مرخص شد، چند روز پیش به یک مرکز برای بازگرداندن به سوریه در نزدیکی مرز فرستاده شد.
این وکیل گفت شمعه که هفت سال است در ترکیه زندگی می کند، قصد تمسخر کسی را نداشت و می خواست به شیوهای طنزآمیز به مشکلات مردم سوریه بپردازد.
هارتاوی به رویترز گفت: «باور کنید، سوریها هنگام خرید موز یا میوه [در ترکیه] می ترسند. او روی این زخم که از آن خون بیرون میآید، دست گذاشت.»
این وکیل گفت که روزنامه نگار سوری می ترسد در صورت بازگرداندن به مناطق تحت کنترل نیروهای بشار اسد رئیس جمهوری سوریه اعدام شود، زیرا او فیلم های طنزی نیز درباره اسد ساخته است.
او گفت انتظار می رود روز جمعه در مورد اخراج موکلش تصمیم گرفته شود.
ارول اوندراوغلو نماینده ترکیه در سازمان گزارشگران بدون مرز، نهادی که از روزنامه نگاران حمایت میکند، گفت که از روش اخراج از کشور به عنوان سلاحی علیه روزنامه نگاران منتقد دولت استفاده میشود.
او گفت رفتاری که با این روزنامه نگار سوری برای برخورد طنزآمیز با مسئله «گرانی موز» میشود نشان میدهد که «امنیت اقامت و تحمل در ترکیه چقدر شکننده شده است.»
او افزود: «ما نگرانی های جدی در مورد امنیت جانی شمعه داریم.»