جدیدترین دور مذاکرات صلح سوریه به میزبانی سازمان ملل متحد روز پنجشنبه در حالی یک بار دیگر بدون نتیجه به پایان رسید که نماینده ویژه دبیرکل سازمان در امور سوریه ضمن ابراز تاسف از این موضوع گفت، هیچ طرفی قصد کارشکنی در این گفتوگوها را نداشت، اما «فرصتی بزرگ» از دست رفت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، هر چند استفان دی میستورا گفت هیچیک از طرفهای مذاکره خواهان سنگ اندازی در این روند نبودند، اما به طور تلویحی مسئولیت ناکامی آن را متوجه دمشق دانست و گفت اگر ایده جدیدی برای تعامل بیشتر دمشق در مذاکرات ارائه شود، ماه آینده از سر گرفته میشود.
مذاکره کننده ارشد دمشق در گفتوگوهای صلح سوریه، پیشتر در واکنش به انتقادهای اخیر از تصمیم دولت بشار اسد برای ترک مذاکرات به میزبانی سازمان ملل متحد، گفت ما نمیخواهیم شاهد شکست روند سیاسی باشیم و این کشورهای غربی و عربستان هستند که کارشکنی و باجگیری میکنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بشار الجعفری روز پنجشنبه و پس از دیدار با استفان دی میستورا نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سوریه، در گفتوگو با خبرنگاران حاضر در مقر این نهاد بین المللی در شهر ژنو سوئیس گفت، «هیچ کس نمیتواند بر ما اعمال فشار کند.»
به گزارش این خبرگزاری، آقای دی میستورا نیز اظهارات قبلی خود که در مصاحبهای با اشاره به نفوذ روسیه در سوریه گفته بود این موضوع میتواند «ماموریت او را از مسیر خارج کند» اصلاح کرد و گفت در این مورد اشتباه کرده است. روسیه حامی اصلی دولت بشار اسد است.
دور جدید مذاکرات صلح سوریه از هفتم آذر ماه در مقر اروپایی سازمان ملل در ژنو آغاز شد و هیات مذاکره کننده دمشق در اعتراض به پافشاری اپوزوسیون برای کنارهگیری بشار اسد رئیس جمهوری سوریه از قدرت پس از آغاز دوران انتقالی در سوریه، از این مذاکرات خارج شد.
این تصمیم با انتقاد کشورهای غربی، که عمدتا از مخالفان دمشق حمایت میکنند، روبرو شد و رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا نیز از روسیه – که با دخالت مستقیم نظامی در جنگ سوریه ورق را به سود بشار اسد برگردانده است – خواست دمشق را وادار کند به مذاکرات برگردد.
در هر حال، بشار جعفری سفیر سوریه در سازمان ملل و سرپرست هیات مذاکره کننده دمشق، روز یکشنبه ۱۹ آذر ماه و پس از یک هفته غیبت، به مذاکرات ژنو بازگشت. سازمان ملل متحد تاکنون هشت دور مذاکره غیرمستقیم بین دولت سوریه و مخالفان آن برگزار کرده است.
این دور از مذاکرات هر چند کش و قوس های فراوانی داشت، اما میتوانست فرصتی برای مذاکره مستقیم دو طرف باشد؛ که هدف آن پایان جنگ داخلی در سوریه، که هفتمین سال خود را سپری میکند و بیش از ۴۰۰ هزار کشته و میلیونها آواره بر جای گذشته است، باشد.