لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۴۲

سوئیس تحریم‌های بیشتری علیه ایران در ارتباط با ارسال پهپاد به روسیه وضع کرد


نمایش پهپادها و تسلیحات موشکی جمهوری اسلامی در تهران. ۳۱ شهریور ۱۴۰۲.
نمایش پهپادها و تسلیحات موشکی جمهوری اسلامی در تهران. ۳۱ شهریور ۱۴۰۲.

دولت سوئیس روز جمعه هفتم مهر، در بیانیه‌ای اعلام کرد که تحریم‌های بیشتری را در ارتباط با عرضه پهپادهای ایرانی به روسیه تصویب کرده است.

این اقدام، سوئیس را با اتحادیه اروپا همسو می کند که اقدامات جدیدی را در واکنش به استفاده از پهپادهای ایرانی در تجاوز نظامی روسیه به اوکراین اتخاذ کرده است.

به نوشته وب سایت شورای فدرال سوئیس، اقدامات جدید از ساعت شش بعدازظهر روز جمعه به وقت محلی به اجرا در خواهد آمد.

بر اساس این گزارش، دولت این کشور اضافه کرد که فروش، عرضه، صادرات و ترانزیت قطعات مورد استفاده برای ساخت و تولید پهپادها ممنوع است و تحریم‌های مالی و مسافرتی هدفمندی علیه اشخاص و نهادهای مرتبط با برنامه پهپادهای ایران اعمال شده است.

روزنامه گاردین روز پنجم مهر، به نقل از یک سند دولت اوکراین گزارش داده بود که جمهوری اسلامی در تلاش است تا از ادامه تجهیز مستقیم روسیه به تسلیحات ایرانی برای استفاده در جنگ اوکراین فاصله بگیرد.

این روزنامه افزوده بود که دولت اوکراین در گزارشی که به اعضای «گروه هفت» ارائه داده، اعلام کرده است که در سه ماه گذشته، حدود ششصد حمله با پهپادهای ساخت ایران به شهرهای این کشور انجام شده است.

در این گزارش گفته شده است که بر اساس اسناد موجود، جمهوری اسلامی دیگر قصد ندارد نیازهای روسیه و افزایش استفاده پهپادها در اوکراین را به طور مستقیم تامین کند.

از این رو، جمهوری اسلامی بخشی از خط تولید تسلیحاتی خود را به کارخانه‌ای در سوریه منتقل کرده و اکنون نیز در حال انتقال تولید پهپاد به منطقه آلابوگا در تاتارستان است و همزمان، اجزا و قطعات پهپادهای مورد نیاز روسیه را هم تأمین می‌کند.

یکی دیگر از نکات این گزارش آن است که شواهد ارائه شده از سوی کی‌یف نشان می‌دهد که پهپادهای ایرانی مورد استفاده در حملات اخیر به شهرهای اوکراین، در برگیرنده قطعات اروپایی هستند.

به گزارش گاردین، در این سند که مرداد امسال به سران گروه هفت ارسال شده، آمده است که دست کم ۵۲ قطعه الکتریکی ساخت شرکت‌های غربی در پهپاد «شاهد-۱۳۱» و ۵۷ قطعه در مدل «شاهد-۱۳۶» که برد پروازی ۲۰۰۰ کیلومتر و سرعت کروز ۱۸۰ کیلومتری دارد، کشف شده است.

پنج شرکت اروپایی از سوئیس، هلند، آلمان و لهستان، یک شرکت چندملیتی بریتانیایی و شرکت هایی مستقر در ایالات متحده، کانادا و ژاپن، از جمله تولیدکنندگانی هستند که قطعات تولیدی آنها در پهپادهای ایرانی به کار برده شده است.

دولت جو بایدن روز ۲۸ شهریور، با هدف اعمال فشار بر جمهوری اسلامی برای جلوگیری از تامین پهپادها و تسلیحات نظامی به روسیه، تحریم‌های جدیدی را در ارتباط با جمهوری اسلامی اعمال کرد که اشخاص و نهادهایی را در ایران، روسیه، چین و ترکیه در ارتباط با پهپادها و هواپیماهای نظامی ساخت جمهوری اسلامی هدف قرار می‌دهد.

وزارت خزانه داری آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد که تحریم‌ها، هفت شخص و چهار نهاد را در این چهار کشور مورد هدف قرار داده است که به گفته این وزارت خانه، در تسهیل حمل و نقل و تراکنش‌های مالی به شرکت صنایع هواپیماسازی ایران (هسا)، در رابطه با ساخت پهپادها و هواپیماهای نظامی نقش داشته‌اند.

پیشتر یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز، روز ۳۱ شهریور، در واکنش به نمایش تسلیحاتی و موشکی جمهوری اسلامی، به خبرنگار صدای آمریکا گفته بود: «ما به همکاری نزدیک با متحدان و شرکای اروپایی خود ادامه می‌دهیم تا از تمام ابزارهایی که در اختیار داریم برای جلوگیری از این فعالیت‌ها استفاده کنیم»

این سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ضمن تاکید بر محدود کردن رفتار بی‌ثبات‌کننده ایران از طریق فشارهای دیپلماتیک، توسعه و تکثیر پهپادهای ایران را تهدیدی جدی برای امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی دانسته بود.

او گفته بود: «ما همچنان به تلاش برای روشنگری و بیان علل نگرانی‌های خود، در مجامع عمومی جهانی، در مورد انتقال پهپاد و تسلیحات ایران، به‌ ویژه مواردی که قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد را نقض می‌کنند و نیاز به اقدام هماهنگ برای مقابله دارند، ادامه خواهیم داد.»

XS
SM
MD
LG