لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۲۶

آمریکا با تقدیر از میزبانی عربستان: مذاکرات آتش‌بس در سودان از سر گرفته شد


آوارگان سودانی در مرز چاد. آرشیو
آوارگان سودانی در مرز چاد. آرشیو

وزارت امور خارجه ایالات متحده روز یکشنبه، ۷ آبان گفت که آمریکا، عربستان سعودی و سازمان بین‌دولتی توسعه، متشکل از اتحاد تجاری هفت کشور آفریقایی به همراه اتحادیه آفریقا مذاکرات بشردوستانه و آتش‌بس بین نیروهای مسلح سودان و «نیروهای پشتیبانی سریع» را از سر گرفته‌اند.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، گفت: «هیچ راه حل نظامی قابل قبولی برای درگیری در سودان وجود ندارد. ما از نیروهای مسلح سودان و «نیروهای پشتیبانی سریع» می‌خواهیم که با توجه به ضرورت حفظ جان انسان‌ها، کاهش درگیری‌ها و ایجاد مسیری برای خروج از تنش به طرز سازنده برای مذاکرات تلاش کنند.»

در بیانیه وزارت خارجه ایالات متحده ضمن قدردانی از عربستان سعودی برای میزبانی این مذاکرات گفت که در انطباق با تعهد نیروهای مسلح سودان و «نیروهای پشتیبانی سریع» در توافقنامه ۱۱ ماه مه، مذاکرات در جده اهداف محدودی دارد، از جمله تسهیل در ارائه کمک‌های بشردوستانه، برقراری آتش‌بس و سایر اقدامات اعتمادسازی در راستای توقف دائمی خصومت‌ها.

در این بیانیه اشاره شده که این مذاکرات به مسائل سیاسی گسترده‌تر نمی‌پردازد و بر «نقش کلیدی غیرنظامیان در سودان در تعیین سرنوشت خود و تعریف فرآیند حل و فصل مسائل سیاسی و احیای روند انتقال دمکراتیک سودان» تاکید گذاشته است.

نیروهای مسلح سودان و «نیروهای پشتیبانی سریع» در توافقنامه‌ای که در یازدهم مه ۲۰۲۳ در جده امضاء کردند «بار دیگر، بر تعهدات اصلی خود تحت قوانین بین‌المللی بشردوستانه برای تسهیل اقدامات بشردوستانه و رفع نیازهای غیرنظامیان» تاکید گذاشتند.

طرفین در این توافقنامه همچنین نوشتند که «ما بر تعهد تزلزل ناپذیر خود به حاکمیت سودان و حفظ وحدت و تمامیت ارضی آن تاکید می کنیم.»

از آغاز جنگ قدرت بین ارتش و شبه‌نظامیان موسوم به «نیروهای پشتیبانی سریع» در ۲۶ فروردین سال جاری، بیش از ۳ میلیون تن آواره شده‌اند که بیش از ۷۰۰ هزار تن از آنها به کشورهای همسایه گریخته‌اند.

رهبران ارتش و «نیروهای پشتیبانی سریع» از زمان سرنگونی عمر البشیر در سال ۲۰۱۹ میلادی، ریاست یک شورای مشترک را بر عهده داشتند اما بر سر چگونگی گذار به دموکراسی اختلاف نظر داشته‌اند.

از سوی دیگر، وزارت امور خارجه ایالات متحده، روز پنجشنبه ششم مهر، اعلام کرد که تحریم‌هایی علیه یک وزیر سابق دولت سودان و دو شرکت که در درگیری‌های با ارتش سودان نقش داشته‌اند، وضع شده است.

بر اساس بیانیه این وزارت‌خانه، علی کرتی، دبیرکل گروه اسلام‌گرای افراطی «جنبش اسلامی سودان»، تحریم‌ شده است.

علی کرتی، وزیر خارجه دولت عمر البشیر بود و پس از سرنگونی رژیم او، رهبری تلاش‌ها برای تضعیف دولت پیشین غیرنظامیان و از مسیر خارج کردن روند توافق موسوم به «توافقنامه سیاسی چارچوب» را بر عهده داشت.

بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا می‌افزاید که علی کرتی و دیگر مقامات رژیم البشیر، مانع تلاش‌ها برای دستیابی به آتش‌بس میان ارتش و «نیروهای پشتیبانی سریع» و از سرگیری گذار به دموکراسی در سودان می‌شوند.

XS
SM
MD
LG