لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۲

آغاز موفقیت‌آمیز ماموریت «کرو ۷»؛ یاسمین مقبلی: تیمی واحد با هدفی مشترک هستیم


موشک «فالکون» شرکت فضایی «اسپیس‌اکس»
موشک «فالکون» شرکت فضایی «اسپیس‌اکس»

موشک حامل فضانوردان مأموریت «کرو ۷» بامداد روز شنبه ۲۵ اوت، با موفقیت راهی ایستگاه فضایی بین‌المللی شد.

فرماندهی این ماموریت فضایی را یاسمین مقبلی، فضانورد ایرانی آمریکایی، بر عهده دارد، و فضانوردانی از دانمارک، ژاپن، و‌‌ روسیه، او را در این مأموریت همراهی می‌کنند.

موشک «فالکون»، ساخت شرکت فضایی «اسپیس‌اکس»، ساعت ۳:۲۷ بامداد شنبه به وقت شرق آمریکا از مرکز فضایی کندی در ایالت فلوریدا، فضاپیمای «درگن» را به مدار زمین پرتاب کرد.

براساس برنامه اعلام شده، این فضاپیما ساعت ۸:۳۹ صبح روز یکشنبه به وقت شرق آمریکا به ایستگاه فضایی بین‌المللی می‌رسد و مسافران آن جایگزین چهار خدمه‌ای می‌شوند که از ماه مارس گذشته در این مرکز فضایی اقامت داشتند.

این یکی از بین‌المللی‌ترین مأموریت‌های موسوم به «کرو» است که با همکاری شرکت فضایی اسپیس‌اکس انجام می‌شود. این فضانوردان که از چهار کشور مختلف هستند، پس از پرتاب موفقیت‌آمیز موشک، دستکش‌های خود را به نشانه همبستگی به هم گره زدند.

این نخستین باری است که روی هر صندلی، فضانوردی از یک کشور نشسته بود و از این نظر، کرو ۷، مأموریتی تاریخی محسوب می‌شود؛ هرچند که به گفته ناسا، این موضوع به دلیل زمان‌بندی خاصی صورت گرفت و تصادفی است.

یکی از مزایای این تنوع فرهنگی، وجود خوراک‌های مختلف از جمله خورش ایرانی، شکلات دانمارکی، و ماهی ژاپنی است که فضانوردان بارها با هیجان درباره آنها صحبت کرده‌اند.

فضانوردان مأموریت «کرو ۷»
فضانوردان مأموریت «کرو ۷»

یاسمین مقبلی در تماس رادیویی از مدار زمین ضمن ابراز خرسندی از پرتاب موفقیت‌آمیز موشک، گفت: «ما یک تیم واحد با هدفی مشترک هستیم.»

خانم مقبلی پیش از عملیات، در گفتگوی اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا درباره وظایف خود به‌عنوان فرمانده گفته بود: «به‌عنوان فرمانده عملیات کرو ۷، باید از امنیت فضانوردان و فضاپیما اطمینان حاصل کنم، و اهداف عملیات؛ یعنی رسیدن به ایستگاه فضایی بین‌المللی ‌و بازگشت به زمین، تأمین شود.»

او افزوده بود: «البته من خود را فقط عضوی از این گروه فوق‌العاده می‌دانم، دو تن از اعضای گروه قبل از این به فضا رفته‌اند، و من و کنستناتین برای نخستین بار به فضا می‌رویم. بنابراین فقط نقاط قوت و ضعف آنها را در نظر می‌گیرم و یا استفاده از منابعی که داریم، هماهنگی لازم را ایجاد می‌کنم.»

آندریاس موکنسن، فضانورد دانمارکی، ساتوشی فوروکاوا، فضانورد، ژاپنی، و کنستانتین بوریسوف، فضانورد روسی، سایر اعضای مأموریت کرو ۷ هستند.

فضانوردان مأموریت «کرو ۷»
فضانوردان مأموریت «کرو ۷»

اعضای گروه در طول اقامت خود در ایستگاه فضایی بین‌المللی که انتظار می‌رود ۱۹۰ روز طول بکشد، مجموعه‌ای از آزمایش‌های مختلف از جمله درباره خطر بالقوه پراکندگی باکتری‌ها و قارچ‌ها برای مأموریت‌های فضایی انسان تحقیق خواهند کرد.

یکی از آزمایش‌های دیگر آنان، بررسی امواج مغزی فضانوردان هنگام خواب است تا آگاهی‌های بیشتری درباره تفاوت خوابیدن در چنین محیطی نسبت به زمین، و تأثیر آن‌ روی بدن انسان کسب شود.

یکی از مهمترین آزمایش‌ها، بررسی راه‌های بهتر برای بازیافت ادرار و مدفوع فضانوردان است تا از آنها در سفرهای فضایی استفاده شود. فضانوردان مدتهاست که از عرق و ادرار بازیافتی برای نوشیدن و استحمام استفاده می‌کنند.

پدر و مادر یاسمین مقبلی در جریان انقلاب ۱۳۵۷ از ایران گریختند. او در آلمان متولد، ‌و در لانگ‌آیلند نیویورک بزرگ شد، به تفنگداران نیروی دریایی آمریکا پیوست، و با هلی‌کوپترهای تهاجمی در افغانستان پرواز کرد.

یاسمین مقبلی
یاسمین مقبلی

این نخستین سفر فضایی یاسمین مقبلی است که به عقیده او، می‌تواند برای دختران ایرانی در راه رسیدن به آرزوهای بزرگی که دارند، الهام‌بخش باشد.

او در گفتگوی اختصاصی‌اش با فارسی صدای آمریکا گفت: «اگر می‌خواهید کاری انجام دهید یا آرزویی دارید، برای رسیدن به آن تلاش کنید. بعضی وقت‌ها انجام این کار یا رسیدن به آن آرزو بسیار سخت است. بعضی وقتها افرادی هستند که به شما می‌گویند که نمی‌شود، ولی مطمئن باشید که اگر واقعا خواستید، همیشه راهی برای رسیدن به آن هدف وجود دارد.»

این هشتمین عملیاتی است که توسط ناسا و شرکت اسپیس‌اکس به‌عنوان بخشی از برنامه ارائه خدمات پروازی انجام می‌شود که از سال ۲۰۲۰ میلادی به این طرف، تحول بزرگی را در سفرهای اکتشافی فضایی ایجاد کرد.

در تنظیم این مطلب از گزارش‌های آسوشیتدپرس و سی‌ان‌ان استفاده شده است.

XS
SM
MD
LG