آژانس فضایی ایالات متحده، ناسا، روز شنبه ۳ شهریور تایید کرد که کپسول استارلاینر بوئینگ که حدود ۸۰ روز قبل دو فضانورد را به ایستگاه فضایی برده است، مشکلات فنی دارد و قادر نیست آنها را به زمین بازگرداند.
به گزارش ناسا با توجه به ایمنی پایین استارلاینر بوئینگ، تصمیم گرفته شد تا این کپسول فضایی، بدون سرنشین به زمین برگردد و دو فضانورد بلاتکلیف آن احتمالا فوریه ۲۰۲۵ با کپسول دراگون اسپیس ایکس راهی زمین شوند.
این تصمیم پس از بررسیهای ناسا در مورد ایمنی استارلاینر و عدم اطمینان در مورد پیشرانهای آن گرفته شد.
استارلاینر، که در اولین پرواز آزمایشی خدمه خود، سونی ویلیامز و بوچ ویلمور را در اوایل ژوئن به ایستگاه فضایی برد، با نشت هلیوم روبرو شده و رانشگرهای آن از کار افتاده است.
نخستین پرواز فضایی شرکت آمریکایی «بوئینگ» با دو فضانورد، روز ۱۷ خرداد به ایستگاه فضایی بینالمللی رسید. زمانی که بوچ ویلمور و سونی ویلیامز، به این سفر رفتند، انتظار داشتند مدتی کوتاه در ایستگاه فضایی بینالمللی بمانند. کل مأموریت آنها برای حدود یک هفته برنامهریزی شده بود، ولی مجموعهای از نشتها و نقصها باعث شد تا ناسا بازگشت این دو را به تأخیر بیندازد.
بوئینگ در سال ۲۰۱۴، برای ساخت «استارلاینر» قراردادی به ارزش ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار با ناسا بست و قرار بود این فضاپیما طی یک دهه به طور منظم فضانوردان را به ایستگاه فضایی بینالمللی منتقل کند.
نخستین پرواز آزمایشی «استارلاینر» بوئینگ در سال ۲۰۱۹ بدون خدمه انجام شد که برخی مشکلات نرمافزاری در آن بروز کرد.
در سال ۲۰۲۲ دومین عملیات بهتر پیش رفت، ولی مشکلات دیگری از جمله برای چتر نجات پیش آمد.
پرتاب روز ۵ ژوئن ۲۰۲۴، سومین تلاش بوئینگ و این بار با فضانوردان بود که پس از مجموعهای از مشکلات مرتبط با موشک انجام شد.
در همین زمان، شرکت رقیب بوئینگ یعنی «اسپیس ایکس» چندین پرواز منظم را به ایستگاه فضایی انجام داده است.
تنها دو ترمینال در ایستگاه فضایی میتوانند کپسولهای فضانوردان آمریکایی را در خود جای دهند که در حال حاضر، هر دوی آنها اشغال شدهاند بنابراین قبل از رسیدن خدمه بعدی باید یکی از آنها تخلیه شود. روسیه برای فضاپیماهای سایوز پارکینگهای خاص خود را دارد.