لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۳

بلینکن در نشست تاریخی اعراب و اسرائیل: ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت


وزیران خارجه اسرائیل و چهار کشور عربی طی روزهای یکشنبه و دوشنبه برای برگزاری نشستی کم‌سابقه در اسرائیل با حضور آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، گرد هم آمدند. آقای بلینکن در تلاش است به متحدان ایالات متحده نسبت به دیپلماسی واشنگتن با ایران اطمینان دهد.

«ایران» موضوع اصلی این گردهمایی دو روزه با شرکت وزیران خارجه امارات، بحرین، و مراکش - سه کشور عربی که در سال ۲۰۲۰ روابط خود را با اسرائیل عادی کردند - و وزیران امور خارجه مصر و ایالات متحده است.

وزیران خارجه بحرین، مصر، اسرائیل، آمریکا، مراکش، و امارات متحده عربی در نشست نِگِو. ٢٨ مارس ٢٠٢٢
وزیران خارجه بحرین، مصر، اسرائیل، آمریکا، مراکش، و امارات متحده عربی در نشست نِگِو. ٢٨ مارس ٢٠٢٢

سفر وزیر امور خارجه آمریکا به اسرائیل در حالی انجام می‌شود که دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در تلاش برای حل و فصل دو موضوع توافق هسته‌ای ایران و بحران اوکراین است.

مذاکرات هسته‌ای برای احیای برجام چند هفته پیش به حصول توافق نزدیک شده بود. اما روسیه در آخرین لحظه با مطرح کردن خواسته‌های تازه‌ای از ایالات متحده، تاکید کرد که تحریم‌های اعمال شده علیه مسکو به دلیل تهاجم آن کشور به اوکراین نباید بر تجارت روسیه با ایران تأثیر بگذارد.

به گزارش رویترز، آقای بلینکن در این نشست ضمن تاکید بر این که بازگشت به رعایت برجام بهترین راه برای مهار برنامه هسته‌ای ایران و بازگرداندن آن به درون «جعبه‌ای که در آن بود» است، تصریح کرد که فارغ از وقوع یا عدم وقوع این امر، «تعهد ما به این اصل اساسی که ایران هرگز نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد، تزلزل‌ناپذیر است.»

آقای بلینکن همچنین با اشاره به تهدیدهای ایران گفت، زمانی که ایران ایالات متحده یا متحدان و شرکای آن را تهدید کند، آمریکا «به ایستادگی در برابر ایران» ادامه خواهد داد. وی در ادامه این اجلاس نیز تاکید کرد که کشورهای شرکت‌کننده برای مقابله با چالش‌ها و تهدیدهای امنیتی مشترک «از جمله چالش‌های ایران و نیروهای نیابتی آن» با یکدیگر همکاری خواهند کرد.

نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، نیز که پیشتر هشدار داده بود توافق هسته‌ای با ایران برای اسرائیل الزام‌آور نخواهد بود، پس از گفت‌و‌گو با آنتونی بلینکن گفت که امیدوار است واشنگتن «صدای نگران منطقه، اسرائیل، و دیگران را بشنود.»

از سویی دیگر یائیر لاپید، وزیر امور خارجه اسرائیل، با اعلام تصمیم کشورهای شرکت‌کننده در اجلاس نِگِو برای تبدیل آن به «یک مجمع دائمی» از فلسطینیها هم دعوت کرد که به آن بپیوندند.

به نوشته رویترز، آقای لاپید که در کنار همتایان آمریکایی، اماراتی، بحرینی، مراکشی، و مصری خود سخن می‌گفت، افزود که ساختار جدید و «قابلیت‌های مشترکی که ما در حال ایجاد آن هستیم» سبب هراس و بازدارندگی «دشمنان مشترک ما، و در صدر آنها ایران و نیروهای نیابتی آن خواهد شد.»

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، روز دوشنبه برگزاری این اجلاس را محکوم کرد.

  • حمله تروریستی همزمان با برگزاری اجلاس

در اسرائیل نگرانی‌های امنیتی زمانی شدت یافت که مهاجمان دو افسر پلیس مرزی را در حضره، شهری در ۵۰ کیلومتری شمال تل‌آویو، به ضرب گلوله از پا درآوردند. پلیس با تیراندازی به دو مرد مهاجم، که به عنوان «شهروندان اسرائیلی هوادار داعش» شناسایی شده‌اند، آنها را کشت. به گزارش رویترز، داعش با انتشار بیانیه‌ای در حساب کاربری این گروه در شبکه‌ اجتماعی تلگرام، مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته است.

در پی این حمله تروریستی آنتونی بلینکن با انتشار پیامی در حساب کاربری خود ضمن محکوم کردن این اقدام گفت که خشونت در جامعه جایی ندارد.

روز دوشنبه در پایان نشست نِگِو شرکت‌کنندگان در این اجلاس حمله مرگبار تروریستی در حضره را محکوم کردند.

  • کرونا

روز دوشنبه دفتر نخست وزیری اسرائیل با انتشار بیانیه‌ای از مثبت شدن آزمایش کووید-۱۹ نفتالی بنت خبر داد. آقای بنت روز یکشنبه با آنتونی بلینکن دیدار کرده بود.
بنا بر این بیانیه حال آقای بنت خوب است و او با دورکاری از خانه به فعالیت‌ خود ادامه می‌دهد.

ابتلای آقای بنت در شرایطی روی داده که او هر سه دز واکسن را زده بود.

XS
SM
MD
LG