همزمان با تلاشها برای بازگشت به مذاکرات احیای برجام، وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران میگوید ماهوارهبر ذوالجناح را برای دومین بار «به منظور دستیابی به اهداف تحقیقاتی» به فضا پرتاب کرده است.
زمان دقیق پرتاب موشک مشخص نیست اما بیانیه وزارت دفاع ایران پس از آن منتشر شد که تصاویر ماهوارەای، آمادەسازی در یک سکوی پرتاب در کویر را نشان میداد. ایران همچنین اذعان کرده بود در حال آمادەسازی برای آزمایش موشک ماهوارهبر ذوالجناح است. هنوز مشخص نیست که آیا این موشک با موفقیت پرتاب شده است یا خیر.
به گزارش خبرگزاریها در ایران در روز یکشنبه پنجم تیر، احمد حسینی سخنگوی وزارت دفاع اعلام کرد که «این ماهوارهبر سه مرحلهای» و «از نظر ویژگیهای فنی، قابل رقابت با ماهوارهبرهای روز دنیا است» و دارای «دو مرحله پیشرانش جامد و یک مرحله با پیشرانش مایع است.»
این مقام وزارت دفاع همچنین عنوان کرد: «مرحله سوم توسعه این ماهوارهبر ترکیبی با بهرهگیری از اطلاعات حاصل از این پرتاب آغاز گردیده است.
ماهوارهبر ذوالجناح برای نخستین بار در بهمن ۱۳۹۹ با هدف «دستیابی به فناوری موتور سوخت جامد» آزمایش شد.
پیش از این خبرگزاری تسنیم نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در گزارشی اعلام کرده بود، «ذوالجناح همانند سیمرغ قابلیت قراردهی تعدادی ماهواره کوچک بهجای یک ماهواره را نیز دارد و مثلا میتواند ۱۰ ماهواره مکعبی ۲۰ کیلوگرمی را با هدف توسعه فناوریهای منظومه ماهوارهای در مدار قرار دهد.»
اقدام تازه ایران در حالی است که روز گذشته جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با سفر به تهران اعلام کرد: « در دیدار با امیرحسین عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، درباره ازسرگیری مذاکرات میان ایران و ایالات متحده در روزهای آینده با هدف حل آخرین مسائل برجسته، که توسط تیم من تسهیل میشود، به توافق رسیدیم.»
جمهوری اسلامی ایران پیش از این بارها تلاشهای نافرجامی برای پرتاب موشک ماهوارهبر به فضا انجام داده و این اقدامات با واکنش ایالات متحده آمریکا و شورای امنیت سازمان ملل متحد مواجه شده است.
یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پیشتر در پاسخ به پرسش بخش فارسی صدای آمریکا در رابطه با پرتاب موشک ماهوارهبر توسط ایران، این موضوع را «یک نگرانی قابل توجه در راستای گسترش سلاحهای هستهای» خوانده و آن را «ناقض قطعنامههای شورای امنیت» دانسته است.