ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، روز جمعه چهارم خرداد گفت نیروهای این کشور «کنترل رزمی» بخشهای شمالی منطقه خارکیف را که نیروهای روسی اخیراً به آنها نفوذ کرده بودند، در دست گرفتهاند.
رئیس جمهوری اوکراین در سخنرانی ویدئویی شبانه خود گفت: «سربازان ما اکنون توانستهاند کنترل منطقه مرزی را که اشغالگران روسی وارد آن شدهاند، به دست بگیرند.»
به گزارش خبرگزاری رویترز، به نظر میرسد اظهارات آقای زلنسکی که پس از برگزاری نشستی با مقامات نظامی و منطقهای در خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین، ایراد شد با سخنان مقامات روسی مغایرت داشته باشد.
خبرگزاری تاس به نقل از ویکتور وودلاتسکی، نماینده مجلس دومای روسیه، گفت نیروهای این کشور بیش از نیمی از مناطق شهر ووچانسک در فاصله پنج کیلومتر با مرز روسیه را در کنترل خود دارند.
او گفت زمانی که کنترل ووچانسک تضمین شد، نیروهای روسیه سه شهر در منطقه دونتسک شرقی اوکراین - اسلووفیانسک، کراماتورسک و پوکروفسک - را هدف قرار خواهند داد.
رویترز تاکید کرد که نمیتواند ادعاهای طرفین در مورد وضعیت جنگی این مناطق را تایید کند.
نیروهای اوکراینی در پی آغاز حمله جدید روسیه در بخش شمال شرقی این کشور، از مناطقی در «خارکیف» عقبنشینی کردند.
به گزارش آسوشیتدپرس، بهرغم این عقبنشینی تاکتیکی، سربازان اوکراینی در سایر مناطق در حال نبرد با مهاجمین روسی هستند.
حمله جدید روسیه باعث شد تا ولودیمیر زلنسکی سفر خارجی خود را به تعویق بیندازد که میتواند نشانهای از وخامت اوضاع در منطقه خارکیف باشد. قرار بود او به اسپانیا و احتمالا پرتغال برود ولی ترجیح داد تا برای مدیریت بهتر جنگ در کییف، پایتخت اوکراین، بماند.
در هفتههای اخیر، نیروهای روسی در منطقه شرقی «دونتسک» پیشروی کردهاند و فشار زیادی را بر ارتش اوکراین وارد کردند.
ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین اواخر روز ۲۵ اردیبهشت، گزارش داد که سربازان این کشور از دو منطقه «لوکیانتسی» و «ووچانسک» در خارکیف عقبنشینی کردند تا مانع تلفات و آسیبهای بیشتر شوند. زلنسکی و دیگر مقامات اوکراینی پیشتر از موفقیت در برقراری «ثبات» منطقه خبر داده بودند.
در این حال، ستاد کل ارتش اوکراین در گزارش عصر روز جمعه خود اعلام کرد که وضعیت در ووچانسک «متشنج است اما تحت کنترل نیروهای دفاعی» است.
در بیانیه این ستاد آمده است: «در حملات هوایی امروز ارتش روسیه هشت بمب هدایت شونده به شهر اصابت کرد و حملاتی به حداقل دو شهرک دیگر در شمال خارکیف انجام داد.»
در همین حال، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در جریان سفر هفته گذشته خود به کییف با اعلام قرارداد تسلیحاتی جدید دو میلیارد دلاری ایالات متحده با اوکراین، بر ادامه حمایت واشنگتن از این کشور تأکید کرد.
سفر آقای بلینکن با حمله سنگین روسیه در منطقه خارکیف همراه شده است که مهمترین تهاجم مرزی آن کشور از هنگام آغاز جنگ در اوکراین محسوب میشود.
به گفته آنتونی بلینکن، قرارداد تسلیحاتی جدید برای تهیه سلاح در کوتاه مدت، سرمایهگذاری در پایگاههای دفاعی- صنعتی و خرید جنگافزار از کشورهای دیگر هزینه خواهد شد. این مبلغ بخشی از بسته کمکهای ۶۰ میلیارد دلاری آمریکا است که پس از مدتها تأخیر سرانجام در کنگره ایالات متحده تصویب شد.
دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، در جریان کنفرانس خبری مشترک با آنتونی بلینکن گفت که این کمکها یک پیام بسیار قدرتمند برای دوستان و دشمنان اوکراین است.