آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان روز جمعه برای دیدار با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، و گفتوگو درباره اوضاع سوریه، اوکراین، توافق هستهای ایران و طرح خط لوله انتقال گاز از روسیه به آلمان، وارد شهر بندری سوچی در سواحل دریای سیاه شد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این نخستین سفر مرکل به روسیه در یک سال گذشته و در میانه تنش بین دو کشور است. برلین از اقدام مسکو برای الحاق شبه جزیره کریمه به خاک روسیه و حمایت آن از رئیس جمهوری سوریه انتقاد کرده است.
این دیدار در حالی صورت میگیرد که روسیه، به همراه ایران، در جنگ داخلی هفت ساله سوریه از بشار اسد رئیس دولت حاکم بر دمشق حمایت کرده است و به نوشته آسوشیتدپرس، صدر اعظم آلمان قصد دارد از پوتین بخواهد از نفود خود بر اسد برای توقف حملات شیمیایی در سوریه استفاده کند.
آلمان پیشتر در مورد حضور نظامی ایران در سوریه ابراز نگرانی کرده و گفته است، با این حال بهترین گزینه گفتوگوی مستقیم با تهران در این زمینه، و همچنین درباره برنامه بحثبرانگیز موشکی بالیستیک آن کشور، در عین حفظ توافق هستهای خواهد بود.
ایالات متحده و متحدان اروپایی آن، ضمن انتقاد از سیاستهای مسکو در اروپا به ویژه در ارتباط با بحران اوکراین، از روسیه به دلیل حمایت از رژیم بشار اسد انتقاد کرده و مسکو را به ویژه، مسئول حملات شیمیایی و مرگ غیرنظامیان در سوریه میدانند.
آمریکا، بریتانیا و فرانسه اواخر فروردین و در پاسخ به حمله شیمیایی مشکوک در دوما، یک رشته حملات موشکی را علیه تاسیسات شیمیایی دولت سوریه انجام دادند، که به گفته نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد «حامل پیامی روشن» به روسیه و همچنین ایران بود.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده همچنین، با این استدلال که ایران با ادامه برنامه موشکی بالیستیک و فعالیتهای بیثبات کننده خود در منطقه روح برجام را نقض میکند، هجدهم اردیبهشت ماه اعلام کرد که واشنگتن از توافق هستهای وین خارج میشود.
آلمان - که به همراه پنج عضو دائم شورای امنیت - ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین - روز ۲۳ تیر ۱۳۹۴ با ایران به توافقی نهایی بر سر پرونده هستهای آن کشور دست یافتند، مخالف تصمیم پرزیدنت ترامپ است و به همراه شرکای اروپایی در تلاش برای حفظ توافق است.
از دیگر موضوعات مهمی که صدر اعظم آلمان قرار است با رئیس جمهوری روسیه درباره آن صحبت کند، پروژه انرژی «نورد استریم ۲» است؛ طرحی که امکان میدهد با ساخت یک خط لوله مستقیم از زیر دریای بالتیک، آلمان مستقیما از روسیه گاز طبیعی وارد کند.