لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۳۱

روسیه: اوکراین در آستانه جنگ داخلی است


٢۴ ساعت پس از پایان مهلتی که دولت اوکراین برای خلع سلاح جدایی طلبان طرفدار روسیه تعیین کرده بود، هنوز نشانی از آمادگی ارتش اوکراین برای رویارویی با آنها دیده نمی شود

همزمان با اعلام «عملیات ضدتروریستی» از سوی کیف علیه جدایی طلبان طرفدار روسیه، مسکو روز سه شنبه هشدار داد که اوکراین در آستانه یک جنگ داخلی قرار گرفته است.

این در حالی است که مهلتی که دولت اوکراین برای خلع سلاح جدایی طلبان طرفدار روسیه تعیین کرده بود به پایان رسیده، اما خبری از آمادگی ارتش اوکراین برای رویارویی با آنها در دسترس نیست.

اولکساندر تورچینف، رئیس جمهوری موقت اوکراین به پارلمان آن کشور گفته بود عملیات ضدتروریستی در شمال دونتسک، شبانه شروع شده و مرحله به مرحله، متوازن و مسئولانه، به پیش خواهد رفت.

وی همچنین گفت «هدف از این عملیات، حفظ جان شهروندان اوکراین است.»

پس از اظهارات تورچینف، پلیس منطقه دونتسک در شرق اوکراین گفت جدایی طلبان به میل و اراده خود مراکز پلیس در شهر کراماتورسک را به نیروهای دولتی واگذار کرده اند.

رئیس جمهوری موقت اوکراین مسکو را متهم کرده است که به عمد آشوب ها در شرق اوکراین را دامن می زند و گفته «آنها می خواهند نه تنها منطقه دونتسک، بلکه کل مناطق جنوب و شرق اوکراین– از خارکف تا بندر اودسا – را به آتش بکشند.»

روز سه شنبه در پی حمله ملی گرایان به اوله تزاریوف، یکی از نمایندگان طرفدار روسیه در پارلمان، تنش به خیابان های کیف هم کشیده شد. تزاریوف یکی از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری اوکراین است که قرار است ٢٥ ماه مه برگزار شود.

ویتالی کلیچکو رهبر اوپوزیسیون - که در سرنگونی ویکتور یانوکوویچ رئیس جمهوری اوکراین که به روسیه نزدیک بود نقش عمده ای داشت - از آقای تورچینف خواسته است تا با اعزام نیروهای مسلح به دونتسک، غائله جدایی طلبان را بخواباند.

به رغم هشدارهای دولت اوکراین، تظاهرکنندگان طرفدار روسیه در شهر دونتسک همچنان در ساعات پایانی دوشنبه به تقویت مواضع خود مشغول بودند.

خبرنگار رویترز روز سه شنبه از اسلاویانسک در فاصله ۱۵۰کیلومتری مرز روسیه گزارش داد حتی یک گلوله هم شلیک نشده است. تأخیر اوکراین در مقابله با طرفداران روسیه می تواند نشان دهندۀ تمایل رهبر موقت به پرهیز از کشته شدن غیرنظامیان و جلوگیری از بدتر شدن اوضاع باشد.

مسکو ادعای حضور و مداخله مأموران روس در اوکراین را تکذیب کرده است. کاخ کرملین می گوید ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در گفتگوی تلفنی با باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا گفته گزارش ها درباره مداخله روسیه «براساس اطلاعات ناموثق» بوده و از اوباما خواسته است کیف را از به کارگیری زور علیه تظاهرکنندگان مناطق شرقی اوکراین منصرف کند.

روسیه دولت اوکراین را متهم کرده که با بی اعتنایی به حقوق شهروندانی که زبان مادری شان روسی است، به بحــران دامن می زند. پوتین می گوید از روس زبانان و روس تبارهای اوکراین حفاظت خواهد کرد. دولت روسیه همچنین اشاره کرده که در میان دولتمردان جدید اوکراین، چهره های ناسیونالیست افراطی دیده می شوند.

در حالی که قرار است روز پنجشنبه وزیران امور خارجه روسیه، اوکراین، ایالات متحده و اتحادیه اروپا در یک نشست اضطراری بین المللی برای آرام کردن بحران اوکراین در ژنو گردهم آیند، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه می گوید اگر کیف در شرق اوکراین به زور متوسل شود، مسکو در آن نشست شرکت نخواهد کرد.

لاوروف همچنین گفت «نمی توانید در یک زمان هم تانک بفرستید و هم مذاکره کنید. اعمال زور، فرصت گفتگوهای چهارجانبه در ژنو را از بین می برد.»

آقای لاوروف ادعاهای دولت اوکراین درباره مداخله روسیه در آشوب های شرق آن کشور را «کذب محض» خواند. دولت روسیه می گوید خواستار تغییر در قانون اساسی اوکراین است به نحوی که روس زبانان آن کشور از قدرت بیشتری برخوردار شوند. بخش عمده صنایع سنگین اوکراین در مناطق شرقی و روس زبان واقع است که جدایی طلبان خواهان برگزاری همه پرسی مشابه کریمه برای پیوستن به روسیه هستند.

تورچینف در واکنش به این درخواست گفته است احتمالاً در آینده یک همه پرسی سراسری درباره آینده کشور برگزار خواهد شد. لاوروف این اقدام را «گامی در مسیر درست» خواند، ولی گفته دولت اوکراین بسیار دیر به فکر این کار افتاده است.

آندرس فو راسموسن، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، امروز گفت دولت روسیه مستقیماً در بحران مناطق شرقی اوکراین دست دارد. این اظهارات تنش دیگری در روابط ناتو با روسیه ایجاد کرده است. آقای راسموسن از روسیه خواسته تا بحران را کاهش دهد، نیروهایش را از مرزهای اوکراین عقب بکشد و از دامن زدن به بی ثباتی در آن کشور خودداری کند.

ویلیام هیگ وزیر خارجه بریتانیا هم در سخنرانی روز سه شنبه در لندن گفت روسیه در روزهای اخیر عامدانه اوکراین را «به پرتگاه سوق داده» و خطر رویارویی خشونت بار در مرزها را تشدید کرده است.

در همین حال، گزارش روز سه شنبه کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل حاکی از تردید در این باره است که روس زبان های ساکن اوکراین، از جمله ساکنان کریمه به طور جدی تحت تهدید دولت مرکزی هستند:
«گزارش ها از آزار روس زبان های اوکراین به دست ناسیونالیست های افراطی نادرست و اغراق آمیز است.»

در گزارش ایوان سیمونوویچ، معاون دبیرکل سازمان ملل در حقوق بشر آمده است این اخبار دروغین و اغراق آمیز به شکلی سازمان یافته برای ایجاد جو ترس و ناامنی، و حمایت از الحاق کریمه به فدراسیون روسیه درست شده بود.»

آقای اوباما نیز در گفتگوی تلفنی خود با ولادیمیر پوتین از وی خواسته است تا «با استقاده از نفوذ خود بر گروه های مسلح طرفدار روسیه، آنها را متقاعد کند که ساختمان های اشغال شده را ترک کنند».
XS
SM
MD
LG