وبسایت خبری المانیتور در گزارشی بر اساس اسناد محرمانه فاش شده وزارت دفاع آمریکا نوشته است که توسعه همکاری نظامی و تسلیحاتی ایران با سوریه و روسیه، اسرائیل را متقاعد خواهد کرد تا از اوکراین حمایت نظامی کند.
المانیتور مینویسد: اگر ایران سیستمهای موشکی زمین به هوا به سوریه بدهد و یا اگر روسیه هواپیماهای سوخو-۳۵ و اسای-۲۱ را در اختیار ایران بگذارد و یا به توسعه برنامههای موشکی، هستهای و فضایی آن کمک کند، اسرائیل نیز به اوکراین سلاحهای مرگبار خواهد داد.
به گزارش المانیتور این سند که با عنوان «راههایی برای ارائه کمکهای نظامی به اوکراین» فاش شده، همچنین نشان میدهد مقامات ارشد نظامی آمریکا معتقدند که حمایت ایران از جنگ روسیه در اوکراین می تواند، باعث شود مسکو نسبت به فعالیتهای سپاه پاسداران در سوریه سهلانگارانهتر عمل کند و تشدید تنشها میان سوریه و اسرائیل به درگیری با سربازان آمریکایی در این منطقه بیانجامد.
در این سند همچنین آمده است: ارتش اسرائیل نگران است که روسیه در ازای دریافت تسلیحات ایرانی، سیستمها یا فناوریهای پیشرفته مانند «آلیاژهای فولادی یا سایر مواد مورد استفاده در برنامههای موشکی و فضایی» را به این کشور ارائه دهد.
این اطلاعات همچنین فرضیاتی را مطرح میکند که حملات شدید اسرائیل به مواضع ایران در سوریه می تواند منجر به تلفات احتمالی روسیه و در نتیجه انتقام علیه هواپیماهای اسرائیلی شود و این امر ممکن است محاسبات اسرائیل در مورد اوکراین را تغییر دهد.
مقامات کاخ سفید و پنتاگون گفتهاند که تحویل صدها پهپاد تهاجمی از سوی ایران به روسیه برای استفاده در اوکراین منجر به همکاریهای دفاعی بیسابقه بین دو طرف، از جمله انتقال احتمالی هواپیماهای جنگنده و سامانههای پدافند هوایی روسیه به تهران شده است.
این سند همچنین ادعا میکند که مقامات اسرائیلی، دولت بایدن را برای حمایت بیشتر از عملیاتهای خود علیه ایران و نیروهای نیابتیاش تحت فشار گذاشتهاند.
این ارزیابی با برچسب «فوق سری» سناریوهایی را نشان میدهد که از طریق آنها همکاری نظامی در حال ظهور بین روسیه و ایران، میتواند به تشدید تنش در سوریه منجر شود و رهبران اسرائیل را متقاعد کند تا از کییف در برابر تهاجم روسیه، حمایت کنند.
مقامات آمریکایی و اسرائیلی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به ارسال تسلیحات و جنگندهها، از جمله اجزای رادار و سیستمهای موشکی هدایتشونده دقیق به سوریه - که تحلیلگران معتقدند به سمت اسرائیل هدف گرفته شدهاند- متهم کردهاند.
حملات هوایی بی سر و صدای اسرائیل که فعالیتهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سوریه را هدف قرار می دهد، مدتهاست که از مجوز ضمنی روسیه برخوردار بوده است.
«معتبرترین» سناریوی ارائه شده در ارزیابی این است که «اسرائیل از مدل ترکیه برای فروش کمک های نظامی مرگبار به اوکراین یا ارائه آن از طریق اشخاص ثالث -در حالی که علناً از پایان صلحآمیز مناقشه حمایت میکند، استفاده کند- تا میزبان تلاشهای میانجیگری باشد.»
آنکارا ضمن تسهیل انتقال تسلیحات به کییف، روابط صمیمانه را با مسکو حفظ کرده است. اورشلیم ممکن است بر این باور باشد که می تواند به شکل مشابه روابط خود را متعادل کند.
این مطلب با استفاده از مقاله منتشر شده در وبسایت المانیتور تهیه شده است