لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۳۷

روحانی، و نمایش ایرانی معتدل تر در مجمع عمومی


حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در نخستین اجلاس مجمع عمومی سخنرانی خواهد کرد. آقای روحانی بعد از انتخابات بیان و لحن اصلاح طلبانه ای داشته و این امر انتظارات از او را بالا برده است.

جان کری وزیر امور خارجه آمریکا گفت رئیس جمهوری جدید ایران ممکن است علائمی از راهی به پیش بروز دهد. آقای کری گفت: «من فکر می کنم سخنان روحانی خیلی مثبت بوده است، اما همه چیز باید آزمایش شود، خواهیم دید که به کجا می رویم.»

برنامه هسته ای ایران مهمترین نگرانی ایالات متحده است، زیرا واشنگتن معتقد است تهران سعی در تولید سلاح اتمی دارد در حالی که ایران می گوید فعالیتهایش صرفاً صلح آمیز و برای استفاده های غیرنظامی است.

آقای روحانی سعی در آرام کردن تنش های موجود کرده و می گوید کشورش هرگز سلاح اتمی تولید نخواهد کرد و و او خواهان «سریعترین راه حل برای این موضوع در چارچوب معیارهای بین المللی» است.

این نوع پیامها نشان از ایجاد تحولی اساسی در برخورد ایران با جامعه جهانی در مقایسه با دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد دارد، که دائماً مخالفان برنامه اتمی ایران را تهدید می کرد. آدام ارلی سفیر سابق آمریکا در بحرین می گوید شیوه برخورد جدید آشکارا و قاطعانه شیوه ای دیپلماتیک است.

آقای ارلی می گوید: روحانی شخصیت متفاوتی از احمدی نژاد است. او پیچیده تر است و جهاندیده تر. بیشتر سیاستمدار است و کمتر عوامگرا. آقای ارلی می افزاید قدرت اصلی در دست رهبر (آیت الله خامنه ای) است: « اساس رژیم تداوم دارد و مقاصد رژیم تغییری نکرده، چه درباره برنامه هسته ای، چه در حمایت از تروریسم.»

اسرائیل مدتهاست که خواهان سختگیری بیشتر جامعه حهانی نسبت به برنامه هسته ای ایران است و معتقد است در پیشنهادات آقای روحانی هیچ چیز جدیدی وجود ندارد.

مارک رگِو سخنگوی دولت اسرائیل می گوید سخنان گرمی که از ایران شنیده می شود ترفندی بیش نیست: «متأسفانه آنچه ما از رهبری ایران می شنویم جز کلمات شیرین نیست. کلماتی است برای فریب. کلماتی طراحی شده برای لالایی و جلب رضایت جامعه بین الملل.»

به گفته داگلاس باندو از تحلیلگران موسسه «کیتو» در واشنگتن، سخنان روحانی دست کم فرصتی به واشنگتن می دهد که گامی از مقابله با ایران به عقب بردارد، آن هم در زمانی که سوریه و مصر در عدم ثبات بسر می برند. باندو می گوید: «من مطمئنم آنها می خواهند (مقابله با ایران را) کنار بگذارند. من فکر می کنم دولت جدید ایران بهترین تمهید را به بریاا برای این کار می دهد. ما نمی دانیم به (این ماجرا) کجا می رود ولی امروز امید بیشتری وجود دارد با کسی که در داخل نظام ایران است و میانه روست.

با این حال برخی از کارشناسان، از جمله آدام ارلی سفیر سابق آمریکا در بحرین شک دارد که روحانی واقعاً میانه رو باشد و می گوید: «روحانی دشمن تواناتری است، نه شریکی مسئول تر. بنابراین ما باید نسبت به او و آنچه سعی می کند به نمایندگی از رژیم انجام دهد دو برابر هشیار باشیم...»

برنامه ای برای ملاقات روحانی با اوباما در نیویورک و در زمان برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل وجود ندارد، اما وزیر امور خارجه ایران با جان کری و دیگر دیپلماتهای بین المللی در شورای امنیت – در چارچوب مذاکرات ۵+۱ – دیدار خواهد کرد.
XS
SM
MD
LG