لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۱۵

محمد خاتمی: غرب نباید به دیپلماسی پشت کند


محمد خاتمی رئیس جمهوری اسبق ایران در مقاله ای که روز سه شنبه در وبسایت روزنامه بریتانیایی گاردین چاپ شد می نویسد پیشاپیش نطق حسن روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در روز سه شنبه در دفاع از «ارتباط سازنده» با جهان، به سهم خود مایل است تا از گفت و گو، و نه خشونت در میان ملل حمایت کند.

به پیشنهاد آقای خاتمی، سال ٢٠٠١ به عنوان سال گفت و گوی تمدن ها نامگذاری شد. اما به گفته او آن پیشنهاد علی رغم جلب توجه جهانی «چندان در فضای سیاسی داخل و خارج ایران نفوذ نکرد.»

محمد خاتمی در اولین مقاله ای که برای یک روزنامه بریتانیایی نوشته می گوید: «بیش از هر زمان دیگری در تاریخ، رخدادها در خاورمیانه و شمال آفریقا به معضلاتی جهانی بدل شده و این منطقه اهمیت چشمگیری یافته است. این تحول که با انقلاب اسلامی ایران آغاز شده بود، با پایان جنگ سرد تحکیم شد.»

رئیس جمهوری اسبق ایران می گوید تقریبا تمامی مشکلات خاورمیانه و شمال آفریقا ابعاد جهانی دارد. به نوشته او مسئله اتمی ایران تنها یکی از این مشکلات است و نه بزرگترین آنها، اما پرداختن به مشکلات خاورمیانه تا حد زیادی بسته به نحوه حل و فصل برنامه اتمی تهران است.

محمد خاتمی می گوید برای موفقیت، هر گفتمانی باید از زبان سیاست و دیپلماسی استفاده کند. به گفته او «دولت تدبیر و امید حسن روحانی، تعبیر عملی نظریه گفت و گوی ملت ها در چارچوب سیاست است.»

آقای خاتمی می نویسد پیشتر فرصت حل و فصل دیپلماتیک مشکلات ایران و غرب از جمله مسئله هسته ای، در زمان ریاست جمهوری وی فراهم آمده بود. فرصتی که از دست رفت. او علت شکست دیپلماسی، علی رغم چشم انداز توافق، یکی فشار همان سیاست هایی می داند که آمریکا را پس از حملات یازدهم سپتامبر به دو جنگ فرسایشی و خسارت بار در عراق و افغانستان کشاند و دیگری فشار و نفوذ کشورهایی چون اسرائیل که دوام نفوذ منطقه ای و جهانی خود را در گرو تداوم تیرگی روابط میان ایران و غرب خصوصا با آمریکا می دیدند.

محمد خاتمی در ادامه این مطلب می گوید «حمایت همه‌جانبه» رهبر جمهوری اسلامی از برنامه های داخلی و خارجی رئیس جمهوری منتخب ایران امتیاز برجسته ای است که اختیارات کافی برای حل دیپلماتیک مسائل سیاست خارجی ایران با غرب را در اختیار آقای روحانی و همکارانش قرار می دهد.

آقای خاتمی می گوید ایران صلح طلب نه تنها می تواند شریکی برای حل مشکلات خودش با قدرت های جهانی باشد، بلکه می تواند به حل پاره ای از مناقشات سیاسی منطقه ای کمک کند. او می گوید «چنین امری مستلزم خوش بینی و جرأت غرب است تا صدای مردم ایران را بشنوند که هدف تحریم های ناعادلانه قرار گرفته اند.»

محمد خاتمی می گوید شکست در تشکیل فضایی مبتنی بر اعتماد و گفت و گوی معنادار، منجر به تقویت افراطی ها می شود. او در پایان ابراز امیدواری می کند که برای جهانی بهتر برای مردم ایران و نسل آینده جهان، حسن روحانی با پاسخ گرم و معنادار از سوی سازمان ملل متحد مواجه شود.

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران قرار است روز سه شنبه، دوم مهرماه در شصت و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک سخنرانی کند.
XS
SM
MD
LG