لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۳۰

پایان ۴۰۰ روز حبس به جرم «آگاهی‌رسانی»؛ واکنش‌ها به آزادی موقت الهه محمدی و نیلوفر حامدی


آزادی نیلوفر حامدی و الهه محمدی، دو روزنامه‌نگاری که در جریان پوشش گزارش‌های مربوط به کشته شدن مهسا امینی بازداشت شده بودند بعد از ۱۶ ماه از زندان اوین، با واکنش گسترده و استقبال مقامات، فعالان و کاربران فضای مجازی روبرو شد.

این دو روزنامه‌نگار که از اواخر شهریور و اوایل مهر ۱۴۰۱ به جرم پوشش خبری جزئیات جان‌باختن و مراسم تدفین مهسا امینی بازداشت شده بودند، روز یکشنبه ۲۴ دی بعد از حدود ۴۰۰ روز حبس و «بازداشت موقت» با سپردن وثیقه ۱۰ میلیارد تومانی به طور موقت از زندان اوین آزاد شدند.

نماینده آمریکا در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در واکنش به این آزادی در ایکس نوشت:«از گزارش‌هایی مبنی بر اینکه نیلوفر حامدی و الهه محمدی بعد از بیش از یک سال بازداشت در ایران، امروز آزاد شدند، خرسندیم و همچون آنها در انتظار تجدیدنظر در احکام طولانی مدت صادر شده قبلی به اتهام پوشش شجاعانه اخبار کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد می‌مانیم.»


همچنین کریستف دلور، دبیرکل گزارشگران بدون مرز آزادی موقت نیلوفر حامدی و الهه محمدی را خبری «خوشحال‌کننده‌» خواند و ضمن استقبال از آن‌ها نوشت که این سازمان به مبارزه برای خبرنگارانی که هنوز در ایران در بازداشت به‌سر می‌برند، ادامه خواهد داد.

امجد امینی، پدر مهسا امینی هم با انتشار پیامی در اینستاگرام آزادی الهه محمدی و نیلوفر حامدی را تبریک گفت و نوشت: «خبر آزادی شما بزرگواران بعد از چهارصد روز تحمل زندان و دوری از خانواده همه ما را خوشحال کرد و کاممان را شیرین گردانید.»

شاهزاده رضا پهلوی نیز با ابراز امیدواری نسبت به آزادی همه زندانیان سیاسی در ایکس نوشت :«آزادی دو روزنامه‌نگار شجاع، خانم‌ها نیلوفر حامدی و الهه محمدی پس از ١۶ ماه حبس ناعادلانه را به ایشان و خانواده‌هایشان شادباش می‌گویم. به امید آزادی همه زندانیان سیاسی از بند رژیم.»


مسیح علی‌نژاد فعال سیاسی و مجری برنامه تبلت صدای آمریکا هم با انتشار ویدیویی از لحظات اولیه آزادی نیلوفر و الهه در صفحات اجتماعی خود نوشت:«لحظه‌ی آزادی دو زن شجاع که در انقلاب زن زندگی آزادی جرمشان روزنامه‌نگاری بود را ببینید. جای روزنامه‌نگاران و خبرنگاران در زندان نیست. به امید روزی که آزادی کشورمان از دست این رژیم تباه را در ایران جشن بگیریم. آن روز از همیشه به ما نزدیک‌تر است.»


حامد اسماعیلیون، از اعضای انجمن خانواده‌های پرواز پی‌اس ۷۵۲ هم این آزادی را به دو خبرنگار آزاد شده از بند، «تبریک گفت».

علی کریمی، کاپیتان پیشین تیم ملی فوتبال ایران نیز در متنی کوتاه با انتشار عکس بدون حجاب نیلوفر حامدی و الهه محمدی در ایکس نوشت:«هيچ آگاه شدنى، بدون درد نيست.»


همچنین وریا غفوری، کاپیتان سابق تیم استقلال در استوری اینستاگرام خود، آزادی الهه محمدی و نیلوفر حامدی را به این روزنامه‌نگاران تبریک گفت.

گوهر عشقی مادر ستار بهشتی، که به جرم وبلاگ نویسی و آگاهی‌رسانی در زندانهای جمهوری اسلامی کشته شد، با بازنشر ویدیویی از لحظه آزادی این دو روزنامه‌نگار در صفحات مجازی خود نوشت:«سلام مرا به دختران سربلندم نیلوفر حامدی و الهه محمدی برسانید. بگوئید که برای ایستادگی‌شان و برای مقاومتشان مقابل جلادان خامنه‌ای به آنها درود می فرستم. زنده باد ایران، زنده باد آزادی.»


نازیلا معروفیان خبرنگاری که خود نیز به علت مصاحبه با پدر مهسا امینی، توسط نیروهای حکومتی جمهوری اسلامی بازداشت و در نهایت مجبور به خروج از ایران شد با انتشار متنی در ایکس، خبر آزادی نیلوفر حامدی و الهه محمدی را «تنها خبری» دانست که می‌تواند در «غربت سیاه» باعث اندکی آرامش شود.


آتنا دائمی، فعال سیاسی اما با انتشار دو عکس متفاوت در رسانه اجتماعی ایکس نوشت:«هر دو تصویر برای امروز ۲۴ دی مقابل زندان اوین است.الهه محمدی و نیلوفر حامدی عزیز پس از ماهها بلاتکلیفی موقتا از زندان آزاد شدند و خانواده ۴ زندانی سیاسی کرد، در مقابل اوین در اعتراض به حکم اعدام عزیزانشان تجمع کردند.»

پس از ۴۰۰ روز بازداشت، نیلوفر حامدی و الهه محمدی، دو روزنامه‌نگاری که در جریان پوشش گزارش‌های مربوط به کشته شدن مهسا امینی بازداشت شده بودند، با سپردن وثیقه ۱۰ میلیارد تومانی به طور موقت از زندان اوین آزاد شدند.

این دو روزنامه‌نگار در جریان اعتراضات سراسری سال گذشته، به جرم پوشش خبری کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد بازداشت و به «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» متهم شدند؛ اتهامی که قویا آنرا رد کردند.

الهه محمدی به اتهام آنچه دستگاه قضایی جمهوری اسلامی «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» اعلام کرده‌اند، به تحمل شش سال زندان، به اتهام «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت کشور» به پنج سال حبس، و به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران» به تحمل یک سال حبس محکوم شده است.

نیلوفر حامدی هم به اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» به تحمل ۷ سال حبس، «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت کشور» ۵ سال حبس و به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران» به تحمل یک سال حبس محکوم شده است، که در صورت تایید نهایی ۷ سال آن قابل اجرا است.

دولت ایالات متحده آمریکا بارها هرگونه ارتباط و همکاری با این خبرنگاران را تکذیب کرده و صدور چنین احکامی را تلاش جمهوری اسلامی برای سرکوب آزادی بیان در ایران توصیف کرده است.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG