در واکنش به تهاجم روسیه به اوکراین، بوندستاگ، مجلس نمایندگان آلمان ایجاد صندوق دفاع ویژه ۱۰۰ میلیارد یورویی را تصویب کرد.
این مبلغ برای کمک به بازسازی ارتش آلمان که سالها پس از پایان جنگ سرد مورد بیتوجهی قرار گرفته است، بودجه دفاعی ۵۰ میلیارد یورویی را طی چندین سال تکمیل میکند.
ایجاد این صندوق و معاف کردن آن از محدودیتهای میزان بدهی آلمان موسوم به «ترمر بدهی» منوط به حمایت اکثریت دوسوم پارلمان از جمله اپوزیسیون محافظهکار و ائتلاف حاکم و اصلاح قانون اساسی بود.
این صندوق ویژه به آلمان اجازه میدهد تا به هدف ناتو یعنی صرف سالانه ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی خود به امور دفاعی دست پیدا کند و این کشور را پس از ایالات متحده آمریکا و چین، به سومین هزینه کننده بزرگ نظامی جهان تبدیل کند.
کرملین، آلمان را به «نظامیسازی مجدد» متهم کرد و گفت که این کشور خطرات امنیتی را افزایش میدهد.
بوندستاگ همچنین بودجهای را تصویب کرد که در آن ۱۳۹ میلیارد یورو بدهی جدید در سال جاری پیش بینی میشود تا از فروپاشی بزرگترین اقتصاد اروپا در پی درگیری در اوکراین محافظت کند.
بدهی جدید به کمکهای مالی به خانوادهها و شرکتهایی که با قیمتهای بالای انرژی دست و پنجه نرم میکنند و همچنین حمایت از پناهندگان اوکراینی اختصاص مییابد.
در تحولی دیگر امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه خواستار رسیدن به راهحلی دیپلماتیک برای تنش میان روسیه و اوکراین شد و گفت که روسیه نباید تحقیر شود و معتقد است که پاریس میتواند برای پایان دادن به درگیریهای جاری نقش میانجی را ایفا کند.
مکرون از زمان حمله مسکو به اوکراین در ماه فوریه به دنبال ادامه گفتگو با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه بوده است. موضع او بارها توسط برخی از متحدان این کشور مورد انتقاد قرار گرفته است چرا که آنها آن را تضعیف تلاشها برای تحت فشار قرار دادن پوتین بر سر میز مذاکره میدانند.
امانوئل مکرون از زمان حمله به روسیه به عنوان تلاش برای دستیابی به آتشبس و آغاز مذاکرات بین کییف و مسکو، به طور مرتب با پوتین صحبت کرده است.
او در مصاحبهای گفت: «فکر میکنم و به [پوتین] نیز گفتهام که او یک اشتباه تاریخی و اساسی برای مردم، خودش و تاریخ مرتکب میشود».
فرانسه اوکراین را از لحاظ نظامی و مالی حمایت کرده است، اما آقای مکرون به رغم درخواست اوکراین و بر خلاف دیگر رهبران اتحادیه اروپا تاکنون سفری به کییف نداشته است هرچند احتمال این سفر را نیز رد نکرده است.
از زمان تهاجم روسیه به اوکراین در ۵ اسفند ۱۴۰۰، مسکو آماج حملات انتقادی و تحریمی پایتختهای غربی بوده است و بسیاری از رهبران اروپایی در اعلام همبستگی با اوکراین از کییف دیدار داشتهاند.