لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۲

نامزدی رفسنجانی: جایی برای پیرمردها نیست


«این کشور به آدم ها سخت میگیره، نمیشه جلوی اتفاقی که قراره بیافته را گرفت، برایت صبر نمی کند. بیهوده است.»

نیما تمدن، در ابتدای مطلبی که درباره سرنوشت سیاسی هاشمی رفسنجانی در وبسایت دیدبان انتخابات ایران منتشر کرده می نویسد: این بخش از دیالوگ فیلم «جایی برای پیرمردها نیست» (ساخته برادران کوئن) می تواند همان چیزی باشد که اعضای شورای نگهبان هم اینک پشت درهای بسته می گویند.

او می نویسد گمانه زنی درباره این که اکبر هاشمی رفسنجانی ٧٩ ساله مجوز شرکت در رقابت های انتخاباتی ریاست جمهوری امسال را خواهد یافت یا نه، گسترده و فراوان است. سخنگوی شورای نگهبان گفته است که کاندیداهای با سن بالا «طبیعی است که نمی توانند تایید شوند». این اشاره احتمالا هاشمی رفسنجانی را هدف گرفته است.

عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در گفت و گو با تلویزیون العالم گفت که این شورا برای اولین بار است که مسئله سن را در تایید صلاحیت داوطلبان در نظر می گیرد: «تا این دوره اشخاص ثبت نام کننده سن بالا یا ناتوانی خاصی نداشتند که بخواهیم به صورت رویه درباره آن اظهار نظر داشته باشیم، اما اگر فردی که قصد به دست گرفتن یک پست کلان اداری و اجرایی را دارد، فقط قادر به انجام چند ساعت کار در روز باشد، طبیعی است که نمی تواند تایید شود.»
فهرست نهایی نامزدهای تایید صلاحیت شده روز سه شنبه از سوی وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران منتشر شد.

سابقه طولانی رفسنجانی
آقای رفسنجانی یکی از معماران جمهوری اسلامی در سال ١٣٥٧ است. او در حال حاضر رئیس تشکیلات بانفوذ تشخیص مصلحت نظام است که میان مجلس و شورای نگهبان حل اختلاف می کند.

هاشمی رفسنجانی به عنوان یکی از بنیانگذاران جمهوری اسلامی، از سال ١٣٦٨ تا ٥٩ رئیس مجلس و دو دوره از سال ١٣٦٨ تا ٧٦ رئیس جمهوری بود.

به دنبال پیروز اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری ١٣٧٦، رفسنجانی به تدریج از رده بالای رهبری نظام دور افتاد. در سال ١٣٧٩ به دلیل مخالفت های اصلاح طلبان، در انتخابات مجلس شکست خورد. پنج سال بعد وارد رقابت های انتخابات ریاست جمهوری شد و یک بار دیگر شکست خورد و صحنه را به محمود احمدی نژاد واگذار کرد.

به دنبال اعتراضات گسترده مردمی پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری ١٣٨٨، آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی به آقای رفسنجانی ابراز بی اعتمادی کرد. پس از آن بود که هاشمی رفسنجانی دیگر پشت تریبون نماز جمعه ظاهر نشد.

اگر هاشمی رفسنجانی این بار هم ناکام شود، با در نظر گرفتن سن و سالی که دارد این آخرین تلاش او برای کسب کرسی ریاست جمهوری است.

مردی برای تمام فصول
برای بسیاری از حامیان رفسنجانی در انتخابات پیش روی، او مردی برای تمام فصول و ستونی از نظام است. آنان او را یگانه مردی می دانند که می تواند ایران تحریم زده را نجات دهد و در مقابل رهبر بایستد.

حامیان رفسنجانی در انتخابات ١٣٩٢، او را سیاستمداری زیرک می دانند که یادآور شخصیت توماس مور در کلاسیک سینمایی مردی برای تمام فصول است. در این فیلم وقتی هنری هشتم کلیسای پروتستان انگلیک را بنیان گذاشت و دست رهبری مذهبی پاپ را از انگلستان حذف کرد، مور از صدر اعظمی استعفا می دهد و سپس به اتهام خیانت گردن زده می شود.

هرچند، مخالفان هاشمی معتقدند که او بیشتر شبیه توماس کرامول، دشمن توماس مور است. کرامول که رقیب مور است، تمام و کمال پشت پادشاه انگلیس ایستاد و پنج سال بعد از اعدام مور، به خیانت متهم شد و به همان سرنوشت دچار گشت.
نویسنده مطلب سپس برای تجسم سناریوهای دیگر این وضع، به فیلم دانتون (به کارگردانی آندره وایدا) اشاره می کند. این فیلم درباره جرج دانتون، شخصیتی عمده در پیشبرد انقلاب فرانسه است که به فساد مالی و همکاری با خارجی ها متهم شد و سپس با گیوتین گردن زده شد.

هاشمی رفسنجانی در سال ١٣٦٨، به رهبری رسیدن آیت الله خامنه ای را مهندسی کرد. او در دوران هشت ساله ریاست جمهوری اش مدل چینی حاکمیت خودکامه و اقتصاد سرمایه داری را پیش برد.همزمان جمهوری اسلامی مشغول اعدام هزاران شهروند ایرانی، از جمله دگراندیشان سیاسی و مذهبی، بهاییان، و فعالان قومی مانند کردها بود.

در سال ١٣٨٢ هنگامی که جنبش دانشجویی توسط بسیج و سپاه پاسداران سرکوب شد، رفسنجانی از سرکوب حمایت کرد و «کشورهای بیگانه» و «دشمنان انقلاب» را متهم به دخالت در ماجرا کرد. حال رفسنجانی با نظام و آدم هایی درافتاده که شخصا، به رشد و قدرتشان کمک کرد. رئیس شورای نگهبانی که صلاحیت او برای کسب ریاست جمهوری را به خاطر کهولت سن زیر سوال برده، خود ٨٧ ساله و هشت سال پیرتر از رفسنجانی است.
XS
SM
MD
LG