لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۵

پرسش بزرگ پیش روی اوباما: چطور جنگ را تمام کنیم؟


باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا
باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا

در پی شورش اسلامگرایان داعش در عراق، رئیس جمهوری آمریکا برای بیرون کشیدن زودهنگام نیروهای نظامی از عراق مورد انتقاد قرار گرفته است.

ماه گذشته باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در باغ گل سرخ کاخ سفید جدول زمانی برای بیرون کشیدن نیروهای این کشور از افغانستان را اعلام کرد و با اطمینان گفت: «در قرن بیست و یکم، جنگ ها این طور به پایان می رسد.»

اما سه هفته نگذشته، هاله ای از عدم اطمینان درباره شیوه پایان دادن به جنگ افغانستان – که از دولت پیشین به وی سپرده شده بود – پدیدار شده است.

در عراق، تصرف چند شهر عمده توسط شورشیان داعش، این احتمال را تقویت کرده که تنها دو سال پس از خروج آخرین سربازان ارتش آمریکا از عراق، واشنگتن بار دیگر در آن کشور درگیر جنگ شود. آشوب در عراق این پرسش را هم برمی انگیزد که آیا حضور نظامی اندک در افغانستان تا پایان سال ۲۰۱۶ می تواند جلوی قدرت گرفتن دوباره طالبان را بگیرد؟ و آیا اسلامگرایان افغانستان منتظر پایان مهلت خروج کامل نیروهای آمریکایی می شوند؟

سناتور جمهوریخواه جان مکین، که در دور پیشین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا رقیب باراک اوباما بود، می گوید: «کاملاً می شد جلوی وقایع اخیر در عراق را گرفت، و آقای اوباما دارد همین اشتباهی را که در عراق مرتکب شد، در افغانستان هم تکرار می کند.»

پایان دادن به دو جنگی که جورج بوش، رئیس جمهوری پیشین آمریکا آغازگر آنها بود، از وعده های اصلی آقای اوباما هنگام روی کارآمدن بود.

آشوب های اخیر در عراق، معضل پیچیده پیش روی کاخ سفید را نشان می دهد: مخالفت آقای اوباما با جنگ عراق، یکی از عوامل اصلی پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸ (۱۳۷۷) بود. وی وعده داد که تا پایان سال ۲۰۱۱ (۱۳۹۰) نیروهای آمریکایی را از عراق بیرون بکشد. از آن موقع، رئیس جمهوری و مشاوران ارشدش پایان جنگ عراق را یکی از دستاوردهای عمده وی قلمداد می کنند.

خلأ ناشی از خروج سربازان آمریکایی از عراق را موجی از خشونت شورشیان اسلامگرا پر کرده، با این حال، آقای اوباما در برابر درخواست های مداخله آمریکا در آن کشور مقاومت می کرد و می گفت مسئولیت حفظ امنیت کشور با دولت مستقل حاکم بر عراق است.
به نظر می رسد با وضعیت پیش آمده در عراق، رئیس جمهوری آمریکا نتواند بر این موضع پافشاری کند. حال آقای اوباما می گوید مشخص است که دولت بغداد برای کنترل گروه شورشی داعش به کمک آمریکا نیاز دارد.

مقامات کاخ سفید می گویند روشن نیست که آیا حفظ یک گروه کوچک از نیروهای ذخیره ارتش بعد از سال ۲۰۱۱ (۱۳۹۰) می توانست مانع از خشونت هایی شود که کشور را به آشوب کشیده. آقای اوباما در پی یک توافق امنیتی دوجانبه با بغداد بود که براساس آن سربازان آمریکایی اجازه می یافتند در آن کشور بمانند؛ اما آن توافق حاصل نشد و به تمام نیروهای آمریکایی دستور داده شد عراق را ترک کنند.

قرار است نزدیک به ۰۰۰،۱۰ سرباز آمریکایی تا دو سال دیگر در افغانستان بمانند. برای کسانی که از جنگ خسته شده اند، این زمان خیلی طولانی است. ولی به نظر منتقدان آقای اوباما، طرح وی سربازان را خیلی زودتر از وقت از آن کشور بیرون می کشد، و راه را برای قد علم کردن شورشیان باز می گذارد.

رئیس جمهوری آمریکا در بیانیه ای که اخیراً منتشر شد گفته که «فکر می کنم مردم آمریکا دریافته اند که پایان دادن به جنگ بسیار دشوارتر
است تا شروع کردن آن.»
XS
SM
MD
LG