لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۴۸

داعش: بنزین و مواد غذایی ارزان شد، به موصل برگردید


در حالی که داعش مردم موصل را تشویق کرد به شهر برگردند، تعدادی از نیروهای دولتی عراق را در تکریت دستگیر کرد. ۲۴ خرداد ۱۳۹۳
در حالی که داعش مردم موصل را تشویق کرد به شهر برگردند، تعدادی از نیروهای دولتی عراق را در تکریت دستگیر کرد. ۲۴ خرداد ۱۳۹۳

مردم موصل در حالی به خانه های خود بر می گردند که جنگ بین نیروهای ارتش عراق با ستیزه جویان داعش در مرز سوریه ادامه دارد.

چند روز پس از سقوط موصل، دومین شهر بزرگ عراق، به دست «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش)، این گروه اخیراً با وعده تأمین بنزین و مواد خوراکی ارزان، برقراری دوباره آب و برق و نیز برچیدن موانع ترافیکی، ساکنان آن شهر را به بازگشت به موصل تشویق کرده است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، بسیاری از ساکنان موصل از فکر بازگشت به خانه‌های خود ذوق‌زده شده‌اند و با افتخار می‌گویند که آنها هم مثل شورشیان «سنی» هستند. بعضی از مردم به شورشیان به چشم «منجی» نگاه می‌کنند و امیدوارند داعش آنها را از ظلم و ستم نوری مالکی نجات دهد.

در چند روزی که از سقوط موصل، تکریت و چند شهر دیگر در شمال عراق می‌گذرد، ده‌ها هزار نفر از خانه‌های خود گریخته‌اند. بسیاری از سنی‌ها می‌گویند نه از ترس شورشیان سنی مذهب داعش، بلکه از بیم آن که دولت عراق در اقدامی تلافی‌جویانه، دست به حملات هوایی بزند شهر را ترک کرده‌اند.

آسوشیتدپرس در ادامه می‌نویسد بازگشت ساکنان موصل نشان‌دهنده عمق شکاف میان شیعه و سنی در آن کشور و خشم آنها از دولت نوری المالکی نخست وزیر عراق است. سنی‌ها دولت مالکی را به تبعیض و ارعاب و کنار گذاشتن آنها از سیاست متهم می‌کنند.

خشم سنیان از دولت عراق، پس از آن افزایش یافت که نیروهای ارتش در پی هجوم نیروهای داعش به موصل، پیش از ساکنان و غیرنظامیان از شهر گریختند. احتمال می‌رود فرار سربازان برای این بود که احساس می‌کردند ساکنان سنی موصل – که از دولت مرکزی دل خوشی نداشتند – از شورشیان سنی استقبال کنند؛ و از این رو سربازان نمی‌خواستند جان خود را بر سر جنگی بی‌معنی بگذارند.

ابوطائر، یکی از ساکنان موصل که ۸۰ سال سن دارد، درباره ارتش می گوید «سربازان فقط در سرکوب سنی‌ها خوب عمل می‌کردند و کار دیگری از دستشان بر نمی‌آمد.» ابوطائر در حالی این را می گوید که ۵ زن چادری و ۶ کودک در خودروی او به سختی نشسته‌اند و با خوشحالی در حال بازگشت به موصل است.

مشخص نیست چه تعدادی از سکنه آن شهر قصد برگشتن به شهرهایی را دارند که در دست نیروهای داعش است. اما خبرنگار آسوشیتدپرس فقط در یک ساعت، اتوبوسی پر از مرد و زن و بچه، و نیز چهار خودروی پر از سرنشین را دید که به طرف موصل حرکت می‌کردند.

بسیاری از کسانی که فرار کرده بودند می گویند اقوامشان که در شهر مانده‌اند، آنها را تشویق به بازگشت می‌کنند.

علاوه بر تأمین آب و برق و ارزان کردن بنزین و مواد خوراکی، اقدام دیگری که محبوبیت شورشیان را بیشتر کرده، باز کردن درهای زندان‌ها بود. مردم می گویند مسئولان شیعه مذهب، سنی‌های زیادی را ناعادلانه زندانی کرده بودند.

وقتی به ساکنان موصل که به شهر بازمی‌گشتند گفته می‌شد که شورشیان هشدار داده‌اند قوانین اسلامی را با قاطعیت پیاده خواهند کرد، بیشترشان با بی‌تفاوتی شانه بالا می‌انداختند. بنا به تفسیر گروه داعش از اسلام – که همان نسخه القاعده است – مردان باید ریش خود را بلند کنند، مصرف دخانیات غیرقانونی است و زنان هم باید حجابی را رعایت کنند که حتی صورتشان را هم پوشیده باشد.
XS
SM
MD
LG