لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۵۸

پوتین: روسیه حق دارد در اوکراین به قوه قهریه متوسل شود


با اتمام مانور نظامی، دهها هزار نیروی روسیه که به مرز اوکراین اعزام شده بودند، به پایگاههای خود برمی گردند.

در روزهای بحرانی اخیر از رئیس جمهوری روسیه حرف و عمل های ضد و نقیض بسیاری دیده و شنیده شده است. ولادیمیر پوتین دوشنبه شب به اوکراین اولتیماتوم داد که نیروهای مستقر در شبه جزیره کریمه خود را تسلیم کنند.

آقای پوتین استقرار نیروهای روسیه را برای حفظ امنیت اقوام روس ساکن جنوب و شرق اوکراین و به ویژه شبه جزیره کریمه لازم خوانده و گفته آماده است تا از همه گزینه ها استفاده کند، اما امیدوار است ناگزیر از استفاده از زور نشود.

رئیس جمهوری روسیه امروز گفت نیروهای حاضر در شبه جزیره کریمه «عضو ارتش روسیه نیستند».

وی این سخنان را در حالی ابراز کرد که جان کری وزیر خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری در کیف ضمن اعلام تعهد کمک مالی یک میلیارد دلاری به دولت موقت اوکراین، عزم راسخ آیالات متحده را در حمایت از کیف در مقابل روسیه اعلام کرد. آقای کری بلندپایه ترین مقام خارجی است که در روزهای اخیر به اوکراین سفر کرده است.



ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه می گوید کشورش آماده است تا برای حفاظت از روسهای اوکراین آماده است تا از همه گزینه ها استفاده کند، اما امیدوار است ناگزیر از استفاده از زور نشود.

آقای پوتین روز سه شنبه در حالی به چنین اظهارنظری پرداخت که حضور نظامی روسیه در شبه جزیره کریمه بحرانی فزاینده ایجاد کرده است، و ایالات متحده و متحدان اروپایی اش در فکرند تا روسیه برای تحرکات نظامی در اوکراین تحریم کنند.
اما آقای پوتین می گوید آنهایی که به تحریم فکر می کنند باید خسارتی که این اقدام به خودشان وارد می کند را هم درنظر بگیرند.

رئیس جمهوری روسیه در نخستین اظهارنظر علنی از زمان فرار ویکتور یانوکوویچ رهبر مخلوع اوکراین از کیف، تغییر قدرت سیاسی در اوکراین را «کودتایی» برخلاف قانون اساسی خواند و گفت آقای یانوکویچ همچنان رهبر «مشروع» اوکراین است، هرچند که «آینده سیاسی ندارد».

رئیس جمهوری روسیه گفت مردان مسلحی که نیروهای اوکراین در شبه جزیره کریمه را محاصره کردند، « نیروهای محلی دفاع از خود» بودند، نه سربازان روسیه و توسط روسیه آموزش ندیده اند.

پوتین در پاسخ به این سئوال که تحت چه شرایطی ممکن است سرباز به اوکراین بفرستد، گفت « در حال حاضر، نیازی نیست»، و فقط ممکن است بعنوان « آخرین راه» فرستاده شوند.

ورود جان کری به کیف
در گرماگرم بحران فزاینده برسر حضور نظامی روسها در شبه جزیره کریمه، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز سه شنبه در دیدار از کیف، برحمایت ایالات متحده از اوکراین تأکید کرد.

جن ساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفته است در دیدار آقای کری با اعضای کابینه موقت اوکراین، نیازهای سیاسی و اقتصادی، و «دیگر حمایت هایی» را بررسی می کند که آمریکا می تواند در اختیارآن کشور قرار دهد.

در حالی که وزیر امور خارجه آمریکا در راه اوکراین بود، آقای پوتین دستور داد دهها هزار نیروی روسیه که برای تمرینات نظامی به مناطق غربی نزدیک به مرز اوکراین اعزام شده بودند، به پایگاههای خود برگردند. البته قرار بود این تمرینات تمام شود، بنابراین نمی توان به روشنی گفت اقدام روسیه برای کمک به کاستن از تنش ها صورت گرفته است.
مسکو منکر آن شده است که تمرینات نظامی – که هفته گذشته آغاز شد – با رویدادهای اوکراین در ارتباط بوده است.

دوشنبه شب، پیش از عزیمت جان کری، رئیس جمهوری آمریکا در کاخ سفید با وی و چاک هیگل، وزیر دفاع، و دیگر اعضای تیم امنیت ملی راجع به گزینه های سیاسی رایزنی کرد.

روز دوشنبه آقای اوباما از کنگره خواسته بود تا بسته کمکی برای دولت جدید اوکراین را تصویب کند.

وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا به ولادیمیر پوتین تا پنجشنبه مهلت داده اند تا نیروهای روسیه را از اوکراین بیرون بکشد، والا با اقدامات تنبیهی رو به رو خواهد شد.

این در حالی است که مسکو اوکراین را فراخوانده است تا به توافق ۲۱ فوریه میان دولت ویکتور یانوکوویچ با اوپوزیسیون اوکراین برای تشکیل دولت وحدت ملی بازگردد.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا می گوید ممکن است توافق مورد نظر به عنوان «پایه» به کارگرفته شود، اما تغییرات اساسی که از زمان امضای این توافق در وضعیت اوکراین ایجاد شده، به این معناست که توافق به شکل موجود، قابل استفاده نیست.

جو بایدن معاون رئیس جمهوری آمریکا روز دوشنبه تلفنی با دیمیتری مدودف نخست وزیر روسیه گفتگو کرد. کاخ سفید می گوید بایدن از روسیه خواسته است نیروهایش را از اوکراین بیرون بکشد، از استقرار فوری ناظران بین المللی حمایت کند؛ و «گفتگوی سیاسی بامعنی» ای را با دولت اوکراین آغاز کند.
XS
SM
MD
LG