ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، روز پنجشنبه ۱۸ آبان، وارد آستانه، پایتخت قزاقستان، شد. در همین ارتباط، رجب طیب اردوغان و ابراهیم رئیسی، روسای جمهوری ترکیه و ایران، هم روز پنجشنبه در تاشکند، پایتخت ازبکستان، با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند.
به گزارش وب سایت انگلیسی زبان صدای آمریکا، جمهوریهای آسیای مرکزی اتحاد شوروی سابق به دنبال تنوع در شراکتهای خود هستند، چرا که حکمرانی مسکو بر این منطقه که قلمروی نفوذ خود میداند، از زمان تهاجم فوریه سال گذشته روسیه به اوکراین کاهش یافته است.
با این وجود، رهبر روسیه و همتای قزاق او، قاسم جومارت توقایف، در مصاحبههایی پیش از دیدار برنامهریزی شدهشان در شهر آستانه، از روابط بین دو کشور تمجید کردند.
ولادیمیر پوتین گفت که «مشارکت استراتژیک ما واقعاً آیندهنگر است» و قاسم جومارت توقایف «اتحاد [دو کشور] با گذشته غنی و آیندهای روشن» را ستود.
اما سه دهه پس از فروپاشی اتحاد شوروی، با درگیری روسیه در اوکراین، قدرتهای جهانی اکنون دیگر برای سرمایهگذاری چشم به آسیای مرکزی دوختهاند.
چین با یک پروژه زیرساختی عظیم موسوم به «یک کمربند یک راه»، به یک شریک اصلی در کل منطقه تبدیل شده است.
سفر ولادیمیر پوتین به قزاقستان یک هفته پس از سفر امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، انجام میشود. این در شرایطی است که اتحادیه اروپا، ایالات متحده، ایران و ترکیه به دنبال تقویت روابط خود با این کشور (قزاقستان) هستند.
در یک هزار کیلومتری جنوب قزاقستان، در شهر تاشکند، پایتخت ازبکستان، نشست سران سازمان همکاری اقتصادی، اکو، برگزار شد.
تاشکند میزبان روسای جمهوری ایران و ترکیه و همچنین انوار الحق کاکر، نخست وزیر پاکستان، و سایر رهبران آسیای مرکزی بود.
ازبکستان اعلام کرده بود که موضوع جنگ بین اسرائیل و حماس در برنامه این جلسه نیست.
با این همه، بر اساس گزارش رسانه های رسمی در ایران، رجب طیب اردوغان و ابراهیم رئیسی در حاشیه اجلاس اکو دیدار و در کنار تبادل نظر درباره مناسبات اقتصادی، در مورد جنگ جاری در غزه گفتگو کردند.