اعتراضات معیشتی روز دوشنبه ۱۴ اسفند با تجمع شماری از بازنشستگان شرکت مخابرات دستکم در ۹ استان ادامه یافت. این در حالی است که نرخ دلار در بازار ایران از مرز ۶۰ هزار تومان گذشته است.
این پنجاه و چهارمین دور از تجمعهای همزمان اعتراضات مستمر بازنشستگان مخابرات است که در ماههای گذشته برگزار شده است.
بنا بر گزارشهای رسیده به صدای آمریکا و منتشر شده در شبکههای اجتماعی، گروهی از بازنشستگان شرکت مخابرات دوشنبه ۱۴ اسفند در مراکز ۹ استان ایران از جمله تهران، شیراز، رشت، خرمآباد، کرمانشاه، اهواز، سنندج، تبریز، و ارومیه بار دیگر تجمع اعتراضی برگزار کردند.
بنا بر گزارش کانال تلگرامی «اتحاد بازنشستگان»، در جریان تجمع اعتراضی بازنشستگان در شیراز، چهار تن از معترضان با هویت «مهندس اولیایی، علیپور، رحیمی و یک نفر دیگر» که نامش ذکر نشده، توسط نیروهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی بازداشت شدند.
بازنشستگان معترض در این تجمعات شعارهایی از جمله «اجرای آییننامه حق مسلم ماست»، «سهامدار عمده حق ماها رو خورده»، «بازنشسته داد بزن حقتو فریاد بزن»، «شرکت پردرآمد چه بر سر تو آمد»، «نه سرما نه گرما نیست جلودار ما»، «معیشت خواربار بهروز باید گردد»، «کشور شده صدپاره، بخور بخور تو کاره»، «سهامدار عمده ننگت باد ننگت باد»، و «اتحاد اتحاد علیه ظلم و فساد» سر دادند.
- گزارش تصویری
رشت
تبریز
اهواز
سنندج
کرمانشاه
خرمآباد
تهران
بهروز نشدن کمک هزینههای رفاهی در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، بیتوجهی مدیریت به آییننامه ۸۹، مشکلات بیمه تکمیلی، و پرداخت نشدن مطالبات سالهای گذشته به نرخ روز، از جمله دلایل اعتراضات بازنشستگان معترض مخابرات است.
آییننامه اجرایی ماده ۲۴ قانون خدمات کشوری مصوبه سال ۱۳۸۹ در خصوص وظایف قابل واگذاری و نحوه خرید خدمات از بخش خصوصی است که به موجب آن «تا برطرف شدن موانع واگذاری»، ارائه خدمات به نیروی کار کماکان به عهده دستگاه اجرایی، یعنی دولت، است. اما با گذشت ۱۳ سال از تصویب این آییننامه، و با توجه به اعتراضات مکرر و مداوم این بازنشستگان، به نظر میرسد نه «موانع واگذاری» برطرف شده و نه دستگاه اجرایی به وظایف خود در قبال معترضان عمل کرده است.
اعتراضات بازنشستگان در ایران از نخستین ساعات سال جاری از سر گرفته شد و تاکنون در شهرهای گوناگون و روزهای مختلف هفته جریان داشته است. بازنشستگان شرکت مخابرات، روزهای دوشنبه به عنوان «دوشنبههای اعتراضی» به خیابان آمدهاند.
بر اساس گزارش هفته گذشته، خط فقر برای یک خانواده چهار نفره از مرز ۲۵ میلیون تومان فراتر رفته و خانه کارگر، تشکل کارگری وابسته به حکومت نیز تأکید کرده شرایط زندگی برای مردم بسیار سخت شده، «افزایش صد در صدی تورم» را شاهد خواهیم بود، و تورم زیر ۵۰ درصد دیگر موضوعیت ندارد.
این در حالی است که بنا بر گزارشها دو هفته مانده به آغاز سال نو، قیمت هر یک دلار آمریکا در بازار ایران به بیش از ۶۰ هزار تومان رسیده است.
احمد علوی، پژوهشگر اقتصادی و استاد دانشگاه در سوئد، عوامل بنیادینی مثل ساختار معیوب اقتصاد ایران، ناکارآمدی دستگاههای حکومتی، تورم، و تداوم کسر بودجه دولت را دلیل افزایش نرخ دلار و ارزهای خارجی میداند.
بنا بر گزارشها، وضعیت معیشت اقشار مختلف جامعه در ایران بدتر شده و سفرهها کوچکتر شده است و به گفته این اقتصاددان، «چپاول و رانت» عوامل جمهوری اسلامی باعث «ناترازی بودجه» و «فساد گسترده» در اقتصاد ایران شده است.