شاهزاده رضا پهلوی در پیامی توییتری با گرامیداشت یاد ندا آقاسلطان، یکی از جانباختگان اعتراضات ۳۰ خرداد ۱۳۸۸، تأکید کرد که «جهان آزاد» احتمالا «ندای شجاع عزیزمان» را که جان خود را برای آزادی ایران فدا کرد، به یاد میآورد.
او در این پیام که همزمان با سیزدهمین سالگرد سرکوب خونبار تظاهرات ۳۰ خرداد منتشر کرده، با یادآوری چند تن از جانباختگان اعتراضات سالهای اخیر از جمله افزوده است: «آنهایی که ادعا میکنند به حقوق بشر اهمیت میدهند در تمام این سالها کجا بودهاند؟ آیا آنها به میراث ندا و نداهای دیگری که جمهوری اسلامی کشته است، اهمیت میدهند؟»
پس از اعلام نتایج انتخابات دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و اعلام پیروزی دوباره محمود احمدینژاد، تجمعات اعتراضی گستردهای نسبت به نحوه شمارش آرا و نتایج آن در تهران و سایر شهرهای ایران برگزار شد. اعتراضاتی که با شعار «رأی من کو» آغاز شد، کمکم با شعارهایی از جمله «مرگ بر دیکتاتور» رنگ و بوی ضدحکومتی به خود گرفت.
علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در روز ۲۹ خرداد ۱۳۸۸ طی نخستین سخنرانی خود در اولین نماز جمعه پس از انتخابات، از محمود احمدینژاد دفاع کرد و با صحه گذاشتن بر آرای او تقلب در انتخابات را رد کرد و معترضان در خیابان را آشوبگر خواند.
سخنرانی رهبر جمهوری اسلامی چراغ سبزی برای سرکوب گسترده مردم بود و فردای آن روز انتشار فیلمی کوتاه از لحظه جان باختن ندا آقاسلطان جهان را تکان داد.
این فیلم کوتاه که با تلفن همراه گرفته شده بود و در اینترنت منتشر شد، آخرین لحظات زندگی ندا آقاسلطان و لحظه جان باختن او با چشمان باز را نشان میدهد؛ تصاویری که دنیا را شوکه کرد و چشمان مردم را به روی مردم ایران باز کرد و ندا آقاسلطان به نماد قیام مردمی در سال ۸۸ بدل شد.
روزنامه تایمز لندن در همان دوران از ندا آقاسلطان به عنوان نماد شجاعت مخالفان حکومت ایران و نماد جهانی مبارزه با خشونت تقدیر کرد.
مجله تایم از لحظه جان باختن ندا آقاسلطان به عنوان پربینندهترین لحظه مرگ یک انسان در تاریخ بشریت یاد کرد.
صدا و سیمای جمهوری اسلامی در سالهای بعد با پخش مستندی با عنوان «تقاطع» مدعی شد که ندا توسط «دولتهای بیگانه و جاسوسهای خارجی» کشته شده است. اما حدود ۳۰ نفر دیگر در همان روز در نقاط دیگر کشور در تظاهرات به شکلی مشابه کشته شدند و قاتلان آنها هرگز معرفی نشدند.
پس از آن در اعتراضات دی ۱۳۹۶ و آبان ۱۳۹۸ نیز شمار زیادی از معترضان با شلیک مستقیم نیروهای جمهوری اسلامی جان باختند و چرخه شلیک به شهروندان معترض، در اعتراضات بیآبی خوزستان و اصفهان در سال ۱۴۰۰ نیز تکرار شد.