کارشناسان و تحلیلگران مستقل با استناد به آمار اقتصادی و شرایط معیشتی خانوار از خروج بخش قابل توجهی از مردم از دایره متقاضیان مسکن خبر میدهند. در این ارتباط، «خبرآنلاین» به نقل از یک تحلیلگر مسکن نوشت: دلیل اصلی فقر مسکنی، پیشی گرفتن هزینهها به ویژه هزینههای مسکن از درآمد است و در حال حاضر ۴ دهک امکان خرید مسکن را به طور کامل از دست دادهاند.
این وب سایت به نقل از محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، نوشت: «در تهران تا ۷۰ درصد درآمد افراد صرف اجاره مسکن میشود.»
در این ارتباط، آخرین آمار رسمی منتشر شده نشان میدهد که از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱، بالغ بر ۴۸ درصد از مستاجران ایران به زیر خط فقر رفتهاند. همچنین براساس آمار، جمعیت زیر فقر در ایران در پایان سال ۱۴۰۱ به بیش از ۳۳ درصد رسیده بود که به باور بسیاری از کارشناسان با در نظر گرفتن تورم دو سال اخیر و روند رو به رشد قیمت ارز در کشور و کاهش بیشتر ارزش پول ملی، جمعیت فقرا از ۵۰ درصد عبور کرده است.
گزارشها نشان میدهد که یکی از بدترین نوع فقر، فقر مسکن است که با افزایش قیمت هر متر مربع در تهران از ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان در اسفند سال ۹۶ به به ۸۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در شهریور ۱۴۰۳ ، به شدت افزایش پیدا کرده است.
مسعود فراهانی، کارشناس مسکن، در همین مورد به خبرآنلاین گفت: «فقر ناشی از تامین هزینههای مسکن به این شکل است که خانوار مورد بحث، از نظر درآمدی فقیر محسوب نمیشود ولی زمانی که هزینههای تامین مسکن را میپردازد، به زیر خط فقر میرود.»
تبعات افزایش قیمت مسکن و اجارهبها کار را به جایی رسانده است که خبرگزاری تسنیم، وابسته به نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران، در گزارشی در روز نهم دی نوشت: «با در نظر گرفتن حداقل دستمزد کارمندان دولت و کارگران، نهتنها کارگران بلکه حتی کارمندان دولت و حقوقبگیران لشکری و نظامی که جزو اقشار متوسط جامعه محسوب میشوند هم توان رهن و اجاره یک واحد مسکونی در حومه تهران را ندارند.»
به نوشته این خبرگزاری امنیتی، بسیاری از این افراد مجبورند ۲ شغله باشند یا چند نفر از اعضای خانواده برای پوشش هزینههای خانوار شاغل شوند که این وضعیت، تبعات اجتماعی زیادی را به دنبال دارد.
شتاب در افزایش قیمتها در تهران کماکان ادامه دارد و بر اساس اعلام داوود بیگی نژاد، نایب رئیس اتحادیه املاک، بیشترین افزایش قیمت مربوط به منطقه ۲۲ تهران با رشد ۳۴ درصدی بوده است.
به گفته او، پساز منطقه ۲۲، منطقه یک تهران با رشد ۳۳ درصد و منطقه ۲۰ با رشد ۳۰ درصدی به ترتیب در صدر جدول افزایش قیمت مسکن در مناطق مختلف تهران بودهاند.
این افزایش قیمت در حالی است که براساس اعلام کارشناسان روند رو به رشد قیمت دلار در نهایت به زودی به شکل افزایش قیمت مسکن خود را نشان خواهد داد.
در همین رابطه، فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوهسازان، به وب سایت تجارتنیوز گفت: «با توجه به شرایط فعلی اقتصادی و ناتوانی مردم از ورود به بازار مسکن، افزایش قیمت مسکن امری قطعی است. به خصوص که با افزایش قیمت دلار، مصالح ساختمانی و هزینههای تولید نیز تحت فشار قرار گرفتهاند.»