نوا تیشبی، هنرمند و فعال اسرائیلی که از سوی وزیر خارجه اسرائیل به عنوان نخستین نماینده کشورش برای مقابله با یهودستیزی معرفی شده، در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا از این که در این سمت میتواند با مردم ایران به طور مستقیم گفتوگو کند، ابراز خرسندی کرد. خانم تیشبی در نخستین گفتوگوی خود با یک رسانه فارسی زبان از زمان در اختیار گرفتن سمت جدید گفت امیدوار است روزی ارتباط و اتحاد کامل میان مردم ایران و اسرائیل برقرار شود.
او در این گفتوگو که روز چهارشنبه ۲۴ فروردین از طریق ویدئو کنفرانس صورت گفت: «از این که میتوانم مستقیم با مردم ایران از طریق صدای آمریکا حرف بزنم، هیجانزده هستم. افتخار بزرگی است.»
این هنرمند و فعال اسرائیلی در مورد که چرا اسرائیل به داشتن نمایندهای برای مقابله با یهودستیزی نیاز دارد گفت: «تاکنون اسرائیل هیچ سفیری برای مبارزه با یهودستیزی نداشته است. ایالات متحده، کانادا، آلمان چنین نمایندهای دارند ولی اسرائیل هیچ وقت نداشته است. این اولین بار است که به نظرم بیش از هر چیز، گویای زمانهای است که در آن قرار داریم. ما شاهد افزایش یهودستیزی در آمریکا و همچنین اروپا و خاورمیانه هستیم.»
باعث افتخار است که این جا هستم و از این که میتوانم مستقیم با مردم ایران از طریق صدای آمریکا حرف بزنم، هیجانزده هستم. افتخار بزرگی استنوا تیشبی
او افزود: «یائیر لاپید وزیر خارجه اسرائیل تفکری خارج از حدود متعارف دارد و فکر کرد الان زمان مناسبی برای افزایش آگاهی در مورد یهودستیزی و حمله به مشروعیت حاکمیت اسرائیل است و من افتخار دارم که من را به عنوان اولین برگزید.»
خانم تیشبی در توضیح یهودستیزی میگوید این بیشتر تفکر و دیدگاهی است که معادل تئوری توطئه است. او در تعریف آن افزود: «یهودستیزی ربط دادن تمامی چیزهای بد جهان به یهودیان است. ممکن است در ایران به یک شکل باشد ولی در آمریکا ممکن است شکل دیگری داشته باشد. یهودستیزی فقط یک نفرت ساده یا تبعیض نژادی نیست. بیشتر نوعی از تئوری توطئه است. در نتیجه اگر مردم ایران دارند الان گوش میکنند و میبینند کسی میگوید یهودیها جهان و رسانهها را کنترل میکنند، میتوانم به شما بگویم که این حقیقت ندارد. این یک دیدگاه یهودستیزانه است. در واقع تبعیض نژادی نیست که نگاه بالا به پایین دارد، بیشتر تئوری توطئه به این شکل است که بگوید یک دسیسه یهودی وجود دارد که جهان را کنترل میکند. این حقیقت ندارد و دیدگاهی یهودستیزانه است.»
نماینده اسرائیل در امور مقابله با یهودستیزی همچنین گفت از دیدگاه او یهودستیزی و صهیونستیزی هیچ تفاوتی با هم ندارند. او گفت: «این دو هیچ تفاوتی با هم ندارند. چرا که زیرسوال بردن مشروعیت وجود اسرائیل، خود یک عمل یهودستیزانه است. من درک میکنم که مردم ایران تحت یک رژیم پیچیده قرار دارند ولی من با شما صحبت میکنم و امیدوارم که صدای من را فراتر از سیاست بشنوید. مردم اسرائیل از مردم ایران منتفر نیستند. مشخص است که یک حاکمیتی آنجا هدفش آسیبرساندن به اسرائیل است. و خیلی امیدوارم مردم اسرايیل و ایران بتوانند بر آن غلبه کنند.»
نوا تیشبی با تمجید از عادی سازی روابط اسرائیل با چند کشور عربی منطقه گفت امیدوار است ایران هم به این فهرست اضافه شود و گفت: «تمام چیزی که اسرائیل میخواهد این است که متحدی برای منطقه باشد ما خیلیچیزها برای ارائه داریم. کشاورزی، فناوری... در خیلی حوزهها اسرائیل خیلی چیزها برای عرضه دارد. آیا جهان چیزی از آن میخواهد؟ خاورمیانه چطور؟ ما میتوانیم به شما کمک کنیم.»
او افزود: «کاری که با توافقهای ابراهیم روی داد که حرکتی بسیار هوشمندانه بود، این بود که کشورهای منطقه روابط خود با اسرائیل را علنی اعلام کردند. پیش از این به صورت رمز و راز بود که آیا ارتباطی وجود دارد یا نه و وقتی که علنی شد، ببنید چقدر گردشگری و همکاری و کمک مالی بین این کشورها جریان دارد. فوقالعاده است. ایران هم در این زمینه باید از آن گوشهای که اختیار کرده، خارج شده و به بقیه ملحق شود.»
مردم اسرائیل از مردم ایران منتفر نیستند. مشخص است که یک حاکمیتی آنجا مطرح است که هدفش آسیبرساندن به اسرائیل است. و خیلی امیدوارم مردم اسرايیل و ایران بتوانند بر آن غلبه کنندنوا تیشبی
نوا تیشبی در توضیح این که مرز انتقاد از اسرائیل و یهودستیزی کجاست گفت: «انتقاد سیاسی از اسرائیل به طور کامل معتبر و موجه است و هر روز در اسرائیل و در جهان انجام میشود و ایرادی هم ندارد. این وقتی به سمت یهودستیزی میرود که بخواهد حق موجودیت اسرائیل به عنوان کشور یهودی را نقض کند. پس شر نشان دادن حکومت یهودی و زیر سوال بردن مشروعیت آن جایی است که از مرز دیگر رد میشوید و وارد یهودستیزی میشوید. چرا که نمیشود فقط و فقط حق مردم یک کشور برای حاکمیت بر خود را زیر سوال برد.»
او در ادامه گفت: «این چیزی است که میخواهم مردم به آن توجه کنند. ایرادی نداردی که کسی بگوید من از دولت اسرائیل به این دلایل خوشم نمیآید. ولی اگر آن را سیستم صهیونیستی و شیطان بزرگ و کوچک خطاب کرده و حق موجودیت آن را نفی کنید، وارد حوزه زبان یهودستیزانه شدهاید.»
نوا تیشبی کتابی هم با عنوان «آشنایی با کشور اسرائیل به زبان ساده» منتشر کرده است.