لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۲۶

روز جهانی مشاهده‌پذیری ترنسجندرها؛ پیام وزیر خارجه ایالات متحده و گفتگوی صدای آمریکا با دو کنشگر جامعه ترنس


فریمان کاشانی (راست) و شیرین یکتا، دو کنشگر جامعه ترنس
فریمان کاشانی (راست) و شیرین یکتا، دو کنشگر جامعه ترنس

روز جهانی مشاهده‌پذیری ترنسجندرها (International Transgender Day of Visibility) هر ساله در تاریخ ۳۱ مارس به مناسبت مشاهده‌پذیری افراد ترنس و افزایش آگاهی از تبعیض نسبت به این جامعه برگزار می‌شود؛ روزی که به آگاهی سازی، ارائه دانش و اطلاعات لازم نسبت به جامعه ترنس اختصاص پیدا کرده تا فردی به دلیل هویت جنسیتی خود مورد تبعیض قرار نگیرد.

آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۱۱ فروردین با صدور بیانیه‌ای و با فرا رسیدن روز مشاهده‌پذیری ترنسجندرها اعلام کرد، ایالات متحده با افتخار ترنسجندرها و افرادی که هویت جسیتی‌ متفاوتی با هویتی که جامعه در زمان تولد به آنها نسبت داده و چالش مستمر آن‌ها برای زندگی برخوردار از برابری، امنیت وصیانت را به رسمیت می‌شناسد.

وزیر خارجه آمریکا افزود که در سرتاسر جهان، اعضای جامعه ترنسجندر و افرادی که هویت جسیتی‌ متفاوتی با، هویتی که جامعه در زمان تولد به آنها نسبت داده، به پیشرفت‌هایی قابل ملاحظه در راه رسیدن به برابری برای تمامی مردم دست یافته‌اند. آن‌ها بیشتر در چشم آمده و شجاعانه داستان‌های زندگی خود را همرسان کرده وامید و الهام‌ برای شمار بیشماری از مردم شده‌اند که به خاطر آن‌چه هستند، زندگی خود را باهراس سپری می‌کنند.

تراجنسیتی یا ترنس‌جندر (به انگلیسی: Transgender) افرادی هستند که هویت جنسیتی یا بیان جنسیت آن‌ها با جنسیت انتسابی هنگام تولدشان متفاوت است.

گفت‌وگوی صدای آمریکا با دو فعال ترنس‌جندر

فریمان کاشانی، کنشگر برابری جنسیتی که می‌گوید تا پیش از آشنایی با هویت خود به عنوان مرد ترنس،‌ خود را بخشی از جامعه نمی‌دانست به صدای آمریکا گفت، پس از آشنایی با واژه ترنس احساس رهایی داشته و پس از هویت‌یابی خود توانسته است برای دوستان و خانواده آشکارسازی کند؛‌ او می‌گوید مشاهده‌پذیری برای او سخت بوده زیرا افراد درک درستی از این کلمه نداشتند و معنی ترنس را نمی‌دانستند.

وی که می‌گوید پس از مشاهده‌پذیری دیگر حس تنهایی در جامعه را نداشت در ادامه افزود: «دوست دارم مشاهده‌پذیر باشم، در جامعه، اینستاگرام و شبکه‌های اجتماعی، تا خانواده‌ها آن بیرون با واژه ترنس بیشتر آشنا شوند و متوجه بشوند افراد ترنس با افراد دیگر هیچ تفاوتی ندارند، روز به روز آگاهی‌شون بیشتر شود تا بچه‌ها و افراد کمتری تجربه مشابه من را داشته باشند و بتوانند راحت تر این مسیر را پیش بروند تا به آرامش برسند.»

فریمان کاشانی که مشاهده‌پذیری افراد ترنس را امری مهم عنوان می‌کند به صدای آمریکا گفت: «اگر به گذشته برگردم دوباره خواهم جنگید و دوباره آشکارسازی خواهم کرد.»

شیرین یکتا،‌ کنشگر جامعه ترنس نیز به صدای آمریکا گفت، دلیل ترنس‌فوبیایی که در جامعه وجود دارد و برخورد نامناسبی که از سمت خانواده‌ها بعد از آشکارسازی دیده می‌شود، نا آشنایی افراد با جامعه ترنس، افراد ترنس و مسائل زندگی آنهاست؛ او معتقد است افزایش مشاهده‌پذیری باعث می‌شود که مردم متوجه شوند افراد ترنس نیز عضوی از جامعه هستند و می‌توانند در اجتماع از حقوقی برابر با سایرین برخوردار باشند.

وی که فعالیت در جامعه کوئیر را به همراه همسرش که او نیز ترنس است آغاز کرده می‌گوید، با آنکه مشاهده‌پذیری او برای خانواده آسان و امکان پذیر نبود اما اگر به گذشته بازگردد مجددا تمام سختی‌ها را می‌پذیرد و آشکارسازی می‌کند.

شیرین یکتا: آگاهی‌رسانی کمک می‌کند که جامعه با افراد ترنس هم آشنا شود
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

شیرین یکتا می‌گوید:‌ «قرار است یکبار زندگی کنم و با هر مبارزه و هر روشی باید بتوانم و این امکان را داشته باشم ... خود واقعیم را زندگی کنم، نه اینکه در آخر زندگی فقط پشیمان باشم از اینکه نتوانستم آن چیزی که هستم را به دنیا نشان بدهم.»

در بسیاری از کشورهای جهان جامعه ترنس از حقوق برابری با دیگر افراد جامعه برخوردار هستند و همچون شهروندان دیگر پذیرفته شده‌اند. برخی از افراد این جامعه خواستار تطبیق و بازتایید جنسیت هستند و برخی دیگر این راه را انتخاب نمی‌کنند، با این حال در برخی از کشورهای اسلامی از جمله ایران شهروندان ترنس گاهی با آشکار سازی هویت خود از جامعه طرد و برای رسیدن به حقوق نسبتا برابر با افراد دیگر جامعه مجبور به تطبیق و بازتایید جنسیت می‌شوند.

XS
SM
MD
LG