دیدار روسای جمهوری آمریکا و روسیه در ژنو پس از اجلاس «گروه ۷» در بریتانیا و نشست ناتو در بلژیک، انجام میشود.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، پس از پنج ماه تمرکز بر امور داخلی و مقابله با همهگیری کرونا، در جریان اولین سفر خارجی دوران ریاست جمهوری خود بر «بازگشت» آمریکا به صحنه روابط بین الملل و اهمیت «چندجانبهگرایی و همکاری با متحدان و شرکا» تاکید کرد.
تحلیلگران میگویند، تا آن جا که دستور کار منتشر شده نشست سران نشان میدهد، مذاکرات هستهای در وین به عنوان بخشی از گفتگوهای دو رهبر در نظر گرفته نشده است.
ایلان برمن، معاون ارشد اندیشکده شورای سیاست خارجی آمریکا، گفت: «مشخص است که مسائلی مانند کنترل تسلیحات و جلوگیری از گسترش جنگافزارها موضوعات سنتی موثر بر روابط آمریکا و روسیهاند و مسلما دو رهبر در مورد آن تبادل نظر خواهند کرد. هم اکنون روابط دو ابرقدرت در سطح بسیار پایینی است و پرزیدنت بایدن در نظر دارد در مورد حملات سایبری عوامل وابسته به روسیه و وضعیت مخالفان و حقوق بشر در آن کشور با ولادیمیر پوتین صحبت کند. اما صادقانه بگویم، هنوز معلوم نیست که در مورد ایران و توافق هستهای هم تبادل نظر خواهند کرد یا نه.»
چندی پیش یک فایل صوتی از مصاحبه محمد جواد ظریف پخش شد و وزیر امور خارجه ایران با اشاره به عدم حضور همتای روسیاش در عکسی در سال ۱۳۹۴ گفت: «روسیه در هفته آخر امضای برجام حداکثر تلاشش را کرد که برجام به نتیجه نرسد.»
آقای برمن در این باره گفت: «این که آیا در مورد ایران، غرب میتواند روی مسکو به عنوان یک شریک حساب کند یا نه، همواره پرسش جالبی بوده است. روسیه در مورد گفتگوهای هستهای نه بدون چون و چرا از ایران جانبداری می کند، و نه کاملا طرفدار غرب است. آن چه که ظریف، وزیر خارجه ایران، گفته نشان میدهد که مسکو در مورد ایران منافع راهبردی و محاسبات مختص به خود را دارد، و مخالفت احتمالی کرملین با برجام هم از سیاستها ... و منافع و اهداف ویژه روسیه در آن زمان تبعیت میکرده است.»
آخرین کنفرانس خبری مشترک بین رهبران آمریکا و روسیه در تابستان سه سال پیش در شهر هلسینکی در فنلاند برگزار شده بود. اما گفته میشود این بار رئیس جمهوری ایالات متحده پس از دیدار با همتای روس به تنهایی در نشست خبری شرکت خواهد کرد.