لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۰۰

یک نهاد حقوق بشری: جمهوری اسلامی با «سوءاستفاده از توجه رسانه‌ای به غزه» اعدام‌ها را تشدید کرده است


 اعدام در ایران
 اعدام در ایران

یک نهاد حقوق بشری اعلام کرد جمهوری اسلامی با «سوء استفاده از توجه رسانه‌ای به غزه»، اعدام‌ها را تشدید کرده و تنها در زندان قزل‌حصار در روز چهارشنبه ۲۶ مهر دست‌کم ۱۰ نفر را دار زده است.

بنا بر گزارش سازمان حقوق بشر ایران روز پنج‌شنبه ۲۷ مهر، چهار نفر نیز در زندان مرکزی کرج برای اجرای حکم اعدام برده شده‌اند.

بر پایه این گزارش، «ظاهرا» هر ۱۰ زندانی اعدام‌شده در ارتباط با «اتهامات مربوط به مواد مخدر» به مجازات اعدام محکوم شده بودند و «به صورت گروهی در زندان قزل‌حصار» در استان البرز اعدام شده‌اند و شمار اعدام‌شدگان «ممکن است بیش از این باشد.»

اعدام این ۱۰ مرد، «صبح روز چهارشنبه ۲۶ مهر» اجرا شده و هویت سه تن از آنها در گزارش‌های «سازمان حقوق بشر ایران» و «مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران»، «حجت بگ‌رضایی، شهاب شهبازی، و محمد بهزادی» اعلام شده است.

سازمان حقوق بشر ایران با «محکوم کردن شدید اعدام‌های گروهی در ایران» واکنش جامعه جهانی را خواستار شده و محمود امیری‌مقدم، مدیر آن با بیان این که «سکوت سازمان ملل در قبال این اعدام‌ها به مثابه تایید تلقی می‌شود»، گفته است: «دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد که با جمهوری اسلامی در زمینه مبارزه با قاچاق مواد مخدر همکاری می‌کند، موظف است تا در قبال اعدام‌های بی‌رویه متهمان این جرایم، واکنش نشان دهد.»

هرچند با اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر در سال ۹۶ در ایران که در پی «فشارهای بین‌المللی» رخ داد، شمار اعدام‌های مرتبط با مواد مخدر «کاهش یافت»، اما در سال ۱۴۰۰ «این روند در عمل معکوس شد و افزایش آن ادامه پیدا کرد» و تا نیمه مهر ۱۴۰۲ «دست‌کم ۳۰۵ اعدام مرتبط با مواد مخدر» ثبت شده است.

بر اساس این گزارش، شمار اعدام‌های مرتبط با مواد مخدر در ایران در سال جاری میلادی «بار دیگر از مجموع اعدام‌ها برای تمام اتهامات دیگر بیشتر بود»، با وجود این، «دفتر جرائم و مواد‌ مخدر سازمان ملل که در راستای مبارزه با قاچاق مواد مخدر با جمهوری‌اسلامی پروژه‌های مشترک دارد، نسبت به افزایش تقریبا ۲۰ برابری اعدام‌های مرتبط به مواد مخدر در ایران واکنشی نشان نداده است.»

در سطح بین‌المللی، ایران همچنان در صدر اعدام‌‌کنندگان متهمان به جرایم مرتبط با مواد مخدر قرار دارد. از میان ۲۸۵ اعدام مرتبط با مواد مخدر که سازمان بین‌المللی «کاهش آسیب» سال ۲۰۲۲ در سراسر جهان ثبت کرده، ۹۰ درصد آن‌ها در ایران انجام شده است.

پگاه بنی‌هاشمی، حقوقدان، به صدای آمریکا گفته اعدام در طول عمر جمهوری اسلامی همیشه ابزاری برای سرکوب و رعب‌آفرینی بوده است.

پیشتر، پایگاه داده‌های باز ایران افزایش آمار اعدام در جمهوری اسلامی پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت را «۷۵ درصد» اعلام کرده است.

همچنین، در تازه‌ترین گزارش اندیشکده «خانه آزادی» مستقر در آمریکا، به اعدام دو نفر در ایران به اتهام کفرگویی و به صرف به اشتراک گذاشتن نظراتشان در شبکه‌های اجتماعی اشاره شده است.

XS
SM
MD
LG