لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۲

دیدگاه | بایدن در خاورمیانه به رویکرد غیرعادی بازمی‌گردد


رهبران گروه حوثی‌‌های یمن بارها در تهران با آیت الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، دیدار کرده‌اند.
رهبران گروه حوثی‌‌های یمن بارها در تهران با آیت الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، دیدار کرده‌اند.

مایکل دورن، پژوهشگر ارشد «انستیتو هادسن» در واشنگتن، در یادداشتی در روزنامه «وال استریت جورنال» نوشته است، پرزیدنت بایدن سیاست تقویت دشمنان و تنبیه دوستان آمریکا را که در دولت اوباما جریان داشت، احیا می‌کند.

دورن می گوید جو بایدن در رقابت های انتخابات ریاست جمهوری به طور مشخص وعده «بازگشت به شرایط عادی» را داد. اما دولت او به استراتژی غیرعادی خاورمیانه ای باراک اوباما بازمی گردد. یک سیاست عادی تعهدی بنیادی را محترم می شمارد: تقویت دوستان و تنبیه دشمنان. تفاوت بین این دو سیاست با دو پرسش ساده روشن می شود: کدام کشور به راحتی زیر چتر قدرت آمریکا پناه می گیرد؟ و کدام در عوض در پی نابود کردن نظم آمریکایی است؟ اسرائیل، ترکیه، و کشورهای منطقه خلیج فارس به رهبری عربستان سعودی به عنوان ستون های نظم آمریکایی پس از جنگ عمل کرده اند. در مقابل ایران طی ۴۰ سال گذشته به شکلی خستگی ناپذیر با سیستم امنیتی آمریکا مقابله کرده است.

سه جزء از موضع راهبردی ایران می تواند شرایط را در آینده نزدیک خطرناک تر کند. نخست، از میان ده ذخیره بزرگ نفتی جهان، پنج مورد در خلیج فارس قرار گرفته است و تهران تهدیدی برای تسلط بر منطقه محسوب می شود. دوم، تهران به شکل فزاینده ای با روسیه و چین متحد شده است. سوم، تماس های آمریکا با ایران عمده متحدان خاورمیانه ای آمریکا را خشمگین کرده است.

یک سیاست عادی در پی انزوای ایران خواهد بود. برجام موجب مهار ایران نخواهد شد.

به نظر می رسد جو بایدن قصد دارد اهرم های فشار عمده ای که دونالد ترامپ در برابر ایران پدید آورد را از دست بدهد.

سیاست بایدن در برابر یمن را در نظر بگیرید. ایران از تهدید حوثی ها در برابر عربستان سعودی همان استفاده ای را می برد که از حزب الله در برابر اسرائیل برده است. حوثی ها هم به ایران امکان دسترسی به دریای سرخ و کانال سوئز را می دهند.

دولت بایدن به جای واداشتن ایران به عقب نشینی در تلاش برای بیرون راندن عربستان سعودی، متحد ایالات متحده، است که برای توقف پیشروی ایران در یمن دست به مداخله زد. بایدن در نخستین سخنرانی عمده اش درباره سیاست خارجی از پایان حمایت آمریکا در جنگ به رهبری سعودی در یمن، شامل فروش تسلیحات، خبر داد. این امر به دنبال بازنگری در معرفی حوثی ها به عنوان گروهی تروریستی، موجب جسورتر شدن ایران و تضعیف روحی عربستان سعودی، و همه متحدان آمریکا که هدف تهدید ایران بوده اند، خواهد شد.

بازبینی قراردادهای فروش تسلیحات به امارات متحده عربی و عربستان سعودی در واقع یک تهدید است. اگر ریاض و ابوظبی با اسرائیل علیه بازگشت آمریکا به برجام فعالیت کنند، واشنگتن فروش تسلیحات را قطع خواهد کرد.

ترک سیاست مهار، تضعیف بازدارندگی، اتلاف اهرم های فشار، تنزل متحدان، و ارتقاء دشمنان مولفه های حیاتی استراتژی اوباما-بایدن هستند. برای یک ابرقدرت پذیرش چنین رویکردی نه تنها غیرعادی، بلکه هشدارآمیز است.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

در همین مورد، یک دیدگاه دیگر را نیز بخوانید:

دیدگاه | مقام پیشین دولت اوباما: اسرائیل زمانی به حسن روحانی به عنوان یک میانه‌روی قابل اعتماد نگاه می‌کرد

XS
SM
MD
LG