لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۴۵

دیدگاه | بایدن باید تجربه ترامپ و ریگان را به کار بگیرد و با روحانی ملاقات کند


پرزیدنت رونالد ریگان در مقابل دروازه براندنبورگ. پرزیدنت ریگان در سخنرانی خود خطاب به میخائیل گورباچف، آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی، گفت: آقای گورباچف، این دیوار را فرو بریز.
پرزیدنت رونالد ریگان در مقابل دروازه براندنبورگ. پرزیدنت ریگان در سخنرانی خود خطاب به میخائیل گورباچف، آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی، گفت: آقای گورباچف، این دیوار را فرو بریز.

ماریک فون رننکمف، تحلیلگر پیشین وزارت خارجه آمریکا در اداره امنیت بین الملل و منع گسترش جنگ افزارهسته ای و مقام منصوب دولت اوباما در وزارت دفاع آمریکا، در یادداشتی در نشریه «هیل» نوشته است اکنون با توجه به موضع گیری ها بر سر نحوه مذاکره درباره توافق هسته ای ایران زمان مهمی است که پرزیدنت بایدن با استفاده از تجربه ریگان-ترامپ با حسن روحانی تماس بگیرد.

رننکمف می گوید دونالد ترامپ در دوران ریاست جمهوری اش به دفعات تلاش کرد با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، ملاقات کند. دو رهبر در اواخر سال ۲۰۱۹ فاصله زیادی تا حرف زدن با یکدیگر نداشتند.

سی سال قبل تر، پرزیدنت ریگان مشاورانش را برای ملاقات با گروهی از مقام های میانه روی ایران فرستاد. روحانی آن زمان ۳۷ ساله و مشاور ارشد سیاست خارجی بود که هیات ملاقات کننده ایرانی را هدایت می کرد.

به نظر می رسد، در واشنگتن این بخش از توصیه تدی روزولت فراموش شده است: «به آرامی حرف بزنید و چماق بزرگی به همراه داشته باشید.»

ملاقات پرزیدنت بایدن با حسن روحانی بهترین راه برای کاستن از تنش فزاینده در خاورمیانه است. کاهش تخاصم منطقه ای تنها راه برای آغاز گفت و گو بر سر برنامه موشکی ایران و حمایت های تهران از گروه های شبه نظامی است. این ها هسته ای اصلی استراتژی دفاعی و بازدارندگی ایران هستند و از حمایت گسترده در میان مردم برخوردارند.

با توجه به گزارش های حاکی از بیماری رهبر ۸۱ ساله جمهوری اسلامی و در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری ایران، دیدار بایدن و روحانی لازم است بسیار زود رخ دهد.

دیدار دو رئیس جمهور، موجب تضعیف محافظه کاران ایرانی که مخالف تعامل دیپلماتیک با آمریکا هستند خواهد شد.

در صورت وخامت حال رهبر جمهوری اسلامی، دیدارهای بایدن و روحانی می تواند بر روند پیچیده تعیین رهبر بعدی جمهوری اسلامی تاثیر بگذارد.

ریگان هم در دوره بیماری خمینی همین نگاه را در تعامل مشاورانش با روحانی داشت.

منطقی است بایدن راه ریگان را دنبال کند. این بار تفاوت در این است که روحانی نفوذ بیشتری نسبت به سال ۱۹۸۶ دارد.

تندروها در ایران از چشم انداز دیدار میان بایدن و روحانی ترس دارند.

در سایه سیاست ناموفق تهاجمی ترامپ، اصولگرایان ضد آمریکایی شانس بالایی برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ماه ژوئن دارند. دیدار بایدن و روحانی امکان حضور میانه روها در انتخابات ایران را بیشتر خواهد کرد.

زمان برای بایدن و روحانی برای شکل دادن به مسیری مشابه ریگان و گورباچف به سوی صلحی پایدار از دست می رود.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

در همین مورد، یک دیدگاه دیگر را نیز بخوانید:

دیدگاه | یادداشت نخستین وزیر امنیت میهن آمریکا: رژیم ایران را برای اقدامات تروریستی‌اش پاسخگو کنید

XS
SM
MD
LG