تامیر پاردو، عضو رهبری «فرماندهان برای امنیت اسرائیل» و مدیر «موساد» در سال های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۶، و ماتان ویلنایی، رئیس «فرماندهان برای امنیت اسرائیل» و نایب رئیس پیشین ستاد مشترک نیروهای دفاعی اسرائیل، در یادداشتی در نشریه «فارن پالیسی» نوشتهاند کاستن از زمان گریز ایران و برقراری نظارت قوی ضروریترین اولویتها هستند و بازگشت به برجام این اهداف را تحقق میبخشد.
پاردو و ویلنایی می گویند هیچ مساله ای بیش از برجام موجب اختلاف میان رهبران اسرائیل و ایالات متحده نشده است.
ما و «فرماندهان برای امنیت اسرائیل»، یک جنبش غیرحزبی متشکل از بیش از ۳۰۰ مدیر پیشین تشکیلات امنیتی اسرائیل، باور داریم که تفاوت میان رویکردهای دو دولت در برابر این چالش مشترک می تواند و باید رفع شود.
ما به دولت اسرائیل توصیه کرده ایم از راهبرد دو مرحله ای دولت بایدن پشتیبانی کند. نخستین مرحله بر احیای برجام و مرحله دوم بر رسیدن به توافقی «بلندتر و محکم تر» تمرکز دارد.
مجموعه تعهدات ایران شامل مفاد خود برجام، قطعنامه های شورای امنیت که توسعه سیستم های نظامی پرتاب با مصرف دوگانه را منع کرده (از جمله قطعنامه ۲۲۳۱)، پایبندی کامل به مفاد پادمان که توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی تعیین شده، و اجازه بازرسی های سرزده بر مبنای پروتکل الحاقی است.
بازگشت ایالات متحده به برجام این قابلیت را به واشنگتن می دهد که در صورت لزوم درباره زمان بازگرداندن سریع تحریم ها تصمیم بگیرد.
با وجود کاستی های موجود در توافق هسته ای، هیچ بستر دیپلماتیک جایگزینی برای رسیدگی به این بحران فوری به غیر از برجام در دسترس نیست.
ما به دولت اسرائیل توصیه می کنیم از تلاش های به رهبری ایالات متحده پشتیبانی کند و در طراحی و اجرای آنها با دولت بایدن همکاری نزدیکی داشته باشد.
توافق بعدی باید تاریخ بندهایی از برجام شامل برقراری محدودیت ها بر فروش تسلیحات به ایران که منقضی شده است را تمدید و زمان محدودیت بر تحقیق و توسعه غنی سازی که طی چند سال منقضی می شود را طولانی تر کند. در توافق بعدی باید با مداخلات منطقه ای ایران و تجهیز گروه های شبه نظامی ضد آمریکایی برخورد شود.
با توجه به شیوه مذاکره ایران و به دلایلی دیگر می توان انتظار داشت که توافق مرحله دوم با ایران به زودی رخ نخواهد داد. برای بهبود چشم انداز مذاکرات کنونی و آتی دیپلماسی باید با یک پیام فوری و روشن برای ایران همراه باشد: ایالات متحده و متحدانش کماکان به جلوگیری از دستیابی ایران به جنگ افزار هسته ای متعهد هستند.
ما از احیا و تشکیل زودهنگام نشست مشورتی ایالات متحده و اسرائیل بر سر مسائل مرتبط با ایران که در دولت های کلینتون، بوش، و ترامپ فعال بود بسیار خشنودیم. در این نشست ها است که تبادل دیدگاه ها صورت می گیرد، اطلاعات مرتبط و ارزیابی ها به اشتراک گذاشته و بر سر مواضع و در صورت لزوم عملیات ها هماهنگی انجام می شود.
ما نسبت به ماهیت رژیم ایران، جاه طلبی منطقه ای و رفتار خصمانه اش، و دفاع آن از نابودی اسرائیل دچار توهم نیستیم و بلندپروازی هسته ای اش را جدی می گیریم. با این وجود، نسبت به قدرت نظامی اسرائیل و قابلیت اش در برخورد موثر با چالش های امنیتی پیش روی کشور از جمله از سوی ایران اطمینان خاطر داریم. یک رویکرد چند جانبه تحت رهبری ایالات متحده به علاوه رویکردهای دوجانبه و یک جانبه در شرایط اضطراری باید در اولویت باشد. گزینه نظامی همیشه آخرین گزینه است.
* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.
در همین مورد، یک دیدگاه دیگر را نیز بخوانید: