لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۳۲

دیدگاه | درگیری اسرائیل و حماس یک «غافلگیری ناخوشایند» برای بایدن است


درگیری ها در اورشلیم - اردیبهشت ۱۴۰۰
درگیری ها در اورشلیم - اردیبهشت ۱۴۰۰

آرون دیوید میلر و دنیل کورتزر با انتشار مقاله‌ای در سایت شبکه خبری سی.ان.ان، ضمن اشاره تلویحی به تبعات شیوع ویروس کرونا بر آمریکا می‌گویند که اولویت اصلی جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، که با بزرگترین چالش داخلی از زمان ریاست جمهوری فرانکلین روزولت مواجه بوده، درست کردن شرایط آمریکا بوده است و بعد، او اولویت‌های سیاست های خارجی خود را با دقت به این ترتیب انتخاب کرد: ایران، چین، و تغییرات اقلیمی.

نویسندگان این مقاله می‌گویند که اختلافات دیرین فلسطینی‌ها و اسرائيل در صدر فهرست اولویت‌های بایدن نبود؛ اما «خاورمیانه از لحاظ غافلگیر کردن ناآماده‌ها و بی‌تدبیرها مشهور است.»

این مقاله می‌گوید جای این تردید وجود دارد که آیا بحران اورشلیم – که حالا به یک نبرد بزرگتر میان اسرائيل و حماس تبدیل شده است – دولت بایدن را وادار خواهد کرد که تلاشی قدرتمند برای حل درگیری اسرائیلی-فلسطینی آغاز کند یا خیر. اما به اعتقاد این نویسندگان، دست کم، این درگیری ها دولت بایدن را باید مجبور کند که بعد از بحران، هر چه در توان دارد برای کاهش این امر اقدام کند.

نویسندگان می گویند گزارش ها حاکی از قصد دولت بایدن برای اعزام یک دیپلمات سطح متوسط به منطقه برای گفتگو با طرفین است و این شروع قابل قبولی است. اما به اعتقاد آنها، افزایش تنش های اخیر نشان می دهد که به تلاش دیپلماتیک قابل توجه تر و حضور دیپلماتیک سطح بالاتری نیاز خواهد بود.

آرون میلر و دنیل کورتزر برای رسیدگی به بحران خاورمیانه چند پیشنهاد داده اند،‌ از جمله اینکه برای تلاش ها به تقسیم کار نیاز است: آمریکا با اسرائيل صحبت کند، و شرکای عرب و اروپایی آمریکا نیز با حماس در غزه و مقامات تشکیلات خودگردان فلسطینی در کرانه باختری صحبت کنند و همه اینها به یک هماهنگی و ارتباط طرف های درگیر نیاز دارد.

برای نمونه، آنها می گویند که قطری ها که قبلا به حماس پول داده اند نیز می توانند وارد تلاش ها شوند و کشورهایی که اخیرا در پیمان ابراهیم مشارکت داشتند - امارات، بحرین، سودان، و مراکش - هم باید وارد تلاش ها شوند.

این کارشناسان می گویند آتش بس، یک گام اول است و گام بعدی باید این باشد که چگونه می توان آن را تحکیم کرد و از موج بعدی درگیری ها جلوگیری کرد.

نویسندگان این مقاله می گویند که گام حیاتی بعدی، جلوگیری از گسترش هر گونه رویدادی در اورشلیم و تبدیل شدن آن به آتشی سراسری است. آنها می‌گویند، دولت بایدن باید وضعیت را ارزیابی کند و به ویژه ببیند تا چه سطحی شهرک نشین های رادیکال اسرائيل و پیروان مئیر کاهان، رهبر افراطی فقید، این بحران را تحریک کرده اند.

به گفته نویسندگان، افراطی ها از جمله برخی از سیاستمداران دست-راستی اسرائيلی تلاش های خود برای سلب مالکیت فلسطینی ها از محله ای در شرق اورشلیم را گسترش داده اند.

این دو کارشناس می گویند اگر رهبران آمریکا می خواهند که دولت اسرائيل اخراج خانواده های فلسطینی از شرق اورشلیم را متوقف کند، و شهرک نشین های رادیکال را که شعله ها را بیشتر می کنند دستگیر و محاکمه کند، باید تلاش بیشتری انجام دهند.

نویسندگان می گویند همزمان دولت بایدن باید برای مقامات تشکیلات خودگردان فلسطینی روشن کند که آن تشکیلات باید استفاده از مسئله اورشلیم در شعارهای تبلیغاتی و شبکه‌های اجتماعی به منظور تحریک رای‌دهندگان‌شان را متوقف کنند.

آرون دیوید میلر یکی از مذاکره کنندگان آمریکا در امور خاورمیانه بود و در دولت های دموکرات و جمهوری خواه در آمریکا خدمت کرده است. او اکنون در اندیشکده کارنگی در شهر واشنگتن نیز مشغول است. دنیل کورتزر، سفیر سابق آمریکا در مصر و اسرائيل بوده و استاد دانشگاه پرینستون است.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG