لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۰۹

دیدگاه | اگر ایران غنی‌سازی با خلوص کافی برای تولید سلاح هسته‌ای انجام دهد، چه اتفاقی می‌افتد؟


تصویری از تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم نطنز که در ۲۵۰ کیلومتری جنوب تهران قرار دارد (آرشیو)
تصویری از تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم نطنز که در ۲۵۰ کیلومتری جنوب تهران قرار دارد (آرشیو)

تام روگان، نویسنده «واشنگتن‌ اگزامینر» در حوزه سیاست خارجی و امنیت ملی، در مقاله‌ای برای این روزنامه آمریکایی به بررسی واکنش احتمالی اسرائیل به غنی‌سازی اورانیوم در ایران در حد کافی برای تولید سلاح هسته‌ای می‌پردازد.

نویسنده در ابتدای مقاله به گزارش اطلاعاتی اخیر اسرائیل به آمریکا و اروپا درباره احتمال آغاز غنی‌سازی اورانیوم تا سطح ٩٠ درصد توسط جمهوری اسلامی ایران اشاره می‌کند.

وی در ادامه به نقض نظام‌مند تعهدات برجامی توسط ایران پس از خروج ایالات متحده از این توافق می‌پردازد و آغاز دور هفتم مذاکرات در وین را در راستای تلاش جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا برای احیای برجام می‌داند.

به عقیده تام روگان، هدف علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی از مذاکرات جاری، رهایی از بحران اقتصادی کنونی در ایران است، ولی حاضر نیست در ازای آن امتیاز چندانی به طرف‌های مذاکره بدهد.

وی این پرسش را مطرح می‌کند که در صورت غنی‌سازی با خلوص ٩٠ درصد توسط دولت ایران، چه اتفاقی می‌افتد؟

به باور نویسنده، ایران ممکن است طی چندین هفته مواد لازم را برای تولید سلاح هسته‌ای تهیه کند، اما به یک تا سه سال زمان برای نصب آن بر روی یک سلاح یا تجهیزات قابل پرتاب نیاز دارد.

وی در ادامه پیش‌بینی می‌کند در صورت شدت‌گیری غنی‌سازی توسط ایران، دولت‌های چین، روسیه، آلمان، و همچنین اتحادیه اروپا با وضع تحریم‌های بیشتر علیه تهران مخالفت خواهند کرد، اما بریتانیا، فرانسه، و ایالات متحده احتمالا صادرات انرژی توسط جمهوری اسلامی و دسترسی‌اش به بازارهای مالی بین‌المللی را با محدودیت بیشتری مواجه خواهند کرد.

تام روگان با بیان این که ادامه غنی‌سازی و تسلیحاتی‌ کردن همزمان آن توسط ایران، اسرائیل را با انتخاب دشواری مواجه می‌کند، می نویسد یهودستیزی به عنوان بخشی از فلسفه وجودی جمهوری اسلامی سبب شده است اسرائیل یک ایران هسته‌ای را همچون یک منادی برای «هولوکاست دوم» بداند، با این تفاوت که بر خلاف نازی‌ها که شش میلیون یهودی را طی چهار سال قتل‌عام کردند، جمهوری اسلامی تنها چهار دقیقه زمان نیاز خواهد داشت تا این جنایت را تکرار کند.

وی در ادامه با مقایسه نفتالی بنت نخست‌ وزیر اسرائیل و خلفش بنیامین نتانیاهو می‌گوید اگرچه آقای بنت کمتر مخاطره‌گریز است، اما گزینه‌های نظامی چندان زیادی در دسترس ندارد.

به باور نویسنده، اسرائیل با وجود دارا بودن یک شبکه اطلاعاتی فوق‌العاده در داخل ایران، برای نابودی برنامه هسته‌ای این کشور نیازمند کمک نظامی فعالانه ایالات متحده است. بدین منظور، اورشلیم به بمب‌های جی‌بی‌یو-۵۷ آمریکا نیاز خواهد داشت، اما این بمب هنوز در مرحله آزمایش است و واشنگتن از ترس این که مبادا چین به فناوری آن دست یابد، تمایلی نخواهد داشت آن را با اسرائیل به اشتراک بگذارد.

تام روگان مقاله خود را با طرح چند پرسش از قبیل احتمال عقب‌نشینی ایران، احتمال مشارکت پرزیدنت بایدن، امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه، و بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا در اقدام نظامی احتمالی اسرائیل علیه ایران، یا احتمال اقدام یکجانبه اسرائیل، به پایان می‌رساند.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG