لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۵

چالش های اوپک برای تثبیت قیمت نفت


بیژن زنگنه وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران
بیژن زنگنه وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران

وزیران نفت ایران و عراق هشدار دادند که می خواهند سهم بیشتری در صادرات نفت اوپک داشته باشند

وزیران نفت ۱۲ کشور عضو سازمان کشورهای صادر کننده نفت، موسوم به اوپک، روز چهارشنبه در وین گردهم آمده اند تا در مورد قیمت نفت و سقف تولید این کارتل نفتی گفتگو کنند.

وزیران نفت عراق و ایران، دومین و سومین صادر کننده بزرگ نفت اوپک بعد از عربستان سعودی، پیش از تشکیل اجلاس اوپک، روز گذشته هشدار دادند که می خواهند سهم بیشتری در صادرات نفت اوپک داشته باشند، و گفتند که در نظر دارند هرکدام به تدریج سهم تولید نفت خود در اوپک را روزانه یک میلیون بشکه افزایش دهند.

در همین رابطه، و با وجود مقاومت برخی از اعضاء، به ویژه عربستان سعودی، جمهوری اسلامی ایران، پس از ماه های تحریم فروش و کاهش تولید و صادرات نفت، در نظر دارد تا باردیگر نقش عمده ای در اوپک داشته باشد.

پیش از تحریم خرید نفت ایران از سوی غرب، ایران بعد از عربستان سعودی، بزرگترین صادر کننده نفت اوپک بود و روزانه حدود ۲ میلیون ۷۰۰ هزار بشکه نفت تولید می کرد، ولی اکنون صادرات آن به یک سوم کاهش یافته است.

انتظار می رود در اجلاس روز چهارشنبه اوپک، بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران از اعضای اوپک بخواهد تا ایران در سال میلادی آینده سهم بیشتری در صادرات نفت اوپک داشته باشد.


آقای زنگنه روز گذشته گفت که تحریم فروش نفت ایران ممکن است زودتر از مهلت ۶ ماه به تدریج برداشته شود. او ابراز امیدواری کرد که تهران بتواند به تدریج صادرات نفت خود را افزایش دهد.

او همچنین گفت که امیدوار است که اعضای اوپک به جای مخالفت و مقاومت در برابر ایران از بازگشت ایران استقبال کنند. آقای زنگنه گفت: «در اوپک سنتی وجود دارد مبنی برآن که هنگامی که یکی از اعضاء پس از رفع مشکلات به بازار بر می گردد، سایر اعضای اوپک در بازار نفت برای آن کشور جا باز می کنند.»

آقای زنگنه گفت که پس از لغو تحریم فروش نفت، تولید نفت ایران به تدریج به ۴ میلیون بشکه در روز خواهد رسید.

آقای زنگنه گفت: «به اعتقاد من، کشورهایی که در سال گذشته تولید نفت خود در اوپک را افزایش دادند، باید درک کنند که باید از تولید خود بکاهند، تا ایران بتواند بمانند گذشته سهم بیشتری در تولید اوپک داشته باشد.»

وزیر نفت ایران گفت بسیاری از شرکتهای نفتی مشتاق هستند تا از ایران نفت خریداری کنند، و وی توانسته است در وین با برخی از آنان گفتگو کند. او بدون ذکر جزئیات، افزود که برخی از کشورهای صادر کننده نفت از نزدیک ما را تحت نظر دارند، و برخی از آنها علیه ایران به مبارزه پرداخته اند. او گفت امیدوار است صادرات نفت ایران در سال آینده میلادی روزانه به یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه برسد.

افزایش تولید نفت ایران در اوپک سایر اعضای اوپک، به ویژه عربستان سعودی را تحت فشار قرار خواهد داد، تا به منظور جلوگیری از کاهش قیمت نفت، سطح تولید نفت خود را کاهش دهند.

علی نعیمی، وزیر نفت عربستان سعودی، که در حال حاضر کشورش تقریباً یک سوم صادرات نفت اوپک را به خود اختصاص داده، افزایش تولید و صادرات نفت ایران را کم اهمیت جلوه داد، و گفت بازارهای نفتی قادر خواهند بود تا از عهده افزایش تولید نفت ایران برآیند.

این در حالی است که اعضای اوپک در اجلاس روز چهارشنبه خود تلاش می کند که قیمت های نفت را ثابت نگهدارد.

انقلاب در لیبی، تحریم فروش نفت ایران از سوی غرب، افزایش ۶ میلیون بشکه ای تقاضا در بازارهای نفتی، و افزایش تولید نفت در آمریکا طی سه سال گذشته قیمت نفت در بازارهای جهانی را با نوسانات شدیدی روبرو ساخته است. سازمان بین المللی انرژی اعلام کرد که تولید نفت آمریکا در سال جاری ۱۵ درصد، یعنی روزانه ۹۵۰ هزار بشکه افزایش یافته است. ولی این افزایش، که معادل یک درصد عرضه فعلی نفت در جهان است، قادر نبوده تا قیمت نفت را کاهش دهد، ولی، به گفته بسیار از تحلیل گران، باعث شده تا قیمت نفت افزایش نیابد.

در ژانویه سال ۲۰۱۰ میلادی سازمان کشورهای صادر کننده نفت، موسوم به اوپک، میانگین قیمت فروش هر بشکه نفت را حدود ۱۰۰ دلار و سطح تولید روزانه را ۳۰ میلیون بشکه تعیین کرد.

اکنون پس از گذشت تقریباً سه سال، انتظار می رود که وزیران نفت کشورهای عضو اوپک در اجلاس روز چهارشنبه، امروز، خود در وین، پایتخت اتریش، تغییر در سیاست قبلی خود ندهند. وزیران نفت اوپک همچنین قرار است که اجلاس دیگری در اواسط سال آینده برگزار کنند تا قیمت نفت، سطح تولید، و حفظ ثبات بازار نفت را بار دیگر مورد بحث و گفتگو قرار داده، به امید آن که بتوانند قیمت نفت را در سه سال آینده ثابت نگهدارند.

همچنین انتظار می رود که وزیران نفت اوپک در اجلاس این هفته خود افزایش صادرات نفت عربستان سعودی و عراق را شدیداً مورد انتقاد قرار دهند. در همین رابطه، وزیر نفت عراق گفته است که این کشور در نظر دارد روزانه یک میلیون بشکه از صادرات نفتی خود بکاهد.

و این در حالی است که لغو تحریم های نفتی تهران از سوی غرب نیز ممکن از روزانه صادرات نفت ایران را یک میلیون بشکه افزایش دهد، و آن را به سطح سال ۲۰۱۰ میلادی برساند.

علی نعیمی، وزیر نفت عربستان سعودی گفته است، که افزایش صادرات نفت ایران و عراق می تواند جوابگوی بالا رفتن تقاضا در بازارهای جهانی باشد. او گفت که انتظار می رود که سطح تولید عربستان سعودی همچنان با توجه به نیاز بازار تغییر کند، تا از این طریق اوپک بتواند قیمت نفت را ثابت نگهدارد. میانگین تولید نفت عربستان سعودی روزانه ۹ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه بوده، که بین روزانه تقریباً بین ۸ تا ده میلیون بشکه نوسان داشته است.

به گفته اداره اطلاعات انرژی آمریکا، از سال ۲۰۱۰ میلادی تا بحال مصرف جهانی نفت ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه افزایش یافته، که کشورهای صادر کننده نفت عضو اوپک کمتر از این بهرمند شده اند. طی سه سال گذشته تولید نفت در آمریکا و کانادا روزانه ۴ میلیون بشکه بالا رفته، و انتظار می رود که در سال آینده بر میزان صادرات نفتی کشورهای غیر اوپک افزوده شود.در مجموع، این بدان معناست که اوپک یا باید از میزان تولید خود بکاهد و یا اینکه قیمت نفت خود را کاهش دهد.

مایکل ویتر، تحلیل گر نفتی سیوسیته جنرال، گفت که پس از پایان مهلت ۶ ماهه، به احتمال زیاد تحریم فروش نفت ایران لغو خواهد شد، و ۹ ماه طول خواهد کشید تا ایران بتواند تولید روزانه خود را یک میلیون بشکه افزایش دهد. او گفت که ریاض با افزایش تولید نفت ایران و احتمال کاهش تولید نفت عربستان مخالفت نخواهد کرد.
XS
SM
MD
LG