لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۲۶

آشتی ترکیه و اسرائیل در سفر اوباما به خاورمیانه


باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا امروز، شنبه، در پایان سفری چهار روزه به خاورمیانه،که نخستین دیدار او در مقام ریاست جمهوری آمریکا از اسرائیل، و تلاش برای احیای روند صلح خاورمیانه را شامل می شد، اردن را ترک کرد، تا به آمریکا بازگردد.

در جریان دیدار اوباما از اردن، خاورمیانه صحنه تحولی غیر منتظره بود که زمینه را برای ازسرگیری مناسبات دیپلماتیک میان ترکیه و اسرائیل، دو کشور سرنوشت ساز در منطقه هموار کرد.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، در جریان سومین روز دیدار آقای اوباما از خاورمیانه، از ترکیه برای حمله کماندوئی دریائی مرگبار سال ۲۰۱۰ عذرخواهی کرد. این اقدام معرف حمایت از میانجیگری باراک اوباما برای ازسرگیری روابط ترکیه و اسرائیل محسوب می شود.

این پوزش به قریب سه سال شکاف دیپلماتیک میان ترکیه و اسرائیل پایان می دهد و ازسرگیری مناسبات کامل بین این دو متحد نزدیک پیشین را ممکن می کند.

عذرخواهی در جریان تماس تلفنی آقای نتانیاهو با رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه انجام گرفت.
رهبر اسرائیل در این تماس آمادگی پرداخت غرامت به خانواده قربانیان را نیز مطرح ساخت.

۹ تبعه ترکیه در حمله ماه مه به ناوگانی مرکب از شش کشتی حامل کمک های امدادی به مقصد نوار غزه، در جریان تلاش برای نقض محاصره ای دریائی که اسرائیل برقرار ساخته بود، کشته شدند.

رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه اقدام اخیر اسرائیل به میانجیگیری اوباما را نشانی از نفوذ هرچه بیشتر ترکیه در منطقه توصیف کرد. او قرار است به زودی به مناطق فلسطینی سفر کند.
او گفت: «ما در آغاز ارتقاء دوباره ترکیه به موقعیتی مشابه گذشته هستیم که اراده و قدرت ابتکار عمل داشته باشد.»

باراک اوباما جمعه شب با انتشار بیانیه ای ضمن استقبال از اقدام آشتی جویانه نخست وزیر اسرائیل گفت: «آمریکا برای مناسباتش با ترکیه و اسرائیل ارزش بسیاری قائل است و ازسرگیری روابط میان آن دو کشور را اقدامی بسیار مهم می داند.»

تجدید مناسبات حسنه بین اسرائیل و ترکیه، به دیدار اوباما از اسرائیل، بعدی تازه و غیر منتظره داده است.او در این سفر همچنین خواستار ازسرگیری مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطینیان شد و درباره ادامه شهرک سازی های اسرائیل در اراضی مورد مطالبه فلسطینیان برای ایجاد کشور مستقل فلسطینی، هشدار داد.

باراک اوباما همچنین در سفر به کرانه غربی با محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی ملاقات کرد و همراه او به بازدید از کلیسای زادگاه مسیح رفت.

رئیس جمهوری آمریکا، بعدا راهی امان، پایتخت اردن شد و با ملک عبدالله پادشاه اردن در باره بحران آوارگان سوری که برای گریز از جنگ داخلی در سوریه به اردن پناه آورده اند دیدار و گفت و گو کرد.

اوباما موضعگیری ملک عبدالله علیه بشار الاسد رئیس جمهوری سوریه را تحسین کرد و گفت واشنگتن ۲۰۰ میلیون دلار دیگر در اختیار اردن می گذارد تا بار سنگین کمک به آوارگان سوری پناهنده به اردن سبک تر شود.

باراک اوباما جمعه شب در یک کنفرانس خبری مشترک با ملک عبدالله در امان از پادشاه اردن به این خاطر که وی «اولین رهبر در جهان عرب بود که خواستار کناره گیری اسد شد» قدر دانی کرد.

ملک عبدالله با این یادآوری که قریب ۴۶۰ هزار آواره سوری در اردن به سر می برند گفت کشورش مرزهایش را را به روی پناهجویان نمی بندد.
ملک عبدالله بر ضرورت کمک جامعه بین المللی به حل و فصل «فاجعه انسانی» در سوریه تاکید کرد.

رهبران دو کشور گفتند در مذاکراتشان پشت درهای بسته علاوه بر موضوع های دوجانبه و استراتژیک در باره مسائلی چون صلح اسرائیل – فلسطینی نیز تبادل نظر کردند.

هردو رهبر تاکید کردند لازم است مذاکرات صلح ازسر گرفته شود.
باراک اوباما هشدار داد که «روزنه فرصت» برای چنین مذاکراتی به آهستگی رو به بسته شدن است و ملک عبدالله افزود راه حل دو کشوری «تنها راه پیش روست.»
XS
SM
MD
LG