لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۱۶

ایران در کانون مذاکرات اوباما و نتانیاهو


باراک اوباما، رييس جمهوری آمريکا، در آغاز سفر چهار روزه اش به خاورمیانه با رهبران اسرائیل در باره تلاش های صلح میان اسرائیل و فلسطینیان، جنگ داخلی در سوریه و برنامه پرسش برانگیز اتمی ایران گفتگو و تبادل نظر کرد.

پرزیدنت اوباما و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل می گویند در عزم خود برای جلوگیری از تولید تسلیحات اتمی توسط ایران متحدند، و سوریه در نخستین روز توقف آقای اوباما در آغاز سفر چهار روزه اش به اسرائیل جزو موضوع های اصلی در مذاکراتشان بوده است.

رهبران دو کشور چهارشنبه شب در یک کنفرانس خبری مشترک گفتند آمریکا و اسرائیل اتفاق نظر دارند که یک ایران مسلح به تسلیحات اتمی تهدیدی برای اسرائیل، منطقه و جهان است.

پرزیدنت اوباما گفت در ارزیابی های آمریکا و اسرائیل در باره روند برنامه اتمی ایران تفاوت ها بسیار کم است.

پرزیدنت اوباما گفت راه حل دیپلماتیک مرجح است و نتایج آن درازمدت خواهد بود، اما افزود حق اسرائیل را برای دفاع از خود محترم می شمارد، ضمن آنکه آمریکا نیز تمامی گزینه ها را باز نگاه می دارد
.

آقای اوباما گفت در پیام نوروزی اش به مردم و رهبران ایران گفته است که خواستار حل مسئله اتمی ایران از طریق دیپلماسی است، و مجددا تاکید کرد این برعهده رهبران ایران است که از فرصت استفاده کنند و به این نتیجه برسند که تولید سلاح اتمی به نفع مردم ایران نیست.

پرزیدنت اوباما گفت "آمریکا از نزدیک به مشورت با اسرائیل در باره گام های بعدی ادامه می دهد"، و مجددا موضع آمریکا را تکرار کرد که «تمامی گزینه ها» برای متوقف ساختن ایران از دستیابی به تسلیحات اتمی روی میز است، ولی افزود کماکان فرصت حل مسئله از طریق دیپلماتیک وجود دارد.

آقای نتانیاهو در همین کنفرانس خبری مشترک گفت کاملا اطمینان دارد پرزیدنت اوباما مصمم است از تولید سلاح اتمی توسط ایران جلوگیری کند.

آقای نتانیاهو در عین حال گفت اسرائیل ضمن اعتماد به آمریکا، حق خود را برای دفاع از امنیت اش محفوظ می داند.

پرزیدنت اوباما پیشتر پس از مذاکرتی که با شیمون پرز رئیس جمهوری اسرائیل داشت گفت نگرانی های مشترک در مورد برنامه اتمی ایران و تلاش های متوقف مانده صلح میان اسرائیل و فلسطینیان در کانون این مذاکرات بود.

پرزیدنت اوباما گفت «امروز برای من فرصت دیگری بود که از دیدگاه رئیس جمهوری (اسرائیل) در زمینه هائی گسترده، از تحولاتی تاریخی که در سراسر منطقه رخ می دهد تا خطرات ناشی از یک ایران مسلح به تسلیحات اتمی، و از اهمیت برقراری صلح میان اسرائیل و فلسطینیان تا نوید های مربوط به عصر دیجیتال با خبر شوم».

آقای پرز نیز درباره آنچه که نگرش مشترک آمریکا و اسرائیل در مقابله با خطرها توصیف کرد، و نیز در باره ایران، سخن گفت.

آقای پرز گفت «بیشترین خطر یک ایران اتمی است - همانطور که شما گفتید. ما به سیاست شما در مورد راه های غیر نظامی با توجه به اینکه به وضوح روش ساختید که تمامی گزینه ها روی میز باقی می ماند، اطینان داریم.»

آقای اوباما در پاسخ به سوال خبرنگاران در مورد ادعای حکومت سوریه راجع به استفاده مخالفان از سلاح شیمیایی گفت موضوع به دقت در دست بررسی است و افزود ابتدا باید روشن شود که حمله ای شیمیایی صورت گرفته است یا خیر، و بعد درمورد آن واکنش نشان دهند.

پرزیدنت اوباما صبح چهارشنبه، اندکی پس از ورود به اسرائیل، اتحاد آمریکا با اسرائیل را اتحادی «جاویدان و همیشگی» خواند.

پرزیدنت اوباما خطاب به شخصیت هائی عالی مقام که برای استقبال از او در فرودگاه بن گوریون تل اویو جمع شده بودند گفت اولین سفر خارجی در دومین دوره ریاست جمهوری خود را بدان جهت با دیدار از اسرائیل شروع می کند که می خواهد بر «پیوند ناگسستنی» میان دو کشور تاکید بگذارد.

وی همچنین گفت می خواهد مستقیما با مردم اسرائیل و همسایگانش صحبت کند و افزود معتقد است که «صلح باید در آن سرزمین مقدس برقرار شود.»

شیمون پرز، رئیس جمهوری، و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل از آقای اوباما در فرودگاه بن گورین تل اویو استقبال کردند.

آقای نتانیاهو از آقای اوباما برای دفاع از آنچه که وی «حق اسرائیل برای دفاع از خود، توسط خود، علیه هر گونه تهدیدی» توصیف کرد، قدردانی بعمل آورد.

نخست وزیر اسرائیل، رئیس جمهوری آمریکا را در دیدار از بخشی از سیستم دفاع موشکی اسرائیل، موسوم به گنبد آهنین، که با کمک مالی آمریکا ساخته شده است، همراهی کرد.

اسرائیل از این سیستم برای سرنگون ساختن راکت هائی که توسط ستیزه گران فلسطینی از نوار غزه در مناقشه هشت روزه نوامبر گذشته شلیک می شد، استفاده کرده است.

رهبران هر دو کشور از سیستم دفاع موشکی گنبد آهنین به عنوان نمونه ای «بی سابقه» از همکاریهای امنیتی میان کشورهایشان نام بردند.

کاخ سفید پیشتر سفر آقای اوباما به خاورمیانه ، که دیدار از کرانه غربی و اردن را نیز دربر می گیرد دیداری «بسیار مهم» توصیف کرده بود.

جان کری وزیر امور خارجه آمریکا نیز روز چهارشنبه در این سفر به آقای اوباما ملحق شد، و این درحالی است که کابینه جدید اسرائیل، مرکب از وزیران حامی شهرک های یهودی نشین، آغاز بکار می کند.

آقای اوباما روز پنجشنبه، برای ملاقات با محمود عباس رئیس، و سلام فیاض، نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطینی به کرانه غربی می رود.

مذاکرات با ملک عبدالله پادشاه اردن، که آمریکا در آنجا با مقامات اردنی برای جوابگوئی به انبوه پناهجویان سوری همکاری می کند، در برنامه روز جمعه آقای اوباماست.

بن رودز معاون امنیت ملی می گوید هیچ چیز دیگری نمی توانست جایگزین پیام مستقیمی شود که پرزیدنت اوباما در مورد حمایت آمریکا از امنیت اسرائیل، با سفر به آن کشور، برای مردم اسرائیل می برد.

رودز گفت آمریکا درمورد تشکیلات خودگردان فلسطینی، که وی آن را کادر رهبری قانونی مردم فلسطینی نامید، سرمایه گذاری عمده ای کرده است.

اما فلسطینان می گویند نخستین دوره ریاست جمهوری آقای اوباما برای آنان مایه نومیدی بوده است، و برای خوشن بینی در دومین دوره ریاست جمهوری او نیز دلیلی نمی بینند.

آقای اوباما علاوه بر این ملاقات ها و مذاکراتش در جریان این سفر قرار است از چند مرکز فرهنگی و مذهبی در منطقه دیدن کند، که موزه محل نگهداری کتیبه های باستانی حاوی متون مذهبی، از جمله تورات دوم، موسوم به کتیبه های دریای مرده یا نمک در اسرائیل، و کلیسای محل ولادت عیسی مسیح در بیت اللحم بخشی از آنهاست.
XS
SM
MD
LG