خبرگزاری آسوشیتدپرس در یک گزارش تحلیلی، که روز پنجشنبه و فردای سخنرانی رئیس جمهوری ایالات متحده در تشریح راهبرد واشنگتن برای مبارزه با گروه موسوم به دولت اسلامی در عراق و سوریه، میگوید سیاست اعلام شده دولت آمریکا در قبال داعش، ارتش را به عملیات نظامی با خطرات آشکار، هزینه های نامعلوم، زمان نامحدود و پیامدهای غیرقابل پیشبینی سوق میدهد.
جولی پیس، تحلیلگر آسوشیتدپرس در این مقاله مینویسد پس از سالها تردید، رئیس جمهوری که میخواست به جنگهای آمریکا پایان دهد، اینک بر حملات هوایی رو به گسترش در عراق و سوریه نظارت میکند. او صدها سرباز دیگر برای کمک به آموزش نیروهای امنیتی به عراق میفرستد، و به کنگره برای موافقت با سرازیر کردن اسلحه به سوریه برای تقویت نیروهای اوپوزیسیون آن کشور، که هم با پیکارجویان گروه دولت اسلامی و هم با دولت بشار اسد میجنگند، فشار وارد میآورد.
تمام اینها، دقیقاً سناریوهایی هستند که آقای اوباما تلاش کرده بود از آنها پرهیز کند.
تحلیلگر آسوشیتدپرس به حمایت فعلی مردم از باراک اوباما و حملات هوایی در عراق و سوریه اشاره میکند، اما میگوید هر چند او در سخنرانی چهارشنبه شب خود مصمم مینمود، اما ابهامات جنگ و تهدید کشته یا دستگیر شدن آمریکاییها، میتواند بر قاطعیت تأثیر بگذارد.
منتقدان کاخ سفید سالها گفتهاند بی میلی آقای اوباما به برداشتن گامهایی که چهارشنبه شب اعلام کرد، تصویری از رئیس جمهوری منعکس میکند که ترجیح میدهد میراثی به عنوان یک فرمانده کل قوا که به جنگها پایان داد، برجا بگذارد و هشدارها در مورد تهدید در خاور میانه را نادیده گرفت. در نتیجه، به گفته منتقدان، این رویکرد او به ایجاد شرایطی که اجازه داد پیکارجویان گروه موسوم به دولت اسلامی قدرت بگیرند و آزادنه در مرز بین عراق و سوریه رفت و آمد کنند، کمک کرد.
به باور نویسنده مقاله، در حالی که مشاوران اوباما ادعاهای منتقدین را رد میکنند، تردیدی نیست که رئیس جمهوری اینک احساس میکند لازم است که آن مسیر تغییر کند.
پرزیدنت اوباما، که در شب سالگرد حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر در آمریکا سخن میگفت، روشن نکرد حملات هوایی چه مدتی ممکن است طول بکشد، هرچند مقامات دولت هشدار دادهاند که امکان دارد طولانی باشد.
حتی با این احتمال که عملیات نظامی ادامهدار، بیشتر زمان باقیمانده از دوره ریاست جمهوری اوباما را اشغال خواهد کرد، او تاکید کرد ماموریت فعلی با جنگهای افغانستان و عراق که از جرج بوش به ارث برد، تفاوت خواهد داشت. اوباما تاکید کرده است سرباران آمریکایی را برای نبرد زمینی به عراق یا سوریه نخواهد فرستاد و آمریکا پایگاههای نظامی بزرگ در هیچکدام از آن دو کشور ایجاد نخواهد کرد.
در حقیقت، رئیس جمهوری تلاش کرد استراتژی جدید خود را با عمیات ضدتروریستی دیرینه آمریکا در یمن و سومالی برابر بداند.
اما، به گفته تحلیلگر آسوشیتدپرس، اختلافاتی عمده وجود دارد. نخست این واقعیت که از زمان حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، این نخستین بار است که یک رئیس جمهوری آمریکا اجازه داده است هدفهای تروریستی در کشور دیگر بمباران شود، بدون آن که پیش از آن درصدد کسب اجازه برآید یا اطلاع دهد.
و برخلاف یمن و سومالی، آقای اوباما نیروهای ارتش را برای کمک به ماموریت به عراق میفرستد. او اجازه داده است بیش از ۱۵۰۰ سرباز برای راهنمایی نیروهای عراق و کمک به آنها، انجام عملیات اطلاعاتی، پروازهای شناسایی و تقویت امنیت در سفارت آمریکا در بغداد اعزام شوند.
استراتژی اوباما با استقبال برخی از جمهوریخواهان کنگره، که از دیرباز او را برای اقدامی قاطعتر تحت فشار گذاشته بودند؛ روبرو شده است؛ اما آنها روشن نکردهاند که پس از افشای استراتژی واشنگتن، آیا او باید سریعتر عمل کند یا خیر.
کوین مک کارتی، رهبر گروه اکثریت در مجلس نمایندگان گفت «رئیس جمهوری که پایان جنگ با تروریسم را در کانون سیاست خارجی خود قرار داده است، اینک باید به پیروزی در آن، ارجحیت دهد.»
---------------------------------------------
برگردان فارسی اين مقاله تنها به جهت اطلاعرسانی منتشر شده و نظرات بيان شده در آن، الزاماً بازتاب ديدگاه صدای آمريکا نيست.