بنیاد عبدالرحمن برومند در گزارشی تحقیقی با عنوان «ایران: خشونت دولتی بدون مرز» صدها قتل فراقضایی جمهوری اسلامی را ثبت کرده است. این موارد شامل آدمربایی و قتل مخالفان جمهوری اسلامی در کشورهای مختلف دنیا میشود.
بنیاد عبدالرحمن برومند در این گزارش تحقیقی اعلام کرد که از بهمن سال ۱۳۵۷ تا به امروز، تعداد بیشماری از افرادی که فعالیتها و نفوذ آنها از دید جمهوری اسلامی ایران «نامطلوب» و «غیر قابل قبول» بوده، به دست ماموران و عوامل این حکومت در خاک ایران و هم در خارج از ایران ربوده، ناپدید، و یا اعدام فراقضایی شدهاند.
در گزارش، به دست کم ۸۶۲ مورد اشاره شده و آمده است که خشونت دولتی جمهوری اسلامی ایران شامل «ارتکاب قتل» و «آدم ربایی»، در کشورهایی چون ایالات متحده، کانادا، فرانسه، بریتانیا، عراق، پاکستان، ترکیه و آلمان اعمال شده است.
بنا بر این گزارش، «دست داشتن مقامات، دیپلماتها، و نیروهای امنیتی ایران در صدور دستورِ اجرا، برنامهریزی، و ارتکاب این جنایات نه تنها به اثبات رسیده بلکه بعضاً از سوی مقامات ایران در موارد متعدد تایید نیز شده است.»
بنیاد عبدالرحمن برومند اعلام کرد که در نبود شفافیت، تحقیقات روشمندِ رسمی، و پژوهشهای میدانی مستقل، شمار دقیق قربانیان این جرایم، که فقط در خارج از ایران به دستکم ۴۵۲ تن میرسد، مشخص نیست.
در نقشه منتشر شده از سوی بنیاد، ۸۶۱ مورد اعدام فراقضائی و ۱۲۴ مورد تهدید به مرگ یا تلاش برای آدمربایی و ترور در طول ۴۵ سال مستند شده است.
گزارش بنیاد تاکید دارد که در ایران، مرتکبین این جنایات از مجازات مصون مانده و در عوض، آنهایی که خواستار کشف حقیقت و اجرای عدالت بودهاند، مجازات شدهاند.
این گزارش همچنین میگوید کشورهایی که این جنایات در خاک آنها اتفاق افتاده است، در بسیاری از موارد در اجرای وظایف خود مبنی بر حفاظت از حق حیاتِ قربانیان و حق برخورداری از عدالت، قصور کردهاند.
نکته قابل توجه در این گزارش، رفتار برخی کشورها به رغم اطلاع از چرایی و چگونگی این رخدادها است که به نوشته این بنیاد، دسترسی عموم و نیز قربانیان به اطلاعات صحیح را از آنان دریغ کرده و در بسیاری از موارد، با استناد به موضوعاتی نظیر امنیت ملی یا اولویت منافع سیاسی و اقتصادی، از دستگیری مظنونین خودداری کردهاند، به متهمان دستگیر شده اجازه دادهاند از آن کشورها خارج شوند.
در این گزارش آمده است که اجرا و ادامه این سیاستها باعث شده تفکر مصونیت از مجازات در میان مرتکبین شدت گرفته، راه برای تکرار این جنایات باز شود، و هشدارهای اهریمنی حکومت ایران برای خاموش کردن صدای معترضان نیز موثرتر واقع شود.
فرانسیس فوکویاما: گستره نگرانکننده جنایات فرامرزی ایران پایههای دموکراسی لیبرال و حقوق بشر را در سراسر جهان به چالش میکشد.
بنیاد عبدالرحمن برومند هدف از تهیه این گزارش را حمایت از حق قربانیان و جامعه مبنی بر دانستن حقیقت و پاسخگویی مرتکبین، قتلهای فراقضایی منسوب به ایران و یا عوامل آن اعلام کرده است.
در این ارتباط، فرانسیس فوکویاما، استاد ارشد اولیویه نوملینی در مؤسسه فریمن اسپاگلی دانشگاه استنفورد، نیز در مورد نقشه تعاملی بنیاد گفت: «گستره نگرانکننده جنایات فرامرزی ایران پایههای دموکراسی لیبرال و حقوق بشر را در سراسر جهان به چالش میکشد. با مستندسازی این اعمال خشونتآمیز از ایالات متحده تا آلمان، این نقشه نه تنها به عنوان ابزاری برای پاسخگویی عمل میکند، بلکه چگونگی سؤاستفاده از قدرت دولتی را برای خفه کردن صدای مخالف در فراسوی مرزها یادآوری می کند.»
او اشاره کرد: «این نشاندهنده نیاز فوری به پاسخ متحد بینالمللی برای حفاظت از آزادیهای فردی و حفظ حکومت قانون در برابر چنین دخالتهای استبدادی است.»
در نقشهای که بنیاد عبدالرحمن برومند از قتلهای فراقضایی تهیه کرده، تلاش شده است تا درک بهتری از ماهیت و گستره ترورهای ناموفق و اقدامات انجام گرفته در جهت شروع به آدمربایی، ارائه شود و نیز موارد تهدید به مرگِ افراد خاص، تهدیداتی که به طور مستقیم یا از طریق دیگران، اینترنت، تلفن و یا شبکههای اجتماعی به آنان منتقل میشود را به نمایش بگذارد.
رویا برومند، مدیر اجرایی بنیاد عبدالرحمن برومند، ابراز امیدواری کرده است که این پروژه که دامنه جهانی عملیات کشتار، آدم ربائی و آزار و اذیت جمهوری اسلامی را بر ملا می کند، جامعه جهانی را به نظارت و تحقیق سیستماتیک در مورد این جنایات ترغیب کند و شفافیت و عدالت برای قربانیان، که مدتها است در تاریکی رها شدهاند، در اولویت قرار بگیرد.»
نویسندگان گزارش تاکید کردهاند که این هشدارها که کمتر گزارش شده و یا نادیده گرفته میشوند، و اغلب پیش درآمدی بر حذف فیزیکی افراد در داخل و خارج از ایران هستند، تاثیر منفی قابل توجهی بر زندگی افرادی که هدف قرار گرفتهاند و خانوادههای شان، و در کل بر جامعه، بر جای میگذارد.