وزارت امور خارجه ایالات متحده در گزارش سالانه تروریسم خود که روز پنجشنبه ۲۲ آذر منتشر شد، اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۲۳ میلادی به عنوان «کشور اصلی حامی تروریسم» باقی ماند و فعالیتهای تروریستی و غیرقانونی در آمریکا و جهان را پیش برد.
در این گزارش سالانه که در سایت وزارت امور خارجه ایالات متحده منتشر شده، آمده است که جمهوری اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه اقدامات تروریستی را از طریق گروههای نیابتی خود مانند حزب الله لبنان، انصارالله (حوثیها) در یمن، حماس، جهاد اسلامی فلسطین و جبههٔ خلق برای آزادی فلسطین – فرماندهی کل انجام داد.
در این ارتباط، به حملات متعدد حوثیها به خطوط کشتیرانی در دریای سرخ نیز اشاره شده و گفته شده است که این حملات به میزان قابلتوجهی تجارت دریایی و تجارت جهانی را مختل کرد.
گزارش سالانه تروریسم همچنین به فعالیتهای شبهنظامیان وابسته به تهران در عراق و سوریه پرداخته است که حملات مکرری را علیه نیروهای آمریکایی در منطقه انجام دادند.
به نوشته این گزارش، در سطح جهانی، نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران همچنان به عنوان بازیگران اصلی تهران در حمایت از جذب نیرو، تأمین مالی و اجرای توطئه تروریستی در سراسر آفریقا، آسیا، اروپا و قاره آمریکا باقی ماندند.
خبرگزاری رویترز در اواسط مهر سال جاری در گزارشی اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران از سال ۱۳۹۹ دستکم در ٣٣ فقره تلاش برای ترور یا آدمربایی در اروپا و آمریکا دست داشته است.
پیش از این، وزارت دادگستری ایالات متحده روز ١٨ آبان جزئیات کیفرخواست مربوط به خنثیسازی یک توطئه جمهوری اسلامی برای ترور دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را منتشر کرده بود.
بر اساس کیفرخواست جنایی ثبتشده در دادگاه فدرال منتهن، نیویورک، یک مقام ناشناس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ماه میلادی سپتامبر (١١ شهریور تا ٩ مهر) به یکی از عوامل حکومت ایران دستور داده بود برنامهای را برای رصد و در نهایت ترور ترامپ آماده کند.
گزارش سالانه وزارت امور خارجه ایالات متحده همچنین اشاره کرده است که جمهوری اسلامی ایران به طور مداوم مخالفان و دشمنان تخیلی خود در خارج از ایران را هدف قرار میدهد. از جمله در سال ۲۰۲۳ میلادی وزارت دادگستری ایالات متحده با صدور کیفرخواستی سه شخص مرتبط با حکومت ایران را به توطئه برای ترور یک مخالف ایرانی (مسیح علینژاد) در شهر نیویورک متهم کرد.
گزارش به مورد دیگری در همان سال در بریتانیا اشاره دارد که یک دادگاه، یک مرد را به دلیل تلاش برای جمعآوری اطلاعات به منظور اهداف تروریستی علیه شبکه ایران اینترنشنال در لندن، مجرم شناخت.
وزارت امور خارجه ایالات متحده در گزارش خود به اخراج شماری از مقامات جمهوری اسلامی ایران از آلبانی، بلژیک و هلند به دلیل دخالت داشتن در توطئههای تروریستی اشاره کرده است.
بر اساس این گزارش سالانه، مشارکت قابل توجه جمهوری اسلامی ایران در تروریسم جهانی، تهدید مهمی برای صلح و امنیت بینالمللی است.
وزارت امور خارجه ایالات متحده در گزارش خود از کشورهای دیگر خواسته است تا اقداماتی را برای محدود کردن حمایت جمهوری اسلامی ایران از فعالیتهای بیثباتکننده خود انجام دهند.