لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۳۳

رئیس‌جمهوری عراق نامزد گروه‌های نزدیک به ایران را مامور تشکیل دولت کرد


عبداللطیف رشید، رئیس‌جمهوری جدید عراق.
عبداللطیف رشید، رئیس‌جمهوری جدید عراق.

پس از حدود یکسال از برگزاری انتخاب پیش از موعد مجلس عراق، روز پنجشنبه عبداللطیف رشید به‌عنوان رئیس‌جمهوری جدید این کشور انتخاب شد.

او نامزد حزب اتحاد میهنی کردستان، از احزاب کُرد عراق بود. برهم صالح، رئیس جمهوری پیشین عراق هم از سوی اتحاد میهنی برای این پست نامزد شده بود.

عبداللطیف رشید با ۱۶۲ رای موافق به عنوان رئیس جمهوری جدید عراق انتخاب شد. او محمد شیاع السودانی، نامزد گروه‌های نزدیک به ایران برای پست نخست وزیری عراق، را مامور تشکیل دولت کرد.

پایان اختلاف‌ گروه‌های شیعه؟

انتخابات پیش از موعد عراق ۱۴۰۰ مهر برگزار شد. در یک سال گذشته حکومت جدید به دلیل اختلاف گروه‌های شیعه، یعنی گروهای نزدیک به حکومت ایران از یک سو و جریان های مخالف نفوذ جمهوری اسلامی از سوی دیگر، بر سر رسیدن به قدر ت تشکیل نشد.

جنبش صدر از مخالفان نفوذ ایران، در انتخابات آبان ۱۴۰۰ بیشترین کرسی‌های مجلس عراق را بدست آورد و خواهان تشکیل حکومت اکثریت بود، اما ائتلاف «چارچوب هماهنگی»، متشکل از گروه‌های نزدیک به ایران بر تشکیل حکومت توافقی طبق عرف سیاسی در عراق اصرار داشت. بە نظر میرسد چارچوب هماهنگی حرف خود را بە کرسی نشاندە و حکومت عراق بار دیگر بە صورت توافقی تشکیل شدە است.

اواخر خرداد، نمایندگان «جنبش صدر» در اعتراض به ممانعت «چارچوب هماهنگی» در تشکیل دولت از مجلس استعفا دادند و در پی آن، بیشتر نامزدهای وابسته به چارچوب هماهنگی جای نمایندگان جنبش صدر را در مجلس گرفتند تا راه برای تشکیل دولت هموار شود.

اوائل مرداد، چارچوب هماهنگی، محمد شیاع السودانی را برای پست نخست وزیری عراق معرفی کرد. پس از نامزدی السودانی، طرفداران جنبش صدر ١٠ مرداد به منطقه سبز بغداد هجوم بردند و در ساختمان مجلس تحصن کردند. مجلس هم فعالیت‌های خود را به حالت تعلیق درآورد.

در این مدت، طرفداران این دو گروه رقیب چند بار علیه یکدیگر تظاهرات کردند. تنش میان این گروه‌های شیعه ، هفتم شهریور به درگیری مسلحانه کشیده شد.

در درگیری دوروزه میان این گروه‌ها در بغداد و بصره، دستکم ۲۵ تن کشته شدند.

آمریکا، سازمان ملل و اتحادیه اروپا بارها خواهان گفتگوی طرف‌های درگیر برای حل اختلافات شده بودند.

XS
SM
MD
LG