لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۳

نکاتی در مورد مذاکرات برای اصلاح پیمان نفتا؛ این پیمان چیست


بعد از یک سال مذاکره، آمریکا و مکزیک در شرف امضای یک توافق برای ایجاد تغییرات در توافق پیمان تجاری نفتا هستند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از پیمان نفتای فعلی (قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی) بارها انتقاد کرده و آن را باعث از دست رفتن مشاغل دانسته است. او نفتا را «بدترین توافق تجاری» خوانده است.

برای نجات نفتا، آمریکا، مکزیک و کانادا اوت گذشته وارد مذاکرات شدند تا این توافق ۲۴ ساله را اصلاح کنند.

کانادا یکی از طرفین در مذاکراتی که اوت گذشته آغاز شد بود اما ماه مه گذشته مذاکرات به بن بست خورد و از آن زمان در حاشیه بوده است.

جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، اصرار آمریکا را که هر توافق جدید، دارای یک ماده «غروب» پنج ساله باشد، باعث بن بست در مذاکرات خواند. معنی این تاکید این است که هر توافق جدید بعد از پنج سال منقضی می شود مگر آنکه آمریکا، کانادا و مکزیک برای تجدید آن گام بردارند.

نفتا بدون کانادا تغییر نمی یابد اما آمریکا و مکزیک می توانند به مذاکره بدون کانادا ادامه دهند. آمریکا و مکزیک در حال حل چند مورد اختلاف در حوزه های تجارت خودرو و نیروی کار هستند و بعد از حل آنها، کانادا به میز مذاکرات دعوت می شود.

آمریکا خواهان این است که پیش از اتمام دوره ریاست جمهوری مکزیک، انریکه پنیا نیتو در ۱ دسامبر، به یک توافق جدید دست یابد تا رئیس جمهوری جدید مکزیک بتواند روی مشکلات داخلی کشورش تمرکز کند اما برای رسیدن به توافق جدید پیش از روی کار آمدن رئیس جمهوری جدید مکزیک، دولت دونالد ترامپ باید به کنگره دست کم ۹۰ روز قبل تر اطلاع دهد تا آن توافق را امضا کند.

آمریکا و مکزیک می خواهند تا ۲۵ اوت به یک توافق اولیه دست پیدا کنند.

وقتی مذاکره کنندگان به توافق برسند باید رهبران هر سه کشور، آن را امضا کنند و سپس کنگره آمریکا، پارلمان کانادا و کنگره مکزیک آن را تصویب کنند. در آمریکا تا سال آینده احتمالا رای گیری در این باره نخواهد شد.

اگر توافقی صورت نگیرد، آمریکا می تواند از نفتا خارج شود اما این امر پیچیده خواهد بود.

تحت ماده ۲۲۰۵ نفتا، هر کدام از طرفین توافق ۶ ماه پس از آنکه به صورت کتبی اطلاع دهد می تواند از نفتا خارج شوند اما حتی آن زمان نیز، تعهدات آمریکا لزوما پایان نمی یابد چرا که نفتا تحت مصوبه کنگره اجرا شده است.

بسیاری از کارشناسان حقوق می گویند برای خروج کامل از نفتا کنگره باید لغو آن را تصویب کند. علاوه بر این، هرگونه خروج از نفتا ممکن است دعواهای حقوقی را شامل شود که خروج آمریکا را سالها به تعویق بیاندازد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG