اپراتور شبکه برق اوکراین، روز سهشنبه ۱۹ دی، اعلام کرد که آب و هوای نامساعد زمستانی باعث قطع برق هزار شهر و روستا در ۹ منطقه این کشور است.
این اپراتور با اشاره به اینکه سیستم انرژی اوکراین در اثر حملات مداوم روسیه تضعیف شده است، از شهروندان خواست تا در مصرف برق صرفهجویی کنند.
با کاهش دما به منفی ۱۵ درجه سانتیگراد، مصرف برق در بسیاری از نقاط اوکراین بهصورت قابل توجهی افزایش یافته است. اپراتور شبکه برق اوکراین میگوید که سرمای هوا باعث افزایش میزان مصرف برق تا حدود ۵.۸ درصد شده است.
توفان و وزش بادهای شدید نیز شرایط را دشوارتر کرده و برق حدود ۱۰۲۵ شهرک قطع شده است. یخبندان و لایههای ضخیم یخ به کابلها و تجهیزات آسیب رسانده و بازسازی را با چالشهای زیادی مواجه کرده است.
به گفته اپراتور برق اوکراین، سیستم برق کشور در حال حاضر با حداکثر ظرفیت کار میکند و شهروندان باید در مصرف انرژی صرفهجویی کنند تا از خاموشیهای احتمالی جلوگیری شود.
به گفته این سازمان، اوکراین مجبور شده است تا از کشورهای همسایه رومانی و اسلواکی برق وارد کند تا قادر به تأمین تقاضای داخلی باشد.
نیروگاه های حرارتی اوکراین پس از حملات سال گذشته روسیه هنوز در حال بازسازی است و نیروگاههای خورشیدی به دلیل ابرهای متراکم، و آب و هوای نامناسب نمیتوانند با ظرفیت کامل کار کنند.
روسیه زمستان گذشته سیستم برق اوکراین را با هزاران موشک و پهپاد هدف قرار داد که باعث خاموشی گسترده در این کشور شد. نیروگاه های حرارتی پیش از جنگ، حدود یک سوم کل برق تولید شده در اوکراین را تأمین میکردند.
کاخ سفید، صنایع دفاعی را ترغیب به کمک به اوکراین میکند
به گفته دستیاران شورای امنیت ملی آمریکا، مقامات کاخ سفید، روز دوشنبه ۱۸ دی، با مدیران بخشهای فناوری و صنایع دفاعی دیدار کردند تا درباره نحوه ارائه تجهیزات پیشرفته آمریکایی به اوکراین مانند سامانههای هوایی بدون سرنشین یا تجهیزات مینزدایی، و حمایت از تلاش این کشور برای دفاع از خود در برابر روسیه، گفتوگو کنند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نشستی پنج ساعته را بین کارشناسان صنایع دفاعی و مقامات دولتی در مورد قابلیتهای فنآوری جدید تشکیل داد.
این قابلیتها به اوکراین اجازه میدهد تا سامانههای هوایی بدون سرنشین روسی را شناسایی، و با آنها مقابله کند. همچنین به کییف امکان میدهد تا مناطق وسیعی از خاک این کشور را مینزدایی کند.
این نشست در شرایطی انجام شد که بسته پیشنهادی جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، برای حمایت از اوکراین از سوی کنگره ایالات متحده تصویب نشده است.
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، روز دوشنبه از کشورهای اتحادیه اروپا خواست کمکهای نظامی و مالی بیشتری به اوکراین ارائه دهند. او از این کشورها به دلیل عدم تحویل جنگافزارهای کافی به کییف انتقاد کرد و از آنها خواست تا اقدامات بیشتری انجام دهند.
اگرچه آلمان در هنگام آغاز جنگ در حمایت از اوکراین عقب ماند، اما اکنون یکی از بزرگترین ارائه دهندگان تسلیحات و کمکهای مالی به این کشور است. اواخر سال گذشته، این کشور موافقت کرد تا کمکهای نظامی خود به اوکراین را در سال ۲۰۲۴ دو برابر کند و به ۸.۸ میلیارد دلار برساند.
شولتز در یک کنفرانس خبری در برلین گفت: «هر چند که کمک آلمان مهم است، اما برای تضمین امنیت اوکراین در درازمدت کافی نخواهد بود.»
یگانهای پدافند هوایی روسیه روز دوشنبه، ده گلوله شلیک شده توسط اوکراین را در نزدیکی شهر «بلگورود» در نزدیکی مرز منهدم کردند. ویاچسلاو گلادکوف، فرماندار منطقه، گفت که سه تن از ساکنان در این گلولهباران زخمی شدند.
بلگورود در هفتههای اخیر مورد حملات اوکراین قرار گرفته است. حمله موشکی و پهپادی در اواخر ماه گذشته باعث کشته شدن ۲۵ غیرنظامی از جمله پنج کودک شد.
پیش از این، روسیه استراتژی بمباران زمستانی خود را از سر گرفت و روز دوشنبه چندین منطقه در سراسر اوکراین را با بزرگترین موشکهای مافوق صوت و کروز خود درهم کوبید، حداقل چهار تن را کشت، و ۳۰ نفر دیگر را مجروح کرد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای این کشور از موشکهای دوربرد هوایی و دریایی دقیق، از جمله موشکهای مافوق صوت برای حمله به آنچه که «تاسیسات مجتمع نظامی- صنعتی اوکراین» نامید، استفاده کردهاند.
مقامات و تحلیلگران غربی هشدار داده بودند که روسیه در زمستان امسال بر خلاف سال گذشته، موشکهای کروز خود را برای هدف قرار دادن صنایع دفاعی اوکراین ذخیره میکند. اما تاکنون حملات روسیه به طور مکرر به مناطق غیرنظامی ضربه زده است.
نیروی هوایی اوکراین اعلام کرد که پدافند هوایی این کشور ۱۸ موشک کروز و هشت پهپاد شاهد پرتاب شده توسط روسیه را سرنگون کرده است.
نیروی هوایی اوکراین گفت که اهداف این موشکها شامل «تاسیسات زیرساختی حیاتی» و همچنین سایتهای صنعتی غیرنظامی و نظامی است. همچنین خاطرنشان کرد که همه موشکهایی که رهگیری نشده بودند به اهداف خود نرسیدند.
منابع : رویترز و بخش انگلیسی صدای آمریکا