سازمان بهداشت جهانی تخمین زده است که همهگیری کووید-۱۹ منجر به مرگ نزدیک به ۱۵ میلیون نفر در سراسر جهان شده است در حالی که رقم گزارش شده توسط دانشگاه جانز هاپکینز، ۶ میلیون و ۲۴۶ هزار و ۲۴۱ نفر است.
این نهاد بینالمللی بهداشتی میگوید ویروس کرونا یا تأثیر آن بر سیستمهای بهداشتی در دو سال اول همهگیری، بیش از دو برابر آمار رسمی جانباختگان فعلی قربانی گرفته است.
همزمان، شمار مرگ و میر ناشی از کرونا در آمریکا از مرز یک میلیون نفر فراتر رفت.
هر چند میزان مرگ روزانه در آمریکا کاهش قابل توجهی داشته است اما هنوز روزانه، حدود ۳۶۰ نفر در اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست میدهند.
بر اساس گزارش جدید سازمان بهداشت جهانی، بیشتر مرگ و میرهای ناشی از کرونا در جنوب شرقی آسیا، اروپا و قاره آمریکا گزارش شده است.
تدروس آدهانوم، مدیر کل سازمان بهداشت جهانی، گفت این رقم باید کشورها را ترغیب کند تا در ظرفیتهای خود برای مهار شرایط اضطراری بهداشتی آینده سرمایهگذاری بیشتری کنند.
این سازمان دانشمندانی را مأمور تعیین تعداد واقعی مرگ و میر ناشی از کرونا بین ژانویه سال ۲۰۲۰ تا پایان سال گذشته کرد. این تیم تخمین زدند که بین ۱۳.۳ تا ۱۶.۶ میلیون نفر به طور مستقیم یا به دلیل عواملی که به نوعی سیستمهای بهداشتی را تحت تأثیر قرار داده است جان خود را از دست دادند، از جمله بیماران سرطانی که در دورانی که بیمارستانها لبریز از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ بود قادر به درمان نبودند.
تخمین جدید بر اساس دادههای گزارش شده از کشورها و مدلسازی آماری انجام شده است اما تنها حدود نیمی از کشورها اطلاعات مربوط را به سازمان بهداشت جهانی ارائه کردند. این نهاد بهداشتی میگوید هنوز قادر به تجزیه دادهها برای تمایز بین مرگهای مستقیم ناشی از کووید-۱۹ و موارد مرتبط با اثرات همهگیری نیست اما پروژهای برای بررسی گواهیهای مرگ در آینده مد نظر دارد.
دکتر آلبرت کو، متخصص بیماریهای عفونی در دانشگاه ییل، به خبرگزاری آسوشیتدپرس میگوید داشتن این آمار برای درک اینکه چگونه باید با همهگیریهای آینده مبارزه کرد بسیار مهم است.
او افزود به عنوان مثال تصمیم کره جنوبی برای سرمایهگذاری هنگفت بر روی سلامت عمومی پس از شیوع بیماری مِرس، به این کشور اجازه داد که نرخ سرانه مرگ و میر ناشی از کرونای آن، یک بیستم میزان مرگ و میر در آمریکا باشد.
شمارش دقیق مرگومیرهای ناشی از کووید-۱۹ در دوران همهگیری همواره چالشبرانگیز بوده است چرا که گزارشهای رسمی موارد تنها بخشی از تلفات ناشی از ویروس را نشان میدهد و دلیل آن نیز، عمدتاً انجام آزمایشهای محدود است.
تیمی به رهبری محققان کانادایی تخمین زدهاند که تنها در هند بیش از ۳ میلیون مورد مرگ و میر گزارش نشده ناشی از ویروس کرونا وجود دارد.
تخمین جدید سازمان بهداشت جهانی میگوید مرگهای شمارشنشده در هند بین ۳.۳ تا ۶.۵ میلیون متغیر است.
وزارت بهداشت هند تجزیه و تحلیل و روشهای جمعآوری دادهها توسط سازمان بهداشت جهانی را «مشکوک» خواند و گفت این دادهها، «بدون پرداختن به نگرانیهای هند» منتشر شده است.
سمیرا اسما، از مدیران ارشد سازمان بهداشت جهانی، در نشست خبری گفت که اعداد و ارقام گاهی اوقات «بحث برانگیز» هستند و این تخمینها، تنها بخشی از اثرات فاجعه بار ویروس را تصویر میکنند.
دکتر باهارات پانخانیا، متخصص بهداشت عمومی در دانشگاه اکستر بریتانیا معتقد است جهان ممکن است هرگز نتواند میزان واقعی تلفات ناشی از کووید-۱۹، به ویژه در کشورهای فقیر، را اندازه بگیرد.