لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۰۷

موفقیت واکسن جدید مننژیت در چاد


نتایج تحقیق جدیدی که اخیراً در نشریه پزشکی « Lancet» منتشر شده حاکی از آن است که استفاده از واکسن جدید مننژیت در چاد موفقیت آمیز بوده و به کاهش ۹۴ درصدی این بیماری کمک کرده است.

بنا به اعلام «سازمان بهداشت جهانی» مننژیت هر سال زندگی حدود نیم میلیارد نفر در کشورهای زیرصحرای آفریقا را تحت تاثير قرار می دهد و حتی درمان مناسب نیز به نجات جان اغلب مبتلایان به این بیماری مرگبار کمکی نمی کند.

پژوهشگران می گویند اولین واکسنی که به طور خاص برای پیشگیری از مننژیت در کشورهای آفریقایی تولید شده است، تعداد موارد ابتلای این بیماری در چاد را «به طور قابل توجهی کاهش داده» و از شیوع آن پیشگیری کرده است.

دکتر جیمز استوارت، استاد «بهداشت و پزشکی مناطق گرمسیر» در لندن و یکی از نویسندگان این گزارش تحقیقی می گوید گروه پژوهشگران او در مورد پیامدهای واکسن معروف به « MenAfriVac» بر ۱ میلیون و ۸٠٠ هزار شهروند زیر ٢۹ سال در طی اپیدمی بیماری مننژیت در چاد تحقیق کرده اند.

آقای استوارت می گوید «ما دریافتیم که استفاده از این واکسن به کاهش قابل توجه موارد ابتلای بیماری در بخشی از کشور که تحت واکسیناسیون قرار گرفته بودند منتهی شد و ابتلای به مننژیت در بخش هایی از کشور که واکسن در آن مناطق مورد استفاده قرار نگرفته بود، هنوز اپیدمی و نرخ آن بالا بود. بنابراین با وجودی که واکسیناسیون به صورت آزمایشی انجام نشده بود اما نتایج آن حاکی از این واقعیت است که واکسن برای محافظت جان مردم منطقه در برابر مننژیت تاثیر بسیار مثبتی داشت».

این محقق می گوید در تمام مناطقی که واکسن « MenAfriVac» مورد استفاده قرار گرفته بود، از ابتلا به نوع «آ» این بیماری کاملا جلوگيری شده و ابتلای به همه انواع دیگر مننژیت نیز کاهش یافت.

بنا به گزارش «سازمان بهداشت جهانی»، از سال ۱۹۸۸ تاکنون، بیش از ۱ میلیون مورد بیماری مننژیت در آفریقا گزارش شده است.

مننژیت نوعی التهاب بافت محافظی است که مغز و ستون فقرات را می پوشاند.

بالاترین موارد ابتلای به مننژیت در کشورهای زیر صحرای آفریقا مشاهده شده است، این منطقه شامل ٢۵ کشور است که از سنگال در غرب و اتیوپی در شرق آن واقع شده اند.

آقای استوارت می افزاید هیچ واکسن دیگری وجود ندارد که همچون «MenAfriVac» موثر عمل کرده باشد. او می گوید به نظر می رسد که واکسن جدید سبب می شود که افراد حامل میکروب این بیماری آن را به دیگران منتقل نکنند و این در حالی است که واکسن قدیمی تاثیری بر انتقال بیماری به فرد دیگر نداشت بنابراین موفق نمی شد تا انتقال میکروب بین افراد را کنترل کند».

این پژوهشگر یادآوری می کند که چنین شیوه پیشگیری برای ریشه کنی بیماری مننژیت بسیار کلیدی و مهم است چون این بیماری خیلی سریع شیوع پیدا می کند و باکتری که در گلو زندگی می کند می تواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود. شیوع مننژیت در کشورهای زیرصحرای آفریقا بسیار جدی بوده و روزگاری جان بیش از ٢۵ هزار نفر را گرفت.

این واکسن جدید نیست و تولید آن در سال ٢٠٠۹ در هند مجوز گرفت و بعد در اواخر سال ٢٠١٠ در بورکینافاسو، مالی و نیجر توزیع شد و این اولین باری بود که دانشمندان موفق شدند تا موثر بودن آن را آزمایش کنند.


«سازمان بهداشت جهانی» اعلام کرده است که برای درمان مننژیت آنتی بیوتیک نیز در دسترس هست اما ابتلای به مننژیت می تواند مشکلات جسمی بسیار جدی پدید بیاورد و ناشنوایی، فلج و ایست مغزی و آسیب مغزی از جمله پیامدهای آن هستند و در ١٠ درصد موارد به مرگ بیمار منتهی می شود. نرخ مرگ و میر ناشی از ابتلای به مننژیت در کشور چاد در دوران شیوع این بیماری تا ۷۵ درصد هم افزایش پیدا کرده است.

آقای استوارت خاطرنشان می کند که قیمت هر دوز این واکسن در کشورهای زیرصحرای آفریقا کمتر از ۵۰ سنت است و می توان از آن به عنوان بخشی از برنامه عادی واکسیناسیون کودکان استفاده کرد.

در حالی که پژوهشگران هنوز در حال تحقیق در مورد پیامدهای بلندمدت این واکسن هستند اما استوارت می گوید هنوز هیچ عوارض جانبی منفی در استفاده از آن مشاهده نشده است.

در پی موفقیت واکسن «MenAfriVac » در چاد، از آن برای ایمن کردن ١٠٠ میلیون تن از شهروندان کشورهای زیرصحرای آفریقا در برابر نوع «آ» مننژیت استفاده شده است.
XS
SM
MD
LG