لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۰۶

سازمان ملل: مرگ و میر کودکان نصف شده است


گزارش جدید سازمان ملل متحد حاکی از آن است که نرخ جهانی مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال تقریباً به نصف ٢٢ سال پیش کاهش پیدا کرده است.

برپایه پژوهش جدید مشترک «صندوق کودکان سازمان ملل متحد»، «سازمان بهداشت جهانی» و «بانک جهانی»، حدود ٦ میلیون و ٦٠٠ هزار کودک در سال ٢٠١٢ پیش رسیدن به تولد ۵ سالگی جان خود را از دست دادند، در حالی که رقم مرگ و میر کودکان در سال ١٩٩٠ به ١٢ میلیون رسیده بود.

این گزارش پیشرفت در کاهش مرگ و میر کودکان را بسیار قابل توجه خوانده است.
در این گزارش آمده است مرگ و میر کودکان قابل پیشگیری است و با بهره گیری از اقدامات ساده و مقرون به صرفه می توان جان کودکان را نجات داد.

الیزابت میسون، مدیر اداره بهداشت مادران، نوزادان، کودکان و بزرگسالان در «سازمان بهداشت جهانی» می گوید ٢٨ روز اول زندگی نوزاد برای بقای کودک حیاتی است. او می افزاید ادامه بقای نوزاد با عوامل بسیار مهمی همچون مراقبت های دوران بارداری، به هنگام وضع حمل و پس از زایمان و توجه ویژه به سلامت کودک در ساعات اولیه پس از تولد ارتباط نزدیک دارد.

خانم میسون می گوید «ما هم اکنون راهکارهای کم هزینه ای در اختیار داریم که می توان مرگ و میر کودکان نارس را تا حد زیادی کاهش دهیم. تزریق آمپول های کورتیکو استروئید ضدزایمان به مادر یکی از این اقدامات است تا از زایمان زودرس مادران جلوگیری شود. روش دیگر تماس مستقیم نوزاد با پوست مادر و روی سینه او است تا نوزاد بتواند گرم بماند و در همان ساعات اولیه تولد به شیر مادر دسترسی داشته باشد».

ذات الریه، اسهال، مالاریا و خفگی هنگام تولد از جمله عوامل عمده مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال است.

بنا به اعلام «سازمان بهداشت جهانی» حدود ۴۵ درصد مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال با تغذیه نامناسب و یا سوء تغذیه نوزادان مرتبط است.

در این گزارش جدید خاطرنشان شده است که حدود نیمی از مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال فقط در ۵ کشور چین، جمهوری دموکراتیک کنگو، هند، نیجریه و پاکستان به وقوع می پیوندد و کشورهای زیرصحرای آفریقا از جمله مناطقی است که بالاترین نرخ مرگ و میر کودکان در سراسر جهان را دارد و از هر هزار کودکی که زنده متولد می شود، ٩٨ نوزاد جان خود را از دست می دهد.

در بخشی از گزارش این سازمان های بین المللی تاکید شده است «خطر مرگ نوزاد متولد کشورهای زیر صحرای آفریقا تا پیش از رسیدن به اولین سال تولد در مقایسه با نوزادان متولد کشورهای ثروتمند ١٦ برابر بیشتر است و سرعت کاهش مرگ و میر سالانه نوزادان از سال ١٩٩٠ تاکنون به ۴ برابر افزایش پیدا کرده است».

مارک یانگ، مشاور ارشد امور بهداشتی «صندوق کودکان سازمان ملل متحد» می گوید توسعه اقتصادی کلی برای کاهش نرخ تلفات کودکان مفید است اما کشورهای فقیر راهبردهای خوبی دارند که می توانند دستاوردهای خوبی در این زمینه داشته باشند.

او به وضعیت نیجر که یکی از فقیرترین کشورهای غرب آفریقا است، می گوید نیجر دو دهه پیش بالاترین نرخ مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال در جهان را داشت و این رقم امسال تقریباً دو سوم کاهش پیدا کرده است.

وی یادآوری می کند «مقامات نیجر با حمایت یونیسف، نظارت دولت و بهره گیری از ابتکارهای دولتی اقداماتی هدفدار و متمرکز اتخاذ کرده اند و خدمات بهداشت و درمان رایگان به زنان و کودکان ارائه می کنند و هزینه های کاربران را حذف کرده اند بنابراین دسترسی مردم منطقه به خدمات مالی را افزایش داده اند. از سویی دیگر، از نظر جغرافیایی و ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به مناطق روستایی و نیز دسترسی به خدمات پزشکی در مناطق دورافتاده را توسعه داده اند و کارمندان آموزش دیده این بخش ها خدمات بهداشتی به نوزادان، کودکان و مادران ارائه می کنند. آن ها همچنین به هدف اقدامات پیشگیرانه کارزارهای جمعی و یکپارچه ای را آغاز کرده اند».

واکسیناسیون کودکان، ویتامین «آ»، استفاده از تورهای ویژه برای ممانعت از نیش پشه و گسترش بیماری مالاریا از جمله این اقدامات پیشگیرانه هستند. آقای یانگ می گوید نیجر به هدف ریشه کنی سوء تغذیه کودکان کشور یک برنامه تغذیه اضطراری اجرا می کند.

در این گزارش خاطرنشان شده است که کشورهای دیگری همچون اتیوپی، کنیا، نیجر، تانزانیا، بنگلادش و ایالت های هند نیز برای کاهش مرگ و میر کودکان بر اثر ابتلای به ذات الریه و اسهال از راهبردهای مشابهی استفاده کرده اند.

در حالی که سالانه ٢ میلیون کودک بر اثر ابتلا به اسهال و ذات الریه جان خود را از دست می دهند، اقداماتی همچون توزیع آنتی بیوتیک، سرم نمکی خوراکی، واکسن های جدید و رعایت بهداشت و نظافت و آب آشامیدنی پاکیزه می تواند جان میلیون ها کودک را نجات دهد.
XS
SM
MD
LG