لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۳۳

ترک‌های عظیم در کوهستان جاده هراز؛ «فعالیت‌های معدنی» محیط زیست را دستخوش تغییر کرده است


جاده هراز - ایرنا
جاده هراز - ایرنا

در هفته‌های اخیر موضوع «ترک‌های عظیم در بخشی از کوهستان جاده هراز» باعث نگرانی از احتمال بروز فاجعه انسانی در این جاده و سقوط بخشی از کوه در منطقه پلور شده است.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، محمدرضا زمانیان، رئیس دفتر نگهداری از ابنیه فنی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای، ضمن تاکید بر خطرناک بودن ترک‌های حاصله در کوه‌های مشرف به جاده هراز، گفته است که نمی‌توان جاده هراز را مسدود کرد، چرا که نخست «دسترسی برای افراد بومی و محلی نداریم و دوم این که در صورت بستن این راه ترافیک به محورهای فیروزکوه و چالوس منتقل می‌شود که این جاده ها ظرفیت این ترافیک را ندارند.»

وی همچنین از نصب دستگاه‌های حساسیت‌سنج در این مناطق خبر داده و گفته است اگر احساس کنیم خطر ریزش وجود دارد مسیر را خواهیم بست.

  • جاده ۷۷

جاده هراز به دلیل عبور از دره رود هراز به این نام معروف شده است. بسیاری از قلعه‌های باستانی اطراف آن، که گمان می‌رود مربوط به دوران پیش از هخامنشان تا دوران ساسانیان باشند، حکایت از تاریخی بودن این جاده دارد.

اما در دوران مدرن، این جاده، که نام دیگر آن «جاده ۷۷» است، در سال ۱۳۴۲ افتتاح شد. ساخت این جاده که کوتاه‌ترین مسیر ارتباط تهران و آمل در مازندران است، ۲۳ سال به طول انجامید.

ایرنا
ایرنا

محبوبیت این جاده به خاطر مناظر زیبایش و به عنوان نزدیک‌ترین جاده اصلی به قله دماوند، سبب شد که در سال ۸۹ لقب زیباترین جاده ایران از نظر مردم را به خود اختصاص دهد.

  • خطر ریزش کوه؛ همه چیز طبیعی است!

ابعاد ترک‌های عمیق مشرف به جاده هراز ۱۵۰ در ۴۰۰ متر و ارتفاع ترک‌خوردگی از کف جاده حدود ۱۲۵ متر گزارش شده است.

خبرگزاری مهر در گزارش خود عنوان کرده است که این ترک‌ها به دلیل فعالیت‌های معدنی که پیشتر در این منطقه صورت گرفته، در سنگ‌های تراورتن اتفاق افتاده است.

از اوایل دهه هفتاد منطقه «آب اسک» بعد از پلور، به دلیل ریزش ممتد سنگ‌های کوهستانی به طور متناوب مسدود می‌شد.

علی نوری پور، رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جاده‌ای هراز به مردم توصیه کرده از جاده هراز تا حد امکان استفاده نکنند و به همشهری گفته است: «این محدوده در آستانه یک تخریب بزرگ با سقوط کوه و ناپدید شدن جاده قرار دارد.»

در مقابل اسماعیل فولادی، مدیر راهداری مازندران، گفته است: «‌این شکاف‌ها به چند دهه قبل باز می‌گردد و شواهد نشان می‌دهد در یک دهه اخیر تغییری در آن ایجاد نشده است.» و همچنین مدعی شده که ترک بیرون محدوده تردد است.

خبرگزاری مهر نیز نوشته است که ترک‌های عمیق ایجاد شده در محور هراز، آژیر خطر را برای رهگذران این جاده ترانزیتی در شمال به صدا در آورده، هر چند متولیان امر اعتقاد دارند، همه چیز طبیعی است!

ایسنا
ایسنا

  • سوء‌مدیریت، بلای جان محیط زیست

پیشتر وب سایت دانا، به مساله معادن در منطقه هراز پرداخته و عنوان کرده بود: «محور هراز برای کشور و استان مازندران یک شاهراه حیاتی است و برای صنعت گردشگری می‌تواند با ارزش باشد، اما به دلیل برخی سوء‌مدیریت‌ها به بدترین شکل ممکن در حال بهره‌برداری از آن هستیم. در حالی که می توان هزاران بهره برداری دیگر از طبیعت لاریجان و محور هراز کرد و تنها به معدن بسنده نکرد.»

پیشتر برخی از پژوهشگران منابع طبیعی و کشاورزی اعلام کرده بودند که فعالیت در بستر رودخانه‌ها از جمله فعالیت‌های معدنی، ساخت جاده ، پل‌های غیر استاندارد، و برداشت‌های بی‌رویه از معادن باعث تخریب جدی محیط زیست و ‌افزایش خطر سیلاب‌ها در این محور می‌شود.

XS
SM
MD
LG