لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۰۶

سناتور کونز: مذاکرات هسته‌ای با ایران به معنی کنار گذاشتن حمایت از حقوق بشر نیست


جلسه تجدید دموکراسی، با حضور سناتور کریس کونز، گری کاسپاروف، جان آوالون و مسیح علی‌نژاد که به شکل مجازی برگزار شد
جلسه تجدید دموکراسی، با حضور سناتور کریس کونز، گری کاسپاروف، جان آوالون و مسیح علی‌نژاد که به شکل مجازی برگزار شد

بنیاد «طرح تجدید دموکراسی» (آر‌دی‌آی) شامگاه دوشنبه ۲۲ آذر میزبان یک جلسه مجازی درباره دموکراسی در ایران بود.

این جلسه یک ساعته از طریق ویدئوکنفرانس با حضور کریس کونز سناتور ارشد دموکرات، مسیح علی‌نژاد روزنامه نگار و مفسر برنامه تبلت بخش فارسی صدای آمریکا، و گری کاسپاروف قهرمان سابق شطرنج جهان و از منتقدان رئیس جمهوری روسیه، برگزار شد و جان اولان، از خبرنگاران شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان، اداره آن را بر عهده داشت.

سناتور کونز در این جلسه گفت که همزمان با تلاش برای داشتن رابطه با «مردم روسیه یا ایران»، باید مشخص کرد که این نظام‌‌ها مردم خود را سرکوب می‌کنند.

بالا از راست: جان آوالون، سناتور کریس کونز، پایین از راست: گری کاسپاروف، مسیح علی‌نژاد
بالا از راست: جان آوالون، سناتور کریس کونز، پایین از راست: گری کاسپاروف، مسیح علی‌نژاد

سناتور کونز همچنین به نشست دو روزه دموکراسی که از سوی کاخ سفید برگزار شد اشاره کرد و گفت در جریان این نشست، چند هدف اعلام شد: این که وزارت خزانه‌داری آمریکا بودجه‌ای را برای مقابله با دزدسالاری در کشورهای غیردموکراتیک اختصاص دهد تا بتوان به منابع آگاه کمک کرد فاش کنند رهبران خودکامه پول خود را کجا مخفی می‌کنند. دوم، با سرمایه‌گذاری در فناوری، فعالان دموکراسی‌خواه از تعقیب و آزار و اذیت در امان بمانند.

وی افزود که این موضوع در لایحه‌ای که نام مسیح را بر خود دارد هم آمده است.

سناتور کونز همچنین با اشاره به اجلاس سران برای دموکراسی و بیان این که پرزیدنت بایدن بودجه حمایت از دموکراسی را افزایش داده است، ابراز امیدواری کرد که دیگر کشورها نیز به آن بپیوندند.

مسیح‌ علی‌نژاد از سناتور کونز پرسید که آیا در مورد وضعیت حقوق بشر ایران هم بحثی در این نشست مطرح شده است.

کریس کونز در پاسخ گفت:‌ «در جریان جلسات مربوط به نشست دموکراسی که متعدد بود و من در همه آن‌ها حاضر نبودم، به طور مکرر اشاره شد که برخی از نظام‌ها از جمله نظام حاکم در ایران به شکل فجیعی مرتکب نقض حقوق بشر می‌شوند که مستحق محکوم کردن و واکنش نشان دادن هستند. و در حالی که در تلاش هستیم رابطه‌ای با مردم روسیه یا مردم ایران داشته باشیم، باید خط مشخصی ترسیم کنیم که دولت‌های حاکم در این کشورها، مردم خود را سرکوب می‌کنند.»

سناتور کریس کونز
سناتور کریس کونز

سناتور کونز در مورد این هشدار مسیح علی‌نژاد که نباید حقوق بشر در ایران زیر مذاکرات هسته‌ای با حکومت آن کشور دفن شود، گفت: «فکر نمی‌کنم مذاکره با رژیم تهران برای کاهش یا پایان دادن به برنامه هسته‌ای نامشروع آن‌ها، از دست دادن موضع حمایت از حقوق بشر باشد. هر بار که من حرفی در مورد ایران بزنم، می‌گویم که حکومت ایران سابقه حقوق بشری فاجعه‌ای به لحاظ داخلی، منطقه‌ای، و جهانی دارد. من باور دارم پرزیدنت بایدن دیدگاه روشنی در مورد روش‌هایی دارد که حکومت ایران با استفاده از آن مردم خود را سرکوب و دموکراسی منطقه‌ای و جهانی را تهدید می‌کند.»

گری کاسپاروف نیز در بخشی از این جلسه یادآور شد که دموکراسی آمریکایی با تمامی نقایص و مشکلاتی که دارد، پویا‌ترین دموکراسی در جهان است. او با انتقاد از کسانی که مدام به ایراد گرفتن از آمریکا ادامه می‌دهند گفت:‌ «اجازه ندهید از موارد و نقص‌هایی که وجود دارد به عنوان یک سلاح علیه ما استفاده کنند.»

وی تاکید کرد که چین، روسیه، و ایران از این موارد برای پروپاگاندا استفاده می‌کنند تا بگویند دموکراسی به کل بی‌فایده است، اما «برای بسیاری از ما آمریکا منبع امید است.»

گری کاسپاروف
گری کاسپاروف

او افزود: «برای همین مهم است کماکان تصویر آمریکا را حفظ کنید و امیدوارم ما بتوانیم به آمریکایی‌ها کمک کنیم بفهند ارزش دموکراسی که برای آن نبرد می‌کنند، چقدر است و آن را باید در مقابل رادیکالیسم حالا از هر سویی که می‌خواهد باشد، حمایت کنند.»

در بخشی از این جلسه به بحث شبکه‌های اجتماعی هم اشاره شد و مسیح علی‌نژاد یادآور شد که سالگرد اعدام روح‌الله زم است. او گفت که آقای زم در شبکه‌های اجتماعی یک میلیون دنبال‌کننده داشت و نظام جمهوری اسلامی او را از فرانسه به عراق کشاند و از آن‌جا ربود و به ایران برد و اعدام کرد.

XS
SM
MD
LG