لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۵۳

تغذیه سالم راهبرد بقای کودکان


کارشناسان معتقدند فراهم آوردن بودجه کافی برای تغذیه کودکان یکی از پرمنعفت ترین راهبردهایی است که هر کشوری می تواند به کار گیرد.

آن ها می گویند اگر کودکان به گرسنگی مفرط دچار باشند، خیلی زودتر به بیماری مبتلا می شوند و به خدمات درمانی و بهداشتی پرهزینه تری نیاز دارند.

سوء تغذیه یکی از معضلات جهانی است. این مشکل حتی در کشورهای ثروتمند نیز مشاهده می شود. سوء تغذیه بر زندگی تعدادی زیادی از کودکان کشورهای آسیایی به ویژه در جنوب شرق آسیا تاثیر می گذارد.

سوء تغذیه در بخش هایی از زیر صحرای آفریقا حتی ادامه بقای کودکان را در معرض تهدید قرار می دهد.

دکتر پیتر سلامه، نماینده «آژانس کودکان سازمان ملل متحد» (یونسیف) در اتیوپی می گوید «امروز مردم تقریباً هر کشور آفریقایی با سوء تغذیه شدید و حاد روبرو است. پرسش این است که روند این سوء تغذیه تا چه حد صعودی است».

نتایج تحقیقات جدیدی که اخیراً در نشریه پزشکی «Lancet» چاپ شده حاکی از آن است که سوء تغذیه عامل ٤٥ درصد از همه موارد مرگ و میر کودکان زیر پنج سال است. کودکان دیگر نیز به دلیل کمبود مواد غذایی و تغذیه صحیح با کندی رشد جسمی و مغزی روبرو می شوند.

دکتر رابرت بلک، استاد دانشگاه جانز هاپکینز و سرپرست این پروژه پژوهشی می گوید «این مشکل از رحم مادر آغاز می شود. مادرانی که با سوء تغذیه روبرو هستند، جنین هایشان نیز به خوبی رشد نمی کنند، بنابراین محدودیت رشد جنین خود یک مشکل است. نرخ مرگ و میر کودکانی که نارس به دنیا می آیند، افزایش یافته است و در نهایت رشد مغزی و جسمی این کودکان تکمیل نمی شود و در مراحل بعدی زندگی با مشکلات جدی روبرو می شوند».

پژوهشگران معتقدند کشورها با اتخاذ اقدامات ساده می توانند سالانه جان میلیون ها کودک را نجات دهند.

محققان پیشنهادهایی همچون تجویز اسید فولیک، کلسیم و ویتامین به مادران باردار، ترویج و ترغیب آن ها به تغذیه کودک با شیر مادر و دادن ویتامین آ و مکمل ها به کودکان را مطرح کرده اند.

در مقاله این نشریه پزشکی خاطرنشان شده است که کاهش نرخ سوء تغذیه کودکان تا ٢٠ درصد، ٩ میلیارد دلار هزینه در برخواهد داشت.

هارولد آلدرمن، یک مقام «موسسه پژوهش سیاست بین المللی غذا» در واشنگتن و یکی از نویسندگان این مقاله می گوید «سرمایه گذاری یک دلار (برای ریشه کنی سوء تغذیه) به معنای ۸ تا ۱۰ دلار بازگشت اقتصادی است. زمانی که من این تحقیق را انجام می دادم، گفتم هیچکس نمی داند چطور با ارزش بودن نجات زندگی یک انسان را مطرح کند».

وی می گوید دولت ها با فراهم آوردن تغذیه مناسب برای کودکان منفعت می برند.

او گفت «من تعجب می کنم که چرا دولت ها هنوز تصور می کنند که چندان در زمینه تغذیه و رفع فقر سرمایه گذاری نمی کنند اما سرمایه گذاری های پویا و بلندمدت در بخش های دیگر انجام می دهیم. سرمایه گذاری برای ریشه کنی سوء تغذیه بسیار ثمربخش است و تردیدی در این امر وجود ندارد».

آلدرمن می گوید سرمایه گذاری در تغذیه کودکان عاملی برای رشد اقتصادی کشورها است چون کودکانی که تغذیه مناسب دارند، راندمان کاری بهتری در مدرسه دارند و در نهایت به نیروی کار توانمندتری بدل می شوند.

نتایج تحقیقات علمی دیگر در زمینه سوء تغذیه کودکان نشان می دهد که درآمد بزرگسالانی که به این معضل دچار بوده اند نیز همچون کودکان مبتلا به سوء تغذیه ٢٠ درصد کمتر است.
XS
SM
MD
LG