دولت فرانسه روز جمعه اعلام کرد سفیران خود را از ایالات متحده و استرالیا فرا خوانده است.
فرانسه میگوید قرار بر این بود که استرالیا زیردریاییهای متعارف با فناوری فرانسوی خریداری کند، ولی آن را کنار گذاشته و برای خرید زیردریایی با سوخت هستهای با آمریکا و بریتانیا توافق کرده است. آمریکا در واکنش به این موضوع، فرانسه را دیرینهترین شریک خود عنوان کرده و گفته که بنا دارد از طریق مذاکره، مساله بوجود آمده را حل کند.
ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه، در بیانیهای گفت، این تصمیم به درخواست امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، گرفته شده و با توجه به جدی بودن اقدامی که استرالیا و آمریکا کردهاند، یک اقدام موجه است.
فلیپ اتین، سفیر فرانسه در آمریکا، نیز در توئیتی در مورد فراخوانش به پاریس، از تصمیم آمریکا صریحا انتقاد کرد و نوشت این اقدام به دنبال تصمیم و رفتار غیرقابل قبولی که مستقیماً بر دیدگاه ما درباره اتحاد، مشارکت و اهمیت مناطق اقیانوسهای هند و آرام برای اروپا تأثیر می گذارد، انجام شده است.
همچنین ژان-پییر تیبو، سفیر فرانسه در استرالیا، در آستانه خروج از کانبرا به خبرنگاران گفت: «من فکر میکنم این یک اشتباه بزرگ و برخوردی بسیار بسیار بد با یک شریک بوده است؛ زیرا آن چه بین فرانسه و استرالیا در حال شکل گیری بود صرفا یک قرارداد نبود، بلکه یک شراکت بود؛ شراکتی مبتنی بر اعتماد، درک متقابل، و صداقت بود.»
واکنش آمریکا به اقدام فرانسه برای فراخواندن سفیران خود، توسط سخنگویان شورای امنیت ملی کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا بیان شد و آنها مشترکا پاریس را «دیرینهترین شریک واشنگتن» عنوان کردند.
امیلی هورن، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، در پیامی در توییتر نوشت: «ما سابقه طولانی شراکت در ارزشهای دموکراتیک داریم و همچنان به همکاری با یکدیگر برای مقابله با چالشهای جهانی معتقدیم.»
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز در توئیتی نوشت: «اتحاد دو سوی اقیانوس اطلس بیش از هفت دهه امنیت، ثبات و رفاه را در سراسر جهان تقویت کرده، و تعهد ما به این پیوندها و همکاریمان بی وقفه است. امیدواریم در روزهای آینده بحث خود را در این زمینه در سطح عالی، از جمله در حاشیه اجلاس آتی مجمع عمومی ملل متحد، در راستای مشارکت دوجانبه در زمینههای مختلف، از جمله منطقه اقیانوسهای هند و آرام ادامه دهیم.»
جان کربی روز جمعه در کنفرانس خبری از بعد نظامی به این مساله پرداخت و گفت، وزیر دفاع آمریکا در تماس با همتای فرانسوی خود درباره مساله کنار گذاشته شدن پاریس از فروش زیردریایی به استرالیا بحث کرد.
آقای کربی گفت، مشارکت نظامی دو کشور همچنان ادامه می یابد.
وی افزود: «تضمین آزاد و باز بودن مناطق اقیانوسهای هند و آرام بر روی دریانوردی تجاری، جزو منافع مشترک آمریکا و اروپا است و ما به همکاری نزدیک خود با ناتو و اتحادیه اروپا و دیگر شرکای خود در این زمینه ادامه خواهیم داد.»
استرالیا میگوید با توجه به سیاستهای چین، دریافت زیردریایی با سوخت متعارف از فرانسه نمیتواند تامین کننده امنیتش در دهههای آینده در مناطق اقیانوس آرام و هند باشد.
مبلغ قرارداد استرالیا با شرکت فرانسوی ناوال گروپ حدود هفتاد میلیارد دلار آمریکا عنوان شده است.