لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۰۱

بی‌اعتمادی مردم اروپا به دولتها


Civil servants continues a second day of work stoppages and held a protest rally in central Athens, Greece, Aug. 2, 2013.
Civil servants continues a second day of work stoppages and held a protest rally in central Athens, Greece, Aug. 2, 2013.

در برخی از کشورهای اروپائی اعتماد مردم به احزاب سیاسی به پائین ترین سطح تاریخی خود رسیده و ۹۰ درصد مردم میگویند که سیاستمداران آنها فاسد هستند.

شهروندان اروپا اعتماد به دولتهای خود از دست داده اند. پس از گذشت چند سال از بحرانهای مالی و اقتصادی غرب، که اتحادیه اروپا، به ویژه کشورهای حوزه یورو را به لرزه درآورد، در سراسر اروپا مردم دیگر به دولتهای خود اعتمادی ندارند.

نتایج بدست آمده از یک نظر سنجی جدید نشان میدهد که در برخی از کشورهای اروپائی اعتماد مردم به احزاب سیاسی به پائین ترین سطح تاریخی خود رسیده، و ۹۰ درصد مردم میگویند که سیاستمداران آنها فاسد هستند.

موسسه پژوهشی شفافیت بین المللی که این نظر سنجی را برگزار کرده میگوید که نتایج بدست آمده پس از مصاحبه با افراد مختلف در ۱۰۷ کشور بدست آمده است.

تنها ۲۳ درصد پاسخ دهندگان گفته اند که دولتها تلاش میکنند که با فساد مقابله کنند. ولی در اروپا حتی این تعداد نیز کمتر میشوند. بعنوان نمونه، تنها ۸ درصد در اسپانیا، ۱۳ درصد در ایتالیا، و یک درصد در یونان و پرتغال اعتقاد دارند که دولت برای مقابله با فساد تلاش میکند.

«والنتینا ریگامونتی» از موسسه پژوهشی «شفافیت بین المللی»، میگوید بحران بی اعتمادی مردم به دولتها در کشورهائی که با بحرانهای مالی و اقتصادی شدید روبرو بوده اند بیشتر است و این در حالیست که کشورها بحران زده برای بازسازی سازی اقتصاد شکننده خود بیش از هر چیز به اعتماد مردم نیازمندند .

ریگا مونتی میگوید میزان فساد در جنوب اروپا، یعنی کشورهائیکه که بیشتر سایر نقاط اروپا از بحرانهای مالی و اقتصادی صدمه دیده اند، بیشتر است. در یونان ۹۰ درصد مردم معتقدند که احزاب سیاسی به فساد کشیده شده اند.

ریگامونتی میافزاید اگرچه در کشورهائی که بحران مالی و اقتصادی شدیدتر بوده فساد نیز بیشتر است، ولی فساد در سراسر اروپا، حتی درکشورهای شمال اروپا، که تا بحال از نظر شفافیت اعتباری بهم زده اند، نیز مشاهده میشود. به گفته ریگا مانتی، فساد به درجات مختلف، تمام کشورهای اروپائی را فرا گرفته است.

نتایج این نظر سنجی زمانی منتشر میشود که تعدادی از چهره‌های سیاسی ایتالیا، اسپانیا، و فرانسه به دزدی، کلاه برداری، تقلب و گریز از مالیات متهم شده اند. پنج شنبه گذشته، وزارت دادگستری ایتالیا، سیلویو برلوسکونی، نخست وزیر سابق، و سناتور کنونی این کشور را بخاطر تقلب و گریز از پرداخت مالیات به مجازات حبس محکوم کرده است و چهارشنبه گذشته، نخست، پارلمان اسپانیا نخست وزیر این کشور را به اتهام فساد و دریافت رشوه زیرمیزی از یک شرکت ساختمانی، به استیضاح کشید. ماه گذشته نخست وزیر جمهوری چک، به دلیل آنکه یکی از دستیارانش با رسوائی به فساد متهم شد، از سمت خود استعفا داد، و در لوکزامبورگ به بخاطر فساد تمام کابینه دولت از کار برکنار شدند.

«ویلیام بارتلت»، تحلیل گر کالج اقتصادی لندن، میگوید فساد در اروپا بخاطر رکود اقتصادی نیست، بلکه اروپا ده ها سال است که به فساد کشانده شده است. علت آنکه این روزها فساد بیشتر از پیش آشکار شده، سیاست صرفه جوئی دولتها و توجه عموم به مسئله هزینه های دولت است، که سرقت اموال مردم را سخت تر کرده و فساد را آسانتر برملا میسازد.

بارتلت میگوید دولتهای اروپائی، با از دست دادن اعتماد مردم، برای اجرای برنامه صرفه جوئی، با چالش های عمده ای روبرو شده، و خواهند شد. بلغارستان اخیراً بخاطر اعتراض به فساد مقامات دولتی هفته های متوالی شاهد برگزاری تظاهرات مردم بود. در اسپانیا، نیز رسوائی ناشی از دزدی دستیار نخست وزیر این کشور، مردم را تظاهرات خیابانی کشاند. کشورهائی مانند یونان و ایتالیا، که با افزایش بیکاری روبرو هستند، سطح زندگی بشدت کاهش می یابد.

بر اساس گزارش موسسه پژوهشی شفافیت بین المللی، شهروندان ۵۱ کشور معتقدند که احزاب سیاسی فاسد ترین موسسات بشمار میروند، و نیمی از پاسخ دهندگان میگویند که دولتها در راستای منافع شرکتهای بزرگ و توسط آنها اداره میشوند.
XS
SM
MD
LG